17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (International Telecommunication Union – ITU) 17 Mayıs 1865 yılında aralarında Osmanlı Devleti’nin de olduğu 20 ülkenin katılımı ile Paris’te kuruldu. Kurulduğu günü de 1969 yılından itibaren Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü ilan etti. Amacı; bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak toplumların ve ekonomilerin daha fazla ama eşit şekilde dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla farkındalık yaratmak şeklinde açıklanıyor. Başka bir ifade ile bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak toplumları hızlı ve eşit şekilde sayısallaştırmaya katkı diyebiliriz. (Dijitalleşme için Türkçe’de önerilen sözcük “Sayıllaştırma”, dijitalleşme ile anlatılanların yerini pek doldurmuyor gibi düşünsem de burada kullanmayı daha uygun gördüm.)
Her yıl yeni bir tema birliğin merkezi Cenevre’den açıklanıyor. Geçmişte kullanılan bazı temalar şöyle:
- Herkes İçin Bilişim ve Telekomünikasyon: Dijital Sınırları Aşmak için İnsanı Güçlendirme
- Sosyal Etki İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Girişimciliği
- İnovasyonun Sürücüleri
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Kırsalda Daha İyi bir Yaşam.
2016 yılına kadar bugünün önem ve anlamını belirten töreni TÜTED Tüm Telekom İş İnsanları Derneği gerçekleştiriliyordu. Sonra birden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Dairesi bu konuya sahip çıktı, çıkmasına çıktı ama TÜTED’i de devreden çıkardı. TÜTED zaman içinde kayboldu, bu güzide sevgili derneğimiz kapandı, gitti. TÜBİSAD da e-ticaret verilerini artık açıklamayacakmış, yeni öğrendim çünkü Ticaret Bakanlığı da bu iş bizim demiş.
Bu tarihten sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türksat ilgilendi, son yıllarda ise konuyu sahiplenen olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’yı görüyoruz. Etkinlik düzenleme işi de ismiyle müsemma bu kurumumuza gelmiş oldu.
Sonra ne oldu, maalesef eskiden daha etkili ve ses getiren bu etkinlikler şimdilerde eski gücünden uzaklaştı, bu özel ve önemli günün kutlamalarını duymaz olduk. Elbette ben İstanbul’dan bakarak durumu değerlendiriyorum. Belki Ankara için durum farklıdır.
TÜTED bu işi yapıyordu doğrusu. Eminim aynı süreç e-ticaret için de aynı sonuçlanacak, başka alınacak özel sektör ve dernek işleri de aynı akıbete mahkum olacaktır. Bunun nedeni basittir, kamu kurumlarında şimdi karar vericiler bunu çok isteyebilir, yeni gelecek bir başka kamu yöneticisi için etkinlik yani kutlama işi önceliklerde yerini almaz, değeri kaybolur. Derneklerde ve özellikle de özel şirketlerde böyle olmaz, gelir modeli olan her etkinlik üstüne konularak yaşatılır, geliştirilir.
BTK’nın üslenmesi ile birlikte etkinliğin daha az ses getiriyor olmasını da normal görüyorum çünkü BTK o kadar çok etkinlik yapıyor ya da etkinliğe ev sahipliğinde bulunuyor ki bu etkinliğe ayrıcalıklı ilgi göstermesi zor.
Bütün bu anlattıklarım Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü’nün önemini azaltmaz ya da üzerinde düşünülme ve geliştirilmesini engellemez. Bilgi teknolojileri ve iletişim artık toplumların ve ekonomilerinin vaz geçilmez bir bileşenidir. Sağlıkta, üretimde, şehircilikte, taşımada, yiyecek içecek sektöründe, sporda ve diğer bütün sektörlerde olmazsa olmaz haline gelmiştir, bu konudaki yaygınlığı ve farkındalığı arttırmak için her tür etkinlik, kutlama ve bülten mubahtır. Tek gereken bu çalışmaları artık kırsala yaymak ve daha çok insanımızın faydalanmasını sağlamaktır.
Bizler köylümüzün, çiftçimizin, üreticimizin yani her kesiminin bilgi teknolojilerini bütün nimetleri ile kullanmasını arzu ediyoruz. Onun için geçmişte kullanılan “Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Kırsalda Daha İyi bir Yaşam” teması benim en sevdiğim oldu. Hava durumunu internetten takip eden köylüm, toprağın nemini ve asit/baz durumunu uygulama ile takip eden çiftçim, robotlarla kaliteli ve seri üretim yapan üreticim benim için çok anlamlı.
Peki bu nasıl olacak?
- Yurdun her köşesine, her sokağına fiber döşeyerek. Hiç vakit kaybetmeden, hesap yapmadan, gerekirse birçok yatırımdan vazgeçerek
- Her zaman söylediğim gibi bilişim teknolojileri derslerinin ilkokullardan başlayarak güçlü bir şekilde müfredata girmesini sağlayarak
- Bilgi Teknolojileri Bakanlığı istiyorduk ama iyi bir gelişme olarak Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Yazılım ve Donanım Teknolojileri Enstitüsü kuruldu, bunun her kesim tarafından desteklenerek güçlendirilmesi, hükümetlerin öncelikli işleri arasında yer almasıyla (duyumlarımıza göre bu kurumun başına çok değerli bir büyüğümüz geçiyor, iyi sonuçlar çıkmasını diliyoruz)
- Böyle özel günlerin kutlanmasını kamunun üslenmesi yerine dernek veya özel sektöre bırakılması ama fazlasıyla da desteklenmesi ile
Yazdım….