‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ Doğu illerinde yaygınlaştırılıyor
Van’da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile Van, Hakkari, Muş ve Bitlis illerinin Milli Eğitim Müdürlükleri ve üniversitelerinin katılımıyla, 10 Nisan tarihinde, ‘1 Milyon Yazılımcı Programı’nın TRB2 bölge illerinde yaygınlaştırılması için protokol imzalandı. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, amaçlarının ülkemizde yazılım bilmeyen kimsenin kalmaması olduğunu kaydetti.
Sanayi gelişiminin diğer illerimize göre görece düşük olduğu bölgelerimizde genç nüfusumuzun, Bilgi Teknolojileri alanında becerilerini geliştirerek bölgesel eşitsizliğin en aza indirilmesini sağlamak amacıyla BTK tarafından başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı Programı’ Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının katkılarıyla genişletilecek. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu protokol töreninde yaptığı konuşmada yazılım sektörünü işlenmeyi bekleyen bir maden olarak tanımlayarak “Yazılım üreten bir ülke haline gelebilmemiz için küçük yaşta çocuklarımıza eğitim vermenin yanı sıra uzun vadede gelişmemizi sağlayacak projelere imza atmamız gerekiyor ve attık da. Yazılım sektörünü önemli kılan şey; günümüz dünyasında diğer tüm sektörlerin yazılıma ihtiyaç duyması. Bugün bir bilgisayar üretmek için de yazılıma ihtiyacınız var, bir otomobil üretmek için de. Hatta küçük esnaf bile yazılım sayesinde kendi uygulamasını geliştirip satışlarını yapıyor. Küresel anlamda ise rekabet edebilmek, yenilikçi uygulamalar geliştirmek isteyen şirketler, yazılım sektörünün desteği olmadan yerinde saymaya mahkûmdur. Kısacası yazılımı diğer sektörlerin lokomotifi olarak nitelendirebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Karagözoğlu, imzalanan protokol kapsamında yapılacakları şöyle aktardı: “Doğu illerinde de yaygınlaşmasını amaçladığımız ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ ile bölge üniversiteleriyle milli eğitim müdürlüklerine bağlı pilot liselerde yazılım alanında öğrenci kulüpleri oluşturulacak ve bu öğrencilere BTK’nın önerdiği eğitmenler aracılığıyla eğitimler verilecek. BTK bu konuda eğitim alan öğrencilere, 6 GB ücretsiz internet paket desteği sağlayacak. Bizim amacımız; ülkemizde yazılım bilmeyen kimsenin kalmaması. Nasıl ki ilkokula başlayınca alfabeyi çocuklarımıza öğretiyoruz günümüz dünyasını okuyabilmek için de yazılımı öğretmek zorundayız.” Yazılımın tüm dünyada büyük önem kazandığını dile getiren Karagözoğlu, yerli ve milli olmanın önemine vurgu yaptı.
Van Teknokent ciddi bir atılım içinde
Törende konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Bu protokol sayesinde ülkemizin en genç nüfusuna sahip bölgesini oluşturan Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinde özellikle gençlerimizin yazılım alanında kapasitelerini geliştirmesi için bir adım da biz atmış olacağız” değerlendirmesinde bulundu. Van Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke TÜBİTAK yarışmalarında, 10 bin başvurunun 6 bin 500’ünün Van bölgesinde olduğunun altını çizerek “Biz ne kadar çok çocuğumuza bilimsel merak uyandırabiliriz, bunun peşindeyiz. Burada güzel bir iş çıkaracağız” dedi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlerimiz ile birlikte böylesine önemli bir projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Bölgemizin yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerle küresel değerler zincirinde üst sıralarda yer alabilmesi için inovasyon faaliyetlerinin artmasını sağlayacak, bilgi üretmeye imkân verecek ve bunlara dayalı girişimciliği geliştirecek iş birliği ağlarının, ortak kullanım alanlarının oluşturulmasıyla ve geliştirilmesiyle nitelikli gençler yetiştirilmesi bu iş birliği protokolünün ana amaçlarından. Bizlerin de öğrenciye vermesi gereken matematiksel, analitik ve algoritmik düşünmedir. Van İli ve bölgemizde üst düzey matematik yeterliliği gösteren öğrencilerin daha nitelikli bir eğitim alarak matematikle birlikte bilgisayar bilimleri alanında da eğitim alabilmelerinin önünü açacak bir sistem oluşturmaya, modele ihtiyaç bulunuyor. Eğer biz buradaki bilim sanat merkezlerimiz, fen liselerimiz, milli eğitim müdürlüklerimiz ve 4 üniversitemizle birlikte böyle bir çalışmanın altyapısını oluşturursak; BTK Akademisine potansiyel öğrenci yetiştirmiş oluruz. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerimiz çok sayıda oldukça zeki genç nüfusuyla bu potansiyeli kolaylıkla sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Rektör Şevli, üniversite bünyesinde bulunan Van Teknokent’in bu yıl çok ciddi atılımlar yaptığına dikkat çekerek Van Teknokent’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Programa ayrıca Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, Hakkari Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ve Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç katıldı.