Bilişim profesyonelleri sosyal medyayı tartıştı
Antalya’da düzenlenen Bilişim Profesyonelleri Semineri’nin bu yılki ana teması sosyal medya oldu. ITP’14 – Bilişim Profesyonelleri Semineri, 30 Ekim – 2 Kasım tarihinde ‘Sosyal Medya’ ana temasıyla Antalya’da düzenlendi. Semor Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, açılış konuşmasında, bu seminerin 9. ITP ve 531. Semor etkinliği olduğuna dikkat çekerek ITP ile her zaman BT gündeminin önündeki olayların tartışılmasının hedeflendiğini ifade etti. Bilişim Muhabirleri Derneği Başkanı Musa Savaş, kendi sosyal medya macerasını anlatıp ‘facebook’ ve ‘twitter’ı çarpan etkisi için kullandığını söyledi. Savaş, “Kendinize internet sitesi yapın, içeriğiniz sizin olsun. Sosyal medyaya kendi özgün içeriğinizi hediye etmeyin, onların sizi kullanmasına izin vermeyin. Onlar bizi değil, biz sosyal medya araçlarını kullanmalıyız” dedi. Intel Kamu Sektöründen Sorumlu İş Geliştirme Müdürü Hişam Advan da, Intel olarak depolama ve ağ güvenlik çözümlerine yatırım yaptıklarının altını çizerek ülke olarak sosyal medyayı ciddi bir şekilde kullandığımızı ama tükettiğimizi ifade etti ve “Üretmek adına, İTÜ Arı Teknokent’te, Intel’in yatırımlarını çekebilmek için ciddi çalışmalar yapılıyor. Enerji bağımlısı bir ülkeyiz. İnovatif çözümler üretmek adına ciddi yatırımlarımız mevcut” dedi.
Sosyal medyaya geçiş bir iletişim evrimi
Seminerde çağrılı konuşmacı olan İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ, geleneksel medyanın sosyal medya karşısındaki durumunu TV8’deki Haberaktif programından da örnekler vererek değerlendirdi. Karadağ, Haberaktif’de geleneksel medya yöntemlerinin ‘twitter’la harmanlandığını aktardı ve ‘broadcast’ – tek kaynaktan yayıncılıktan interaktif yayıncılığa ve sosyal medyaya geçişi bir iletişim evrimi olarak nitelendirdi. Sosyal medyada nokta atışı şekilde reklam hedeflenmesinin mümkün olduğunu belirten Karadağ, çok fazla ürün satışı değil, çok daha fazla çeşitlilikte ürün satışı kapasitesine vurgu yaptı. Intel Bulut Mimarı Bora Taşer ve PlusClouds CEO’su Barış Bulut da sosyal medya üzerinden buluta bakış sunumlarını gerçekleştirdiler.
‘Kurumsal sosyal ağ’ kurumsal iletişimin temeli
Çağrılı konuşmacı; Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı Paşa Yaşar, “Bir veri devrimi oldu, vatandaşlar olarak veri üreten işçiler olarak çalışmaya başladık. Dolayısıyla veri işçileriyiz” yorumunu yaptı ve “Ülkemiz ancak veri üreten firmalarıyla dünyada yer alabilir. Yoksa yeni çağda da üçüncü dünya kategorisindeki yerimizi korumuş olacağız. Büyük firmaların gerçekleştireceği büyük veriyi geliştirecek örnek çalışmalara ihtiyacımız var” dedi. Avea Kurumsal Pazarlama Direktörü Hasan Başol da sosyal medyasız marka olunamayacağının altını çizdi. Argosia CEO’su Tansel Özkuşaksız iş ortamında kurumsal ağlarla ekip yönetimi ve sosyal medya konusunda bilgi verdi. Sosyal ağlarla kurumsal ağlar bütünleştirilebilir mi sorusuna cevap veren Özkuşaksız, “Kurumların sosyal ağlara çok sıcak bakmadığını gördük. Böylece ‘Kurumsal Sosyal Ağ’ kültürü gelişti. ‘Kurumsal Sosyal Ağ’ kurum kültürü için de önemli değer yaratıyor ve iş süreçlerinin yönetildiği bir sosyal ağ olmaya başlıyor. ‘Kurumsal Sosyal Ağ’ kurumsal iletişimin temeli. Diğer yandan kurumsal sosyal ağlarla oyunu birleştirince ‘Kurum içi oyunlaştırma’ ortaya çıkıyor” açıklamasını yaptı.
TSE Yazılım Test ve Belgelendirme Daire Başkanı Mariye Umay Akkaya, Siber Güvenlik Eylem Planı çerçevesinde çalışmaları olduğuna dikkat çekerek siber güvenlik standartları hakkında bilgi verdi ve Siber Güvenlik Özel Komitesi kurduklarını aktardı. Akkaya, ‘Beyaz Şapkalı Hacker Belgelendirmesi’ yaptıklarını da ekledi. Yeni Hayat Koordinatörü Murat Şermet, ‘Hangi Sosyal Medya’ konusunu irdeleyerek “Gelecekte bilinmeyen hiçbir şey kalmayacak. Unutulmak istediğimiz bir sosyal medya mı istiyoruz, hatırlanmak istediğimiz bir bin yıl mı?” sorusunu gündeme taşıdı ve 3. bin yılın bambaşka bir şey olduğunu anlamamız gerektiğinin altını çizdi.
Sistemin izin verdiği ölçüde özgürsünüz
Seminerin ikinci gününde çağrılı konuşmacı olan UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Dr. Faik Uyanık, ‘Sosyal Medya ve Siz: Kurgu, Mahremiyet, İzlenme, Örgütlenme’ başlıklı sunumunda ‘Sosyal medya bilinçaltının bir oyunu mu?’ yorumunu yaparak sosyal ağların kendimizi ortaya koyma duygumuzu körüklediğini kaydetti. Uyanık, “Sosyal medyada bir başkası gibi ortaya çıkmayı; kurgu ile sahip olunan ‘sınırsız güç ve özgürlük’ ile ilintili olabilir. Teknoloji onu yaratan ideolojiye hizmet ediyor. Sistemin izin verdiği ölçüde özgürsünüz. Sosyal ağlar bilinçaltındaki çocuğa hitap ediyor!” dedi. Posta Gazetesi Yayın Koordinatörü Serkut Bozkurt, sosyal medyanın önemine vurgu yaparken Angela Merkel’in gençlerle iletişimi sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Türk Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri’nin Genel Müdürü Betül Özer, sosyal medya uygulamalarında elektronik para kullanımını ve paranın elektronik paraya nasıl evrildiğini anlattı. Eralp Danışmanlık Hukuk Danışmanı Avukat Özgür Eralp, sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlarla ilgili dikkat çekici bir sunum gerçekleştirdi. Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Duygu Çampınarı da, ‘Sosyal Medyada Markalaşmak ve Markanın Korunması’ sunumunda, en baştan marka tescili almanın ve markaya ait kullanıcı hesabı açmanın önemine vurgu yaptı. Çampınarı, “Sosyal medya, medya farkındalığı yaratmak için birebir. Sosyal medyada markalaşmanın avantajlarından biri de, strateji geliştirmek için ölçümlenebilir olması” ifadesini kullandı.