12 ışık yılı uzakta su bulundu
Araştırmacılar Güneş'e benzer bir yıldız etrafında kümelenmiş yeni bir gezegen sistemi keşfetti. Bu yeni sistemde içinde su barındıran bir gezegen ise potansiyel olarak Dünya dışında üzerinde yaşanılabilecek yeni bir alan vadediyor.
Dünya'dan 12 ışık yılı uzakta bulunan ve çıplak gözle görülebilen Tau Ceti isimli yıldızın etrafındaki bu yeni güneş sistemi, Dünya'dan aşağı yukarı beş kat büyüklükte gezegenler içeriyor. Bahsedilen gezegen ise, Tau Ceti'ye göre Goldilocks bölgesi denilen bir pozisyonda yer aldığı için muhtemel olarak yaşama izin verecek bir atmosfere sahip.
Hawaii, Şili ve Avustralya'da bulunan 3 farklı teleskoptan yapılan 6 bin gözlem neticesinde keşfedilen bu yeni sistemin, bugüne kadar keşfedilen en düşük yoğunluklu güneş sistemi olduğu söylendi. Yeni güneş sistemi, Işınsal Hız Metodu adı verilen ve gezegenlerin yörüngesinde bulunan diğer gezegenler tarafından uygulanan çekim gücünün yarattığı titreşimleri gözlemleyen bir yöntem kullanılarak keşfedildi.
Keşif ekibinde yer alan Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Steve Vogt, her yıldızın etrafında gezegenler mevcut olduğunu ve galaksinin yerleşilebilecek bir çok Dünya benzeri gezegen bulundurduğunu söyledi.