Coface Türkiye’de BT yatırımlarının yönü CRM ve yazılım olacak
Kredi sigortası alanında faaliyet gösteren Coface Türkiye, bu yıl da farklı BT yatırımlarını hayata geçirecek.Sigortacılık sektörünün niş alanlarından biri olan kredi sigortası alanında 100 ülkeye yayılan ofisleri ile faaliyet gösteren uluslararası sigorta şirketi Coface, Türkiye’de de 50 kişilik bir ekipten oluşan Coface Türkiye ofisi ile hizmet veriyor. 2010 yılında doküman arşiv sistemi ve iş sürekliliği için altyapı yatırımları konusuna odaklanan Coface Türkiye’nin gündeminde yeni BT yatırımları da var. Coface’ın sigortacılık sektörünün yaygın bireysel ürünlerinin dışında kalan kredi sigortası tarafında bankalara hizmet verdiğini ve bu nedenle de çevrimiçi acenta yapısı olmayan sektörün farklı ve daha küçük bir bölümünü adreslediğini vurgulayan Coface Türkiye Bilgi Sistemleri ve Veritabanı Bölüm Başkanı Aslan Pinhas, bu nedenle de ölçek farklılığı sebebiyle BT yatırımlarının genel sektöre göre daha küçük ölçekli kaldığını belirtti. Coface Türkiye olarak BT projeleri ve yatırımlarının uluslararası bir şirket olmaları sebebiyle grup standartlarına uyması ve sektör kaynaklı regülasyonlara uyum nedeniyle kendileri için önem kazandığını dile getiren Pinhas, “2010 yılında 150 bin avroluk bir BT yatırımımız oldu. Bu yatırımların da büyük kısmını iş sürekliliği ve doküman yönetimi kısmı oluşturdu” diye konuştu.
Pinhas’a göre sigortacılık sektörü açısından bakıldığında bilgi teknolojilerinin kullanımında öne çıkan noktaların başında CRM çözümleri geliyor. CRM’in çok dinamik bir yapıda kurgulanması gereken bir uygulama olduğunu belirten Pinhas, öne çıkan diğer noktaları ise şöyle özetledi: “İçinde e-posta gönderiminden müşteri görüşme süreçlerinin aksiyon formlarının kayıt altında tutulmasına ve veri analizi yapılmasına uzanan çok fazla konuyu barındırıyor. Burada risk parametrelerinin değerlendirilmesi, fiyatlamanın kapsamının belirlenmesine kadar üretimle ilgili her süreçte BT çözümlerine ihtiyaç var. Satışı destekleyen arka ofis uygulamalarını adresleyen çözümler önemli. Diğer bir konu da veri depolama ve veri madenciliği. Veri boyutu katlanarak artıyor ve kurumsal verinin güvenli bir ortamda saklanması, yönetilmesi gerektiğinde hızlı bir şekilde erişilmesi isteniyor. Bu kadar büyük verinin içinden sorgulama yapılabilecek birtakım yazılım teknolojileri, yazılımları çalıştıracak süreçler anlamına geliyor. Veri madenciliği yaptığınızda sigortacılık sektörü için yaratıcı satış stratejileri ortaya çıkabiliyor. Bir diğer konu uyum. Bankacılık, finans sektöründe regülatörler, standartlara uygun çözüm ve uygulamalar yapılandırılması önem kazanıyor. İş sürekliliği ve güvenlik de diğer önemli başlıklar arasında yer alıyor.”
Projelerimizi aşamalı olarak kurguluyoruz
Pinhas, yapılan projeleri de, fazlara ayırdıklarını belirterek “Bu da bize projenin uyarlaması, analizi, kullanıcı testleri ve yaşama geçirilmesini sağlayan süreçleri kazandırıyor. Bu dönem içinde zaten kurum içinde yazılım ya da uygulamanın kültürü yerleşiyor. Çok etkin bir şekilde kullanımı sağlanıyor. İkinci yıl da bunun üzerinde daha fazla yatırım yapmaya başlayabiliyorsunuz” diye konuştu. Doküman arşivleme ve yönetim projelerinde ilk fazda 600 bin sayfa dokümanın taranmasının gerçekleştirildiğini belirten Pinhas, belli yetkiler dahilinde hangi kullanıcının hangi dokümanlara erişebileceği, e-posta ile gönderebilmesi gibi yetki seviyelerinin belirlenmesini kapsayan bir yapının oluşturulduğunu belirtti.
2011’de farklı projeler var
Bu yıl için Coface Türkiye olarak BT yatırımlarının yönüne de değinen Pinhas, özellikle yazılım, bütünleştirme ve CRM taraflarına odaklanacaklarını dile getirdi. 2010 yılında yavaş yavaş bu projelere de başladıklarını ifade eden Pinhas, “CRM tarafında da yerelde kullandığımız ERP paketimizin daha iyi raporlama yapması için birtakım grafik arayüzleri ekleyerek görsel olarak sunumunun yapılabileceği, satış ekipleri tarafından da anlaşılabilecek raporlamalar konusunda çalışacağız. 2011’de de 150 bin avro civarı olacak bir BT yatırımımız söz konusu olacak” dedi. 2012 BT projeksiyonları hakkında da bilgi veren Pinhas, sanallaştırma ve bulut bilişimin de, 2012 yılına sarkacak projeleri oluşturacağını belirtti. 2012’de bulut servislere daha da yoğunlaşacaklarını ifade eden Pinhas, “Coface çok uluslu bir şirket. Bugün 100’ün üzerinde ülkede ofisi var ve direk olarak da temsil ediliyor. Bütün Coface ülkelerinde VPN üzerinden kullanılabilen web tabanlı bir uygulama söz konusu. 100 ülkedeki Coface ofislerinin erişiminde olan bir özel bir bulut uygulaması denebilir. Türkiye ofisi olarak bakıyorsunuz, çok büyük bir Oracle veritabanı üzerinde analiz yapabiliyorsunuz. Ayrıca bölgemizdeki ofislerle ortak projeler yapmak istiyoruz. Bu sene Dubai ofisimizle yazılım konusunda bir çalışmamız oldu. Bunu biz platform bazında birkaç ülke ile daha yapmak istiyoruz” diye konuştu.