Değişimler, yeni ihtiyaçları beraberinde getiriyor
Mobil ödeme dediğimizde ise öne çıkan konular mobil cüzdanlar ve bu cüzdanların arkasındaki NFC, HCE QR Code ve Tokenization teknolojileri. Dünyaya baktığımızda Apple Pay, Samsung Pay ve Android Pay mobil ödeme alanındaki en güncel gelişmeler ve ürünler. Mobil ödemeler konusunda teknoloji firmalarının öne çıkmakta olduğunu görüyoruz. Bunun yanısıra başta MasterCard ve Visa olmak üzere çeşitli finansal kuruluşlar ve bankalar da mobil ödemeler konusuna önemli yatırımlar yapmaya başladılar. Yine telekom firmalarının, her ne kadar HCE teknolojisi ile oyunun kuralları biraz değişmiş olsa da, mobil ödemeler alanında yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ettiklerini gözlemlemekteyiz.
Ödeme sistemleri alanında ülkemizde öne çıkan diğer bir konu da bu alandaki yasal düzenlemeler. Bu kapsamda yaşanan gelişmelerin önümüzdeki dönemde daha farklı bir ödeme sistemi ekosistemi oluşturacağını düşünüyoruz.
Mirsis olarak, hem ülkemizdeki yasal gelişmeleri hem de mobil ödemeler konusundaki teknolojik gelişmeleri yakın olarak takip ediyoruz. Ödeme sistemleri alanında değişimler, yeni ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Yeni dönemde, ödeme sistemleri dünyasında yaşanacak yoğun rekabetin; müşterilere daha hızlı, daha kolay, daha esnek ve daha güvenli ödeme hizmeti sunan ürünler lehine sonuçlanacağına inanıyoruz.
Mirsis’in yatırımlarına yön veren iki temel başlık var. İlki; hizmet verdiğimiz finans dünyasının ihtiyaçları. Finans kurumlarımızdan bize iletilen istek ve ihtiyaçları en iyi şekilde karşılamaya çalışırız. Yatırımlarımıza yön verirken dikkate aldığımız konu ise kendi gözlem ve araştırmalarımız sonucu Mirsis bünyesinde ortaya çıkan yeni fikirler. Bu yeni fikirleri de organizasyonel süreçlerimiz içinde değerlendirir, uygun gördüklerimizi yenilikçi Ar-Ge projeleri olarak hayata geçirerek müşterilerimize sunarız.
Teknolojik gelişmelerle paralel olarak yeni oyuncuların ödeme dünyasına girdiğini görmekteyiz. Daha önce telekom şirketlerinin, günümüzde ise teknoloji firmalarının yoğun ilgi gösterdiği ödeme sistemleri dünyasında, gözden kaçmaması gereken diğer bir nokta da işyerlerinin beklentileri. CurrentC örneğinde olduğu gibi, işyerlerinin hem komisyon giderlerini azaltma hem yeni sadakat uygulamaları geliştirme hedefli cüzdan projelerinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bankalar, bu rekabet ortamına uygun olarak, daha yenilikçi ürün ve hizmetlerle ödeme sistemleri alanındaki üstünlüklerini korumaya çalışacaklar.
Rekabetin, otoriteler tarafından yapılan düzenlemelerin de katkısıyla, hem sektörü bir adım öteye götüreceğine hem de müşterilere daha iyi ürün ve hizmetler sunacağına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemin, ödeme sistemleri alanında yaşanan değişime uyum sağlayabilen; müşteri ihtiyaçlarına uygun yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeyi başarabilen firmalar için büyük fırsatlar sunacağını düşünüyoruz.
Sektörel düzenlemelerin temel noktasının; müşteriye daha iyi hizmet sunmak olacağını düşünüyoruz. Bir başlık da müşterilerin finansal güvenliği olacak. Bu iki başlık altında tüm paydaşları kapsayan, daha sağlıklı bir ödeme sistemi ekosistemi oluşturmaya yönelik düzenlemelerin devam edeceğini düşünüyoruz.