Kuzey Kıbrıslı bilişimciler bu seminerde buluştu
Şirketler veri merkezi altyapısı konusunda bilinçlendirildi. _x000D_
HP Networking Grubu’nun desteğiyle düzenlenen “Teknolojide Ufkunuzu Geliştiriyoruz” seminerinde KKTC’li bilişim şirketleri veri merkezi altyapısı konusunda bilinçlendirildi.
Günümüzde şirketlerin kritik bilgilerini barındıran veri merkezleri, işletmelerin etkin hizmet vermesi açısından son derece önemli. İş sürekliliğinin sağlanmasında anahtar rol oynayan veri merkezlerinden maksimum fayda sağlanması ise veri merkezlerinin altyapısına bağlı. HP Networking Grubu (HPN) ve iş ortağı YEBA Teknoloji Kuzey Kıbrıs’ta veri merkezleri altyapısının önemini vurgulamak için bu altyapı bileşenlerini üreten üreticilerin bir araya gelmesini sağlayan bir seminer düzenledi.
HPN Ülke Müdürü Sami Arbak’ın açılış konuşmasını yaptığı “Teknolojide Ufkunuzu Geliştiriyoruz” başlıklı seminerde veri merkezi teknolojileri ve buna bağlı bileşenler, sistem odalarının iyileştirilmesi, olası felaket senaryoları, veri merkezi yönetimi, veri merkezi altyapısında nelerin göz ardı edilemeyeceği konularında bilgi verdi. Etkinlikte veri merkezlerine yönelik ürün ve çözümlerle ilgili şirketlerin sunumları da gerçekleşti. Tipping Point, H3C, AMP, ALP Enerji, Exagate gibi şirketler Kuzey Kıbrıslı şirketlere veri merkezleri konusunda tavsiyelerde bulunup kendilerini ve ürünlerini tanıtma fırsatı yakaladı.
Bunların dışında seminerde Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi Direktörü Ali Erdinç Köroğlu ve Kıbrıs Türk Bilgisayar Mühendisleri Oda Başkanı Bora Tüccaroğlu’nun verdiği bilgiler dikkat çekiciydi.
Bora Tüccaroğlu, Kuzey Kıbrıs bilişim sektörünün önünü açacak gelişmelerden bahsederken, oraya ürünlerini sunmaya gelen bilişim şirketlerinin Kuzey Kıbrıslı üreticilerle teknik bilgi alışverişinde bulunmasını, sektörde belli standartların yerleşmesi için bunun çok önemli olduğunu dile getirdi.
Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi Direktörü Ali Erdinç Köroğlu ise önümüzdeki bahar döneminde üniversitede açılacak olan Network Akademi hakkında bilgi verirken, bu laboratuvarın öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe dönüştüreceği tam teşekküllü bir araştırma merkezi olduğundan bahsetti. Süper bilgisayarların yer alacağı bu akademide HP ürünlerinin yer alacağını ve burada hem öğrencilere hem de kurumlara ders verileceği kaydedildi.
Kuzey Kıbrıs’ta bilişim sektörüne yönelik projelerin başlayıp bir türlü bitememesinden şikayet eden Kıbrıs Türk Bilgisayar Mühendisleri Oda Başkanı Bora Tüccaroğlu, oda olarak gelişmekte olan projelerin ayağının yere basması için gerekli hamleleri yaptıklarını belirtti. Bunların dışında Kuzey Kıbrıs’ta uygulanan hantal gümrük mevzuatının şirketlerin gelişimine bir engel oluşturduğuna değinen Tüccaroğlu, “Bilişim şirketlerinin çok sıkıntılı olan gümrük süreçlerini göz önünde bulundurarak iş ortağı ve ürün seçmesi gerekiyor. Belli ürünlerin buraya gelmesi çok uzun zaman alabiliyor, bu yüzden şirketlerin aldıkları ürünün, sistemin ya da her neyse alış maliyetini değil; kalitesini, hizmetini, arkasında çıkabilecek problemleri de düşünmesi gerekiyor. Bu yüzden alışveriş yaptıkları şirketlerden gerekli teknik bilgiyi alarak bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerekiyor. İyi şirketlerle alışveriş yapmak, kaliteli ürün ve hizmet almak önemli olan” dedi.
Şirketlerin ürün alırken maliyete göre karar verdiklerini diğer kriterleri göz ardı ettiklerini belirten Tüccaroğlu, “para kazanmak hedef değil, sonuç olmalı” tavsiyesinde bulundu. Tüccaroğlu, KKTC’ye gelen üreticilerin orada iş ortağı seçmesini ve teknik bilgisini oradaki şirketlerle paylaşmasını önerirken, bunun bilişim şirketlerini geliştirip, istihdamı artıracağını belirtti.