$1,049,393,540 USD.- Gerçekten patentli mi?
Son birkaç haftadır, tüm medyada ve internette oldukça fazla yer alan Apple – Samsung davası bu yazımızın konusu.
Jürinin, Samsung’un Apple’a ait bir çok patenti ihlal ettiğine dair kararının doğuracağı sıkıntı, sadece Samsung firmasında oluşan 1 milyar dolarlık bir zarar olmasa gerek. Tüm Android ekosisteminin bu karardan etkilenmesi muhtemel. Anlaşılan o ki, Apple, dokunmatik ekran üzerinde yapılan “çimdikle, yakınlaştır”, “tıkla, yakınlaştır” hareketlerine bile patent almış durumda.
Bundan sonraki süreçte, diğer üreticilerin Apple patentlerini jürilerin yapabilecekleri tüm çıkarımları öngörecek şekilde son detayına kadar incelemeleri gerekli. Yoksa, ürünlerine dokunmatik ekran üzerinde jest hareketleri ile çalışan uygulamalar koymaları son derece pahalı sonuçlar doğurabilir.
Steve Jobs, 2007 yılının Macworld konferansında, iPhone’u tanıtır. Çoklu dokunma denen şeyin ne olduğunu anlattıktan sonra bir anlığına durur, güler ve “Oh ve bunu patentledik!” der. Ekranda “Patentllendi” yazar. O zaman için muhteşem bir sahne esprisi. Ancak herhalde ileri görüş bu olsa gerek.
1 milyar dolar değerindeki, 7.844.915 nolu patentin 8. maddesine bakalım.
Hareketi tanımlarken – İngilizce için affedin -, “a single input point applied to the touch-sensitive display that is interpreted as the scroll operation, and two or more input points applied to the touch-sensitive display that are interpreted as the gesture operation” cümleleri kullanılmış. Yani “dokunmatik ekrana yapılan tek bir dokunma noktasının, kaydırma operasyonu olarak yorumlanması, ve iki ve fazlası nokta ile yapılan dokunuşların da jest olarak yorumlanması” diye Türkçe’ye çevirebiliriz.
Patent maddelerinim her birini ayrı ayrı ihlal etmezseniz, patenti ihlal etmiş olmuyorsunuz. İşte tam bu amaçla, Samsung avukatlarının mahkemede bu maddeye atfen, “Biz kaydırma hareketini iki ve daha fazla parmak kullanarak yapıyoruz, bakın gösterelim” şeklinde yaptıkları savunmalarında, “kaydırma” demoları sırasında istemeyerek “yakınlaştırma” hareketini de yapmış olmaları büyük bir talihsizlik olsa gerek.
İddialara göre, 7.844.915 nolu patentte, açık olarak “çimdikle, yakınlaştır” hareketini tarif eden bir madde bulunmuyor.
Davanın sektörde doğuracağı sorunlara gelecek makalede değineceğim.
http://www.google.com/patents/US7844915