1. Kayrak Savaşları
Apple iPad’in kullanımı kısıtlayan bazı özellikleri var. Örneğin aynı anda iki programı çalıştıramıyor. Ancak iki sebepten iPad son derece önemli bir ürün: Birincisi hiç hız kesmeden ayda bir milyon adet satıyor ki Sony Playstation 1’in bir milyon satması 4 yıl sürmüştü! İkincisi ise iPad’in yaşına gireceği 2011 baharına kadar piyasaya çıkacak rakiplerinin sayısının 40 civarında olacağının tahmin edilmesi. iPad, yarık açan, yani bir ürün kategorisi yaratan, devrimsel bir ürün. Öyle ki bu yeni ürün segmentine özel bir isim verildi: kayrak (slate).
Gerek internetin gerekse de PC’lerin giderek artan biçimde medya paylaşım/tüketim cihazlarına dönüştüğünün hemen herkes farkındaydı. Tablet PC’ler uzun süredir piyasada olsa da ekran kalitesi çok yüksek, piyasadaki medyaçalarlardan çok büyük bir cihazı ilk Apple çıkardı. Bunun tüketiciler için bir “tatlı nokta” olacağını ilk Apple gördü.
iPad’e çıkan ilk rakibin adı WePad. Neofonie isimli bir Alman şirketinin hazırladığı bu cihaz Intel Atom N450 üzerinde Android çalıştırıyor ve tabi ‘multitasking’ yapıp, Flash/Java da destekliyor. Bulutsu uygulamalar için kendi ‘meta-store’u var. 1366×768 11,6 inç ekranının yanı sıra 1,3 Megapixel kamerası, kart okuyucusu ve telsiz klavyesi var. iPad’e kıyasla en bariz dezavantajı pil ömrünün 6 saat oluşu. WePad bu ay Almanya’da raflarda olacak. Aynı dönemde çıkacak diğerleri, tanıtımını Steve Ballmer’ın yaptığı HP kayrak ve Asus EeePC kayrak. Bunlar da Intel CPU kullanıyor.
Noel pazarına ise yeni işletim sistemli kayraklar damgayı vuracak. Android 3.0 (Gingerbread), Windows Embedded Compact 7 ve MeeGo’lu ürünler, bunların çok taze uygulamaları seçim yapmayı zorlaştıracak. iPad’in doğum günü gelip çattığında ise Intel’in kayraklar için özel geliştirdiği Oak Trail CPU kullanan cihazlar çıkmış olacak.
Bazı teknoloji yazarları 10 yıl sonra başka bir PC biçimi düşünülemeyeceğini iddia ediyor. Diğerleri katlanır, dürülür ekranlı kayrakların geleceğini öngörüyor. Belki de bunlar da 2. Kayrak Savaşlarına yol açacaktır.