2011 Vodafone Türkiye’nin veri yılı
Vodafone Türkiye, 2011 yılındaki ilk basın toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi._x000D_
Vodafone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray ve Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, Vodafone Türkiye’nin 2011 yılındaki ilk basın toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi. Timuray, 2011 yılını veri yılı olarak ilan ettiklerini açıkladı ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeyi vatandaşların yakından takip edebilmesi için şirket bünyesinde mobil interneti “Süper İnternet” olarak yeniden adlandırdıklarını da duyurdu.
Timuray, “Her yerde her an ve herkesin nete erişimini sağlamalı. Netin süperleşmesi yaygınlaşması ve demokratikleşmesi anlamına geliyor. Herkesin erişebileceği net kullanımını öngörüyoruz. Bunun için 2011’de çalışacağız” dedi.
En hızlı büyüyen Vodafone Türkiye oldu
2009 yılında Vodafone şirketinin uzun dönemli stratejik programını hazırladığını, 2 yıl içerisinde bu program kapsamında önemli mesafeler alındığını ifade eden Timuray, Vodafone Türkiye’nin şirketin Avrupa operasyonları içinde en hızlı büyüyen operatör olduğunu vurguladı.
Timuray “Servis gelirlerinde yüzde 29,5’lik artış oldu. Daha önceki iki çeyrekteki yüksek büyüme performans üzerine geldi. Bir an için ara bağlantı ücretlerindeki düşüşü göz ardı edersek elma ile elma mukayese yapmak için yüzde 43 üzerinde bir büyüme. Pazar ortalaması üzerinde büyüme grafiği içindeyiz. 29,5 sektördeki tek büyüme performansı oldu. Diğer iki operatörde büyüme olmadı” şeklinde konuştu.
2011 yılında yeni bir programa başlama hazırlığı içinde olduklarını ifade eden Timuray, Vodafone Türkiye tarafından ilan edilen veri yılı ile ilgili de ilk bilgileri paylaştı. Bilişim ve iletişim teknolojilerinin baş döndürücü bir hızda ilerlediğini aktaran Timuray, “Bu dönüşüme ayak uyduran bireyler, toplumlar önümüzdeki dönemde fark yaratacaklar. Bu değişime ve bu gelişmeye mutlak suretle ayak uydurmamız ve çağın gerisinde kalmamamız çok çok önemli. İnternet kullanımı şu şekilde gelişecek: Abonelerin yerden ve zamandan bağımsız olarak mobil ile internete erişmesine olanak sağlayacak. İnternetin geleceği mobil internetten gelecek. Biz buna yeni bir ad vermek istiyoruz. Bu internet süper internet olacak” dedi.
Akıllı cihazlar yaygınlaşacak
Timuray Süper İnternet kampanyası kapsamında 3G ağını yeni teknolojilerle zenginleştirerek yaygınlaştırdıklarını söyledi. Bu bağlamda optimizasyona odaklandıklarını kaydeden Serpil Timuray, “Optimizasyondan kastımız, şebekedeki kullanıcı verimliliğinin daha da artırılması. Örneğin teknoloji bölümümüz akıllı cihazlarda batarya kullanımında yüzde 10’luk artış sağladı. Bu sadece optimizasyona bir örnek. Kullanımla ilgili deneyimi artırmaya yönelik optimizasyonla fark yaratmaya çalışıyoruz. Sadece baz istasyonu kurarak değil. Şebekeleri akıllı şebeke olarak tasarlıyoruz. Verimliliği gözeterek kullanıcıya en iyi deneyimi sağlıyoruz. Bu yönde bir şebeke üzerinde çalışıyoruz” dedi.
43,1 MB’lik Vodem geliyor
Türkiye’de çok hızlı şekilde akıllı cihazlara talep artışı olduğuna dikkat çeken Timuray, bu artışın önümüzdeki dönemde de artmasını istediklerini söyledi. Makul fiyatlı akıllı cihazların portföylerinde bulunmasını istediklerini söyleyen Timuray, “Vodafone markalı cihazları da portföy geliştirip satacağız. Modemlerde de günü yakalayan en son teknolojiyi Türkiye’ye getireceğiz. 43,1 Megabit hızındaki yeni modemimiz Türkiye’ye geliyor. İlk defa sizinle paylaşıyorum. Süper internet bir başka bacağı, popüler uygulamalarını kolaylaştıran servisler olacak. Abonemize yardımcı bir operatör olarak konumlandırıyoruz kendimizi” şeklinde konuştu.
“Baz istasyonlarına karşı gereksiz bir kaygı var”
Timuray, Türkiye’de baz istasyonlarına karşı bir tedirginlik olduğunu, bu konuda toplumu bilinçlendirmek gerektiğini kaydetti. Timuray, “ Mobil iletişimin faydalarını görmeye devam ediyoruz. Ancak baz istasyonları kaldırılıyor ve şebekelerde kesintiler yaşanıyor. Bunun nedeni ise halkın tepkisi. Türkiye’deki bu orantısız kaygının kaldırılması gerek” diye konuştu.
Sektörün vergi yükü çok yüksek
Timuray ayrıca iletişim teknolojileri üzerindeki vergi yüküne de dikkat çekerek rekabet için gereken şartların zorlandığını, mutlak surette vergilerin revize edilmesini istediklerini kaydetti.
Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel ise mobil telekom üzerindeki vergi yükünün çok kompleks olduğunu ve birden fazla matrah olduğunu ifade ederken, “Gelir üzerinden alınan bir de abonelik üzerinden alınan vergiler var. İki tane ayrı matrah olunca farklı ticari stratejileri farklı odakları olduğu sürece vergi oranları oyuncuları farklı şekilde etkiliyor. Türkiye’deki dengesiz rekabet ortamında büyümeye çalışan küçük operatörler daha fazla etkileniyor. Bu yapısal çözüm getirilmeli. Bu çözülürse sektörün önü açılır ve ölçek ekonomisinde daha dengeli rekabet olur. En büyük menfaat sahibi tüketici olacak”