E-öğrenme gurusundan e-öğrenme incelikleri
Dr. Badrul Khan, Okan Üniversitesi’nin davetlisi olarak İstanbul’a geldi. Okan Üniversitesi’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen Dr. Badrul Khan, e-öğrenmeyi uygulamak isteyen kurumlara süreçlerle ilgili geniş bir profil sundu.
Zamanın giderek kıymetlendiği ve eğitimin “karlı” bir pazar haline geldiği şu zamanlarda web tabanlı uzaktan eğitimin faydaları daha fazla konuşulur oldu. Hem maliyet avantajı hem de zamandan tasarruf sağlayan bu model aslında ülkemizde Anadolu Üniversitesi’nde 30 yılı aşkın zamandır kullanılıyor ve şu an Türkiye’deki 40 üniversite ön lisans ve yüksek lisans alanında web tabanlı uzaktan eğitim modelini benimsemiş durumda. E-öğrenme sadece okullarda değil, insan kaynakları uygulamalarına önem veren şirketler tarafından da tercih ediliyor. Bu noktada farkındalık sağlamak isteyen Okan Üniversitesi e-öğrenme alanında guru olarak kabul edilen Dr. Badrul Khan’ı İstanbul’a davet etti.
E-öğrenme alanında çok önemli çalışmalara imza atmış dünyaca ünlü e-öğrenme öncülerinden biri olan Badrul Khan, Okan Üniversitesi, Enocta ve Mc Weadon işbirliğiyle gerçekleştirilen “e-öğrenme: Bilgi Tasarım ve Teknoloji” konulu seminer için İstanbul’a geldi.
Seminerde “Anlamlı Bir E-öğrenme Uygulaması” başlıklı sunumuyla e-öğrenme süreciyle ilgili geniş bir profil sunan Khan, pek çok şirket ve üniversiteden gelen katılımcıyı sürecin boyutları hakkında bilgilendirdi. E-öğrenme sürecinde uygulanmak üzere kendi geliştirdiği 8 köşeli çerçeve uygulamasını ayrıntılarıyla ele alan Khan, böylece dünya çapında daha esnek eğitimin mümkün olduğu mesajını verdi.
E-öğrenmenin sadece internet kullanımıyla değil, etkin teknoloji kullanımıyla ilintili olduğuna değinen Khan, üniversitelerin de kurumların da e-öğrenme uygulamalarını teşvik etmeleri gerektiği bunun için de pazarlama, tasarım, içerik, teknik destek, sürekli değerlendirme süreçlerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.
“Öğretmenlerin işi zor”
E-öğrenmeye geçmeden önce ve geçtikten sonra alınması gereken aksiyonları detaylarıyla anlatan Khan, süreci anlamlı kılan öğrencilerin istekleri doğrultusunda e-öğrenme platformunun oluşturulması gerektiğini ve geleneksel eğitim metodunda kullanılan pedagojinin de uzaktan öğrenime dahil edilebileceğini anlattı.
Çalışanlar ya da öğrencilerin istekleri doğrultusunda oluşturulan sistemin makul bir fiyata sunulması, esnek olması, sistemden faydalanan kişiye 7-24 destek vermesi gibi konuları ele alan Khan, etkin bir e-öğrenme uygulamasıyla en iyi içeriği sunmak durumunda olan öğretmenlerin bundan sonra işinin zor olacağını sözlerine ekledi.
“Teknik yatırım var ama pedagoji yok”
E-öğrenmeyi uygulayan mevcut kurumların teknolojiye hayli yatırım yaptığını ancak süreçte pedagojinin eksik olduğunu vurgulayan Khan, kurumlara pedagoji kullanacak
teknik yatırımları satın almaları gerektiğini yoksa sadece diğer aksiyonların yeterli olmayacağını dile getirdi.
e-öğrenme teşvik edilmeli
Web tabanlı eğitim alanına kendi geliştirdiği uygulamalar ve modellerle katkıda bulunan Dr. Badrul Khan, ABD’nin sanal eğitim konularının geliştirilmesi konusunda Beyaz Saray’a danışmanlık yapıyor. E-öğrenme ve uzaktan eğitim konusunda Türkiye’nin durumunu değerlendiren Khan, Türkiye’de de bu alanda çok yol alındığını hatta uzaktan öğrenmenin diğer Ortadoğulu ülkelere göre Türkiye’de daha başarılı uygulandığının altını çizdi. Anadolu Üniversitesi’nin uzaktan eğitim çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Khan, uzaktan eğitimin teşviki için YÖK’ün de özellikle doktora gibi uzun süren programlarda koyduğu kuralları esnetmesi gerektiğini vurguladı.