100 yıllık film seslendi
Londra’daki Askeri Müze arşivinde saklanan yüz yıllık film parçaları, dijital teknolojiyle yenilendi, renklendirildi, seslendirildi. Birinci Savaş’ın ilanından (2 Ağustos 1914), Almanya ile ateşkese kadar (11 Kasım 1918) geçen sürede Batı Cephesi’nde çekilen siyah-beyaz filmleri Yönetmen Peter Jackson (Yüzüklerin Efendisi, Hobbit) adeta bir sihirbazlıkla 1.5 saatlik bir belgesele dönüştürdü.
Filmler, saniyede 10 – 18 kare ile çekilmişti. Bugünün saniyede 24 kare oynatım tekniğine uydurmak için kare-kare dijitale uyarladılar. Görüntü hızı bugünün “normaline” getirildi. Siyah beyaz görüntüler, yine her kare için dijital teknolojiyle renklendirildi. Bu iş, görüntünün günün hangi saatinde çekildiği, yöre, hava koşulları, kişinin sağlık durumu gibi öğeler araştırılarak yapıldı.
Sonra sıra, seslendirmeye geldi. Soluk görüntüler ekranda büyütüldü, dudak okuma uzmanları askerlerin ne konuştuklarını anladılar. Tiyatro sanatçıları, efekt uzmanları, filmi seslendirdi. Ve sıra, filmin en önemli ikinci öğesine geldi: Film boyunca 120 gerçek askerin/subayın, taa 1964’te BBC’nin kaydettiği “Büyük Savaş” belgeselindeki sesleri bu yeni filme dış ses olarak monte edildi. Öyle ki seyircinin gördüğü her görüntüye uyan bir sesli metin çıktı ortaya: Herşeyi, gerçek seslerin anlattığı… 240 uzman, teknisyen, mühendis, sanatçı bütün bu malzemeden görselli ve sesli bir “yeni eser” meydana getirdi. Filmin adı “Onlar Hiç Yaşlanmayacak” oldu (They shall not grow old). Siyah beyaz filmlerde sessizliğe mahkum, yüzleri doğru dürüst görülmeyen gölge insanlar, yenilikçi teknoloji sayesinde renge ete kemiğe sese büründü.
Savaş denilen felaketin ne kadar feci, insanlık dışı muazzam bir ziyan olduğunu gösterdi İngiltere’de sinemalarda. Filmi BBC2 kanalı da yayınladı. Peter Jackson’la, bu filmi nasıl yaptığını anlatan yarım saatlik bir söyleşiyi ekledi arkasına: “Savaşan askerler, savaşı siyah beyaz yaşamadılar. Biz neden onları öyle görelim ki?”. Filmi Warner Brothers dünyaya gösterecek.