15’inci yılda hedef Anadolu’da etkinliği artırmak
BT Eğitim, gerek küresel çapta yetkinliği olan eğitmenleri ve son teknoloji laboratuvarları, gerekse saha deneyimlerini içeren eğitimleriyle bir referans noktası. BT alanında kariyer edinmek isteyen profesyonellerin tercihi olan BT Eğitim, kamu kurumlarının yüzde 60’tan fazlasının ve Türkiye’nin ilk 500 şirketinin yüzde 70’e yakınının BT altyapı kurulumlarını sağlıyor ve eğitimlerini veriyor. BT Eğitim’i farklı kılan ise akademik düzeydeki bilgi ile sahadaki deneyimleri buluşturması. Ankara ve İstanbul ofislerinde hizmet veren, 2001’de Bülent Morten tarafından kurulan BT Eğitim’in temeli, 1999’da Morten’in yönetiminde İTÜ’de kurulan Cisco Networking Academy Programı’na dayanıyor. CCNA (Cisco Certified Network Associate) sertifikasının yanı sıra ağ teknolojileri konusunda eğitim için kurulan programın gördüğü ilgi, 2001’de BT Eğitim’in kurulmasını sağladı. Bugün BT Eğitim, Cisco’nun yanında Zoom CallRec, Jabra, Ekahau, SUSE Linux ve F5 Networks’ün de yetkili eğitim merkezi. BT Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kızıları, Cisco Eğitim İş Ortağı olarak Cisco sertifikalı mesleki eğitimlerin yanında, Cisco teknolojileri alanında danışmanlık, teknik destek, satış öncesi ve sonrası hizmetleri verdiklerini belirtti. Kızıları, eğitimleri ve hedef kitlesini şöyle anlattı:
Öncelik, uzmanlığı geliştirmek
“Eğitimlere Cisco entegratörlerinin ilgisi var. BT şirketleri de Cisco ile işbirlikleri kapsamında eğitimleri bizden alıyor. Servis sağlayıcılar ve GSM operatörleri, holdingler de bizden eğitim alıyor. Eğitimlerde takvimlerimiz var, ama kişiler veya kurumlar kapalı bir eğitim isterlerse, bir tarih belirleyip bunu da sunuyoruz. BT Eğitim, kurulduğu günden beri 8 binden fazla bireysel, 4 binden fazla da kurumsal eğitim verdi ve Türkiye’de ilk CCIE eğitimini başlattı. Şu ana kadar 12 CCIE sınıfını bitirdik ve bunlardan çıkan öğrencilerin toplam 74 tanesi sınavı başarı ile tamamladı. Cisco bu alandaki teknolojiyi üreten ana firma ve eğitimini almak, İK adına katma değer. 15’inci yılımızı tamamlıyoruz ve amacımız; eğitimleri İstanbul odağından çıkartıp Anadolu’ya daha fazla yaymak. Burada Cisco desteğini de bekliyoruz.”
BT Eğitim, eğitimin yanında danışmanlık, bakım ve kurulum hizmetleri de sunuyor. Ürün satışı yapmadıklarının altını çizen Cumhur Kızıları, başından beri temel amaçları olan ‘uzman yetenekleri öne çıkartmak’ felsefesinden kopmayı istemediklerini vurguladı.
EMEAR bölgesinde çalışmalar öne çıkacak
BT alanında kariyer sahibi olmak ya da mevcut kariyerinde yükselmek isteyenlerin eğitim alacakları kurumun donanım altyapısı kadar, eğitmen kadrosunun da donanımlı olmasına dikkat etmesi gerek. Bu noktada Cumhur Kızıları, son yıllarda yaptıkları 2 milyon doların üzerindeki teknoloji yatırımı kadar, Türkiye’nin en çok CCIE ve CCSI sertifikalı eğitmenine sahip olduklarına işaret etti. Kızıları, BT Eğitim’i farklı kılan unsurları şöyle anlattı:
“Bu yetkin eğitmen kadrosuna EMEAR bölgesinin en iyi eğitmeni olarak ödül alanların yanı sıra Türkiye’nin ilk kadın CCSI’ı da dahil. 2014 Ekim’inde girdiği sınavı başarıyla tamamlayan eğitmenimiz Zeynep Pulat, Türkiye’nin ilk kadın CCSI’ı (Certified Cisco Systems Instructor), yani ilk kadın Cisco eğitmeni unvanını elde etti. 2015 Mayıs’ında Cisco’nun Borderless, Collaboration ve Data Center alanlarında Uzman Eğitim İş Ortağı olduk. Mayıs 2015 itibariyle Cisco tarafından, Cisco’nun “Uygulama Merkezli Altyapısı” (Application Centric Infrastructure – ACI) için Türkiye’deki ilk ve tek “Yetkili Teknoloji İş Ortağı” (Authorized Technology Provider – ATP) olarak atandık. Cisco bizi aday gösterdi, eğitimleri alıp sınavlara girdik, bu başlıkta Türkiye’deki ilk eğitimcisi olduk ve eğitimlere başladık. Yeni nesil uygulama ihtiyaçları düşünülerek geliştirilen veri merkezi ve bulut çözümünü olan ACI, yakın gelecekteki BT projelerinin merkezinde yer alacak. Bu beklenti ışığında, önümüzdeki dönemde EMEAR bölgesindeki eğitim ve projelerde yer almayı hedefliyoruz.”
Tüm eğitimlerin temeli CCNA
Cisco sertifikasyon eğitimleri her BT çalışanın sahip olması gereken bir sertifikasyon halini aldı. Tüm eğitimler Türkçe, ama İngilizce bilgisi olmazsa olmaz. İşte detaylar:
Eğitimler üç başlık: İlk adım; en temel eğitim olan, Routing&Switching’i temel alan, üretici bağımsız olarak temel ağ bilgisini veren, diğer uzmanlık alanlarında başarı için alınması gereken, 96 saat ile en uzun süreli eğitim CCNA (Cisco Certified Network Associate). Bunu; karmaşık BT altyapılarında kurulum, bakım ve ayarların gerçekleştirilmesini öğreten içeriği ile CCNP (Cisco Certified Network Professional) ve Cisco sertifikasyonları içindeki en üst seviye olan CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) izliyor.
Bu başlıkların her biri Security, Routing&Swiching, Collaboration, Service Provider, Cloud, Industrial (IoT), Data Center ve Wireless olarak alt uzmanlık dallarına ayrılıyor.
CCIE sınavı iki aşamalı ve ilk aşama bilgi seviyesini ölçen yazılı sınav. Bu sınavı geçenleri, zamana karşı yarışılan laboratuvar sınavı izliyor. Her sertifikasyon bir sonraki için kapı açıyor.
Cumhur Kızıları’dan 2016 yılına bakış
– Yurtdışına bağlı yetkili eğitim merkezi olarak eğitim kitapları sunmak, yetkin eğitmenin karşılığını verebilmek gerek. Ama Türkiye’de gri pazar derdiğimiz yapı, haksız rekabete yol açıyor ve hiç denetlenmiyor. Bu nedenle Türkiye’de doğru rekabet şartlarında çalışamıyoruz.
– Cisco belli dönemlerde belli teknolojilere odaklanıyor. Şimdiki gündem başlıkları bulut bilişim, IoT ve güvenlik. Cihazlara da yatırım yapıyoruz. Mecidiyeköy ofisimizin içinde veri merkezimizde cihaz yatırımımız var ve öğrenciler sağlam, güncel bir makina parkında çalışıyor. Hedefimiz Cisco’nun her bir alanında uzman en az 3-4 eğitmenimiz olması.
– Türkiye’de ara eleman eksiği var ve yeni mezunlar, sektörden kopuk yetişiyor. İK’da satış öncesi veya satış sonrası ağırlıklı, yoğun eleman ihtiyacı var. Özel sektör, eğitim kurumları ve kamunun bilişim eğitimine bakışlarını değiştirmesi ve verimli işbirliğine odaklanması gerek. Her bilgiyi bir arada vermek yerine, kişinin belli konuda uzmanlığı hedeflenmeli, İngilizceyi merkeze alan bir kariyer haritası olmalı.
– Eğitim veren arkadaşlarımız, aynı zamanda uzman oldukları başlıkta sahada proje yapan kişiler. Pratiği biliyor, bu pratiği derste de teori olarak anlatabiliyorlar. Kursa gelen kişi, BT Eğitim ailesinin bir parçası oluyor ve burası sektörde bir referans nokta. Teori ve pratik bir arada ve eğitim metodumuzu kendimiz geliştirdik. Bazı eski öğrencilerimiz, bugünkü eğitmenlerimiz. Kişiyi bu amaçla 2-3 yıl kampa alıyoruz ve genel politikamız bu.