RePG Enerji, yenilenebilir enerjide alan açıyor
Ozmos ve difüzyon prensipleri ile neme doymamış havayı enerji kaynağı olarak kullanarak oluşturduğu akış gücünü, türbin ve jeneratör kullanmadan doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren RePG Enerji, İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik merkezi İTÜ Çekirdek girişimleri arasında yer alıyor. Havanın içindeki bağıl nemin yanı sıra, gizli ısı, düşük dereceli atık ısı, jeotermal ve suntermal kaynakları kullanarak elektrik ve havadan su üretimi gerçekleştiren şirket, bu sayede yüzde 100 yenilenebilir ve yerli enerji ve su teknolojisi kullanımı sayesinde ekonomiye destek olup sıfır karbon emisyonu ile sürdürülebilirliğe katkı sunuyor.
Bugüne kadar dört TÜBİTAK projesi ve bir KOSGEB projesi desteği aldıklarını ifade eden RePG Kurucu Ortağı Hasan Ayartürk, “Kendimizi derin teknoloji girişimi olarak adlandırıyoruz çünkü konut ve endüstriyel uygulamalar için bilinen teknikte daha önce hiç kullanılmamış yenilenebilir enerji kaynağına dayalı elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Çözümümüz, endüstrideki boşa giden ve kullanılmayan atık ısılar geri kazanım (Sıfır Atık Isı ) sayesinde enerji açığını kapatma potansiyeline sahip. Ayrıca mevcut teknolojimiz, bilinen tüm enerji sistemleri ve yenilenebilir enerji sistemlerinden çok daha kısa zaman ve avantajlı geri ödeme sağlayan ürünlere sahip. Bunun yanı sıra projemizin yan ürünü olarak gece ve gündüz farkından faydalanarak havadaki nem ve ısı değişimini kullanıp içme suyu üreten ürünü de ticarileştirmiş durumdayız. Bu ürün herhangi bir su bağlantısı olmadan yalnızca düşük elektrik tüketimi ile çalışıyor. Bu sayede harici bir su kaynağı gerekmeksizin sürekli içme ve kullanım su üretimi gerçekleştiriyor” dedi.
İTÜ Çekirdek’in yalnızca Türkiye’de değil global ölçekte de girişimcileri hızlandırma konusunda geliştirdiği bütünsel yaklaşımı ile en başarılı ekosistem paydaşlarından biri olduğunu söyleyen Ayartürk, sözlerine şöyle devam etti: “RePG olarak gelişimimizin her aşamasında İTÜ Çekirdek’i güçlü bir ekosistemin paydaşı olarak hissettik. Bu noktada Big Bang Startup Challenge, ilk kurulduğumuz zamanlarda görünürlüğümüzü artırdı ve girişimimize finansal destek sağladı. Bu sayede TRANGELS ile buluştuk ve ilk yatırımımızı alarak prototipimizi geliştirdik. Ayrıca İTÜ Çekirdek’in özel sektördeki güçlü bağlantıları sayesinde ekosistem etkinliklerinde teknolojimizi ve girişimimizi ulusal ve uluslararası paydaşlara sunma fırsatımız da oldu. Bize sundukları PR çalışmaları sayesinde de ulusal ve uluslararası pek çok mecrada RePG’yi görünür kıldık. Her şeyden önemlisi, RePG ekibinin gelişiminin her aşamasında bilgi ve tecrübelerini paylaşıp mentorluk mekanizmaları ile bizi tüm yolculuğumuz boyunca desteklediler.”
RePG’nin ticarileşen ürünlerinin şimdiye kadar 200’den fazla lokasyonda kullanıldığına dikkat çeken Ayartürk, “Toplamda 5,8 milyon Euro yatırım almış, altı farklı uygulama alanında (konut, sanayi, araç, veri merkezi, klima, havadan su) teknolojisini geliştirmiş bir girişimiz. Halihazırda ülkemizde 3000 adetten fazla jeotermal kuyusu var ancak en fazla 50’sinden elektrik üretiliyor. Geri kalan kuyular düşük atık ısı olarak ya kullanılmıyor veya sadece ısıtmada kullanılıyor.
RePG Enerji teknolojisi sayesinde jeotermal kuyularımızın neredeyse tamamında elektrik üretimi yapabilecek veya ısıtma/soğutma dahil enerji geri kazanımına yapabilecek farka sahibiz ve bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Araç, klima ve veri merkezi ürünleri ve uygulamalarımız da yine 2024 yılı ilk çeyreğinde pazarda olacak. Ayrıca, RePG Aqua havadan su üreten sistemlerimiz ve ürünlerimizin satışı 2022 son çeyreğinde başlamıştı. Aqua Sebil Ev tipi içme suyu üreten sistemimizin seri üretimini de 2024 yılının ilk çeyreği olarak planlıyoruz.
RePG Enerji girişimi öncelikli uygulama alanları olmak üzere hem finansal hem de stratejik yurt içi/yurt dışı yatırımcılar ile görüşmelerine devam ediyoruz. 2024-2026 agresif yatırım planı ile toplam 25-100 milyon dolar arasında yatırım alınabildiği takdirde, RePG’nin önce ülkemizde, sonra bölgemizde ve sonra dünyadaki enerji ve havadan su üretim sektöründe önemli oyuncu olmayı başaran bir Türk teknoloji ve ürün firması olmasını amaçlıyoruz, e- ticaret sitelerinde havadan su üretimi şeklinde aratıp sipariş verebilirsiniz” ifadelerini kullandı.