2011-2012 teknoloji eğilimleri
Yeni cihazlar ve uygulamalar, farklı teknolojiler, alışkanlıkları değiştiren yenilikler dosya sayfalarımızda. Evren Gülyaşar
Levent Özgürel
Yeni sistemleri kullanmak isteyen şirket ve hükümetlerin endişe listelerinin başında güvenlik yatıyor. Saldırganlar da insanların daha fazla yer alacağı bulut, mobil cihazlar ve sosyal medyada yer almak için çabalıyor. Ayrıca etkilenen sosyal hayatımız için 2011’in demokratik tepkilerle sayısal ortamlara taşındığı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Tabii Anonymous gibi biraz daha ileri gidenleri de gördük. 2012’de bu tür saldırıların artması bekleniyor.
Sosyal medya hayatımızın tam ortasına yerleşti. Hem de yalnızca günlük hayatımıza değil, iş yaşamımızı da tam anlamıyla etkisi altına aldı. Markalar kullanıcılarıyla doğrudan iletişim kurmak için sosyal medyayı kullanıyor. Peki önümüzdeki yıl, sosyal medya iş yapış şekillerini nasıl etkileyecek, iletişim nasıl kurulacak?
Sosyal medya salonumuzun da tam ortasına yerleşmek istiyor. Böylece hayatımızda daha fazla yer kaplaması beklenen sosyal ortamlar için akıllı televizyonların piyasayı sürüklemesi bekleniyor. 3D televizyonların gelişiminin yavaş ilerlemesinin yanında internet bağlantılı, farklı içerikler sunan akıllı televizyonların önünün açık olduğu görülüyor.
Televizyonlarımızdan önce akıllı hale gelen telefon piyasasında önümüzdeki yılda da Android’in baskın olduğu bir yıl izleyeceğiz. Donanım ve yazılımını kullanıcıya sevdirebilen markaların yine kazandığı bir yıl bizleri bekliyor. Ayrıca taşınabilir cihazlardaki dönüşümün de 2012’de hızlanması bekleniyor. 2010’da piyasanın tablet ile sarsıldığını unutmasak da tablet ile dizüstü bilgisayar arasında tercih yapamayan kullanıcılar için “yakınsama” kavramının sonuçlarının ortaya çıktığı görülüyor.
Her akıllanan cihazdan alışveriş de yapmak mümkün hale geliyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde doğrudan kullanıcıyı hedef alan reklamların artması, e-ticaretin artan hızıyla ivmelenmesi bekleniyor.