“2011 yılında yüzde 15 büyüme hedefliyoruz”
Ekonomik krizin etkilerinin sona ermesiyle Tümsaş da iyi geçirdiği yılın ardından geleceğe umutla bakıyor.Tümsaş, kötü geçen 2008 yılının ardından 2010’da istediği düzeye gelen şirketlerden biri oldu. 2008’de temeli atılan ancak kriz nedeniyle yavaşlayan projelerin 2010 yılında sonuçlandığını ve istenen verimin alındığını kaydeden Tümsaş İş Geliştirme ve Pazarlama Koordinatörü Haluk Kıraç, özellikle gişe nakit dolaşım makinesi Vertera’nın sektörde yeni kategori açacak kadar belirleyici olduğunu ifade etti.
Bunun yanında Ziraat Bankası’nın pilot uygulamalarını sürdürdüğü görüntülü otomatik ödeme makinelerinin (VTM) müşteri memnuniyeti sağladığını aktaran Kıraç, projelerin yüksek maliyetleri nedeniyle alıcı bankaların karar verme sürecinde zorlandığını söyledi. Kıraç’ın ifadesine göre, bu zor koşulları 2010 yılında geride bırakan Tümsaş, hem projelerin başarılı olması hem de siparişlerin artmasıyla yukarı yönlü bir ivme yakaladı.
Öncelikli hedef Arap yarımadası ve Rusya
Kıraç’ın verdiği bilgilere göre, VTM’ler ülke çapında şu anda 20 adet kullanılıyor ve bu sayının Nisan ayı sonunda 50’yi bulması bekleniyor. Cihazın donanım kısmını kendi bünyelerinde ürettiklerini belirten Kıraç, VTM kavramı ve ürününün dünya çapında yaygınlaşması için uzun vadeli planlamaları bulunduğunun altını çizdi.
2011 yılında ciro olarak yüzde 15 oranında büyüme hedeflediklerini dile getiren Kıraç, yeni yılda Exagate ürünleriyle ortam algılama, izleme ve yönetimi hizmetlerini sunacaklarını vurguladı. Ayrıca yeni yılda ülke dışına da satış yapmak istediklerini belirten Kıraç, Arap yarımadası, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’ndeki pazarları hedef olarak gördüklerini anlattı.
Uzaktan ortam algılama, izleme ve yönetimi yapılabiliyor
Exagate şirketi ile sunacakları ürünlerin çalışma prensiplerini aktaran Kıraç, “Ortam algılama, izleme ve yönetimi konusunda uzmanlaşan ortağımızla teknolojik donanımlardaki hata ya da zarar risklerine karşı uyaran ve müdahale imkanı sunuyoruz. Örneğin, yüksek maliyetlerle hazırlanan bir sistem odasında meydana gelebilecek ısınma sorunu nedeniyle donanım arızası ya da doğrudan veri kaybı görülebiliyor. Exagate ile bu riskleri algılayarak sistem yöneticisine tedbir alması için bilgi veriliyor” dedi. Kıraç’ın verdiği bilgilere göre, ürünlerle ortamdaki nem, sıvı kaçağı, UPS üzerindeki akımlar, bulunan odaya giriş çıkış durumları takip edilebiliyor, doğrudan cep telefonuna ya da e-posta adresine bildirilebiliyor. Ortama yine uzaktan müdahale edilebiliyor.
Tamamen Türkiye’de üretilen Exagate ürünleri şu anda Vodafone, Türksat ve İş Bankası gibi önemli kurumlarda kullanıldığını ifade eden Kıraç, Tümsaş’ın artık bu markanın özellikle finans alanındaki faaliyetlerini yürütecekleri bilgisini verdi.
İlk kez BThaber’e açıklanan bir bilgiye göre Tümsaş, bankalardaki sıra sistemiyle gişedeki nakit akışını sağlayan Vertara arasında bağlantı sağlayacak. Vertara’daki para akışı, sıra sistemi tarafından algılanarak müşteriye uygun sıra verilecek. Yani yeterli para gişede bulunmuyorsa müşteri o vezne yerine daha uygun olana yönlendirilecek.