2013’te temassız ödeme sistemleri öne çıkacak
Ödeme teknolojileri bireysel ve kurumsal müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda mobil teknolojilerin de hayatımıza girmesiyle güvenlik, hız ve kolay kullanım etrafında şekillenirken, 2013 yılında özellikle Yakın Alan İletişimi (NFC) konusunda ve cüzdanlardaki kartlarımızın mobile aktarılması ile ilgili gelişmeler öne çıkacak.
Ödeme sistemleri teknolojileri temassız ödemede NFC gibi yeni teknolojilerin gelişmesi ile hızla ilerlerken, Türkiye’de bu yeniliklere hızla ayak uyduruyor. Mobil cihazların da temassız ödemeyle bütünleşmesi ile bütünleşik ödeme sistemlerinde önemli adımlar atılıyor. Sadece NFC teknolojisinde değil önceden sadece ürün tanıtımı için kullanılan QR kodun ödeme sistemlerinde kullanılması gibi uygulamalar bütünleşik ödeme sistemlerinde önemli adımların atılmaya devam edeceğinin sinyallerini veriyor. Bireysel ve kurumsal müşteri ihtiyaçlarında güvenlik, hız ve ödeme kolaylığı ön plana çıkıyor. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, ödeme sistemleri sektöründe son dönemde yaşanan değişimlerin başında e-ticarette güvenlik algısını geliştiren yeni teknolojiler, temassız kart uygulamaları, ön ödemeli kartlar, mobil ödemeler (NFC-Near Field Communication) ve toplu taşıma ile ilgili yapılan pilot uygulamaların geldiğini söyledi ve ekledi: “Kartlı ödemeler üzerinden geçen toplam işlem sayısındaki artışla beraber yeni teknolojilerin de hayatımızda daha fazla yer aldığını görüyoruz.”
BKM’nin çalışmalarıyla ile ilgili olarak ise Canko şunları belirtti: “BKM olarak ulusal dijital cüzdanımız BKM Express ile hızla büyüyen e-ticaret sektörünün gelişimine katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. BKM Express, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartları sayısal ortamda tek bir cüzdanda bir araya getiriyor. www.bkmexpress.com.tr üzerinden BKM Express’e üye olan kart sahibi, internet alışverişlerini kart bilgilerini kullanmaya gerek kalmadan, cep telefonuna gelen tek kullanımlık şifreyle güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ayrıca temassız ödemelerde yeni bir uygulama başlatacağız. Ulaşım ödemelerinin temassız olarak banka ve kredi kartlarıyla gerçekleştirilmesi ile ilgili bir süredir çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kısa süre içinde projeyi büyük bir ilimizde hayata geçireceğiz.”
Kobil Türkiye Ülke Müdürü Ümit Yaşar Usta ise bireysel ve kurumsal müşterilerin ihtiyaçlarının internet kullanımının yaygınlaşması, mobil telefon kullanım oranlarının artması gibi gelişmelerin müşterilerin aldıkları hizmetlere olan bakış açılarını kökten bir değişime uğrattığına dikkat çekti: “Alınan hizmetin en önemli adımlarından biri olan ödeme de bu kapsamda yeniden yorumlandı. Her birey ya da kurum aldıkları hizmetin karşılığında yaptıkları ödeme süreçlerinin çağın gereklilikleri ışığında daha kolay ve hızlı olmasını, en önemlisi de daha güvenli olmasını talep ediyor.”
KoçSistem Otomasyon ve Mobil Çözümler Satış Grup Yöneticisi Engin Güney, özellikle ödeme sistemlerinde bireysel müşterilerin hızlı ödeme taleplerinin öne çıktığını söyledi ve bu noktada NFC teknolojisinin önemine değindi: “Temassız ödeme sistemlerinin kredi kartlarına bütünleştirilmesi, kredi kartı kullanımını her zamankinden daha cazip hale getiriyor. Özellikle, hızlı tüketim sektöründe temassız ödeme sistemleri, bireysel pazarda oldukça ön plana çıkmış durumda. Kredi kartı ödeme sistemlerine alternatif olarak pazara sunulan NFC de artık tüketiciler tarafından tercih edilmeye başlanan bir çözüm haline geldi. İnsanların günümüzde cep telefonlarına olan bağlılıkları düşünüldüğünde NFC özellikli cep telefonlarının yakın zamanda en fazla tercih edilecek ödeme sistemi olacağını öngörüyoruz. Belirtmemiz gerekir ki kurumsal pazarda da NFC ile ödeme alınması uygulamaları ile karşılaşacağımız günlerin yakın olduğunu düşünüyoruz. 2013 yılında NFC’nin ödeme haricindeki çözümlerine odaklanarak ayrıca ödeme sistemlerine bütünleştirilen çözümlerimizi de yine NFC başta olmak üzere pazara sunacağız.”
Tüketicilerin beklentilerinin ödeme sistemlerindeki yenilikleri belirlediğini söyleyen MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, MasterCard’ın çalışmaları ile ilgili şunları söyledi: “MasterCard olarak temel amacımız kart kullanıcılarının talep ve beklentilerine yanıt vermek. Bizler, bu talep ve beklentilere yanıt vermek için üye bankalarımızın da işbirliği ile ürün/hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Bu noktada, özellikle tüketici neleri bekliyor diye bir bakarsak, bireysel ya da kurumsal tüm tüketicilerin birkaç ortak noktada buluştuğunu görüyoruz. Uzun zamandan beri tüketicilerin talepleri kendilerine hız ve esneklik kazandıran çözümlerden yana. Zamanla tüketicilerin daha fazla esneklik, daha fazla hız isteği kartlı ödeme sistemlerini mobil cüzdana doğru yöneltti. Mobil cüzdan fatura ödemeden kontör yüklemeye, para transferinden yapılan alışverişin bedelini ödemeye kadar birçok bankacılık işlemini tek bir platformda topluyor. Ayrıca, Türkiye’de ödeme sistemlerinin oldukça gelişmiş olmasına karşı, çeşitli nedenlerden bankacılık sistemine dahil olmayan önemli bir kesim de var. Bir banka hesabına gerek olmadan finansal işlem gerçekleştirmeye olanak tanıyan mobil ödeme çözümleri gibi yenilikçi çözümlerin hayatımızda edindiği yer artıyor.”
Pozitron Kurucu CEO’su Fatih İşbecer, müşteri beklentilerinin başında güvenlik ve kolaylığın geldiğini söyledi ve bu doğrultuda gelişen teknolojilerden şu sözlerle bahsetti: “Zaman almayacak, cüzdanlarını yanlarında taşımalarını gerektirmeyecek ve aynı zamanda güvenli çözümler bekliyorlar. Akıllı telefonların sayısı her gün biraz daha yükseldiği için mobil platform ödeme sistemleri açısından ciddi bir potansiyel barındırıyor. Bu potansiyeli fark eden bankalar, zaten mobil alanında gerekli yatırımları yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. QR kod ile ödeme gibi yenilikler hayatımızın bir parçası olmaya başladı bile. Hızla gelişen mobil teknolojinin sonucunda ortaya çıkan mobil ticaret kavramıyla birlikte dünya her an açık bir pazar yeri haline geldi. Mobil cihazlarla yapılan mal ve hizmetlerin satın alınma işlemlerinin tümü mobil ticaret olarak adlandırılıyor. Ödeme sistemlerinde de bu bağlamda kullanıcı deneyimi ve güvenlik en önemli ihtiyaç unsurları olarak öne çıkıyor. Ödeme kısmı ne kadar zor ve güvenlik açısından eksik olursa, kullanıcının sepetini ödemeden uygulamadan ayrılma ihtimali o kadar yüksek.”
Bu yıl Türkiye’nin ödeme sistemleri gündemini yeni yasa ile tanımlı “Ödeme Kaydedici Cihaz “ kavramı belirlediğine dikkat çeken Verifone Bölge Pazarlama Direktörü Aslı Karabörklü, “Güvenli elektronik ödeme sistemleri alanında dünya lideri olarak bu konuda aktarabileceğimiz tüm birikimi yerel kaynaklarla birleştirip Türk pazarına aktarıyoruz. Çünkü birçok farklı sektörden müşteriler bu cihazlara ihtiyaç duyacak. Mobil POS terminallerinin mali hafızalı yazarkasa ile bütünleştirmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu cihazlar en öne çıkan ürünlerimiz” dedi.
Hedef cüzdanları mobile aktarmak
Mobil ödeme hizmetimiz sayesinde hem anlaşmalı üye işyerlerinden bir SMS ile fiziksel alışveriş; hem de sosyal ağlardan sayısal içerik ve servislere, aidat ödemelerinden her türlü çevrimiçi alışverişe kadar geniş bir alanda çevrimiçi ödemeleri gerçekleştirmek mümkün. Ancak gerek bireysel gerekse kurumsal müşterilerimiz açısından ticari ve finansal işlemler bir bütünlük arz ediyor. Yani evet, müşterilerimiz fiziksel ve çevrimiçi alışverişlerinde güvenli, hızlı ve kolay ödeme sistemlerine ihtiyaç duyuyorlar ancak iş burada bitmiyor. Biz de bu noktadan hareketle geçen senenin son çeyreğinde dünyanın en gelişmiş mobil cüzdan ürünü olan Turkcell Cüzdan’ı Turkcell abonelerinin hizmetine sunduk. Bu, cepten ödeme, mobil bankacılık işlemleri ve mobil sadakat programlarını bünyesinde barındıran bir platform. Halihazırda Turkcell Cüzdan üzerinden banka müşterisi olsun ya da olmasın herkes mobil ödeme yapma, para gönderme, hattına TL yükleme gibi işlemleri yapabiliyor.”
Salcı, 2013 yılında uçtan uca bir cüzdan deneyimini hayata geçirmek üzere çalışmalarını sürdüreceklerini, hedeflerinin cüzdanlarda bulunan sadakat ve ulaşım kartlarını cep telefonlarına taşımak, çevrimiçi alışveriş deneyimini daha fazla internet sitesinde kullanıma sunmak ve benzer alışveriş deneyimini fiziki dünyada daha da yaygınlaştırmak olduğunu belirtti.
Ödeme sistemleri ticaretin can damarı
İnnova’nın geliştirdiği PayFlex platformu ile ilgili şu detayları paylaştı: “Kurumsal müşterilerin ödeme sistemleri alanında duyacağı tüm çözümleri bir arada sunuyor. Platform; PayFlex Collection, PayFlex Loyalty, PayFlex Mobile ve PayFlex Payment gibi geniş yelpazede çözümler içeriyor. Elektronik tahsilat sistemi olan PayFlex Collection, bankalar, finans kuruluşları ve telekom operatörü gibi kuruluşlara tahsilat konusunda çözümler sunuyor. PayFlex Payment ise içinde mikro ödeme ve sanal POS ödemeleri gibi ürünleri de barındırıyor. Şirketlerin, hizmet sağlayıcıların ve alışveriş merkezlerinin her türlü sadakat, indirim ve prepaid kart işlemleri için hazırlanmış olan ödüllü sadakat programı PayFlex Loyalty, sağladığı dinamik tanımlama seçenekleriyle tüm sadakat işlemlerinin çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilmesine imkan tanıyor. PayFlex Mobile ise bankacılık, para transferi ve barkod ile ödeme işlemlerini mobil ortamdan gerçekleştirilebilir halde sunan bir uygulama altyapısı olarak dikkat çekiyor. Bulut bilişim kapsamında tanımladığımız yeni çözüm ve teknolojilerin iş yapış biçimimizi farklı seviyelere çıkaracağına ve kurumların işbirliği yetenekleri ile verimliliklerini artıracağına inanıyoruz. 2013 yılının ikinci yarısında, ödeme sistemleri hizmetlerimizi bulut bilişim altyapısı üzerinden vermeyi hedefliyoruz.”
Dijital bağlantılı çağdayız
Bu veri, mobil ticaretin gelişim potansiyelinin habercisi. Veriler ışığında söylenebilir ki, 90’lı yılları 2000’lere bağlayan dönemdeki ‘e-dünya’ ve ‘e-ticaret’ kavramları, yerlerini ‘m-dünya’ya ve ‘m-ticaret’e bırakıyor.
Yine rakamlar üzerinden konuşursak, araştırma şirketi Gartner, 2012’de mobil ödeme işlemleri yüzde 61,9 artış kaydettiğini belirtiyor. Gartner’a göre 2016 yılına kadar mobil ödeme işlemlerinin her yıl ortalama yüzde 42 artacak. Bu hesaba göre 2016 yılında 448 milyon kişi, toplam 617 milyar dolar değerinde mobil işlem yapacak.”
Öğüt, Vodafone Türkiye’nin çalışmaları ile ilgili ise şunları kaydetti: “Vodafone Türkiye olarak, Temmuz 2011’den beri Mobil Finansal Servisler sunuyoruz. Abonelerimiz ödeme sistemlerinde çok fonksiyonluluğa, esnekliğe, hıza ve tabii ki güvenliğe önem veriyor. Bu alanda, Visa Europe Türkiye ile 3 Ekim 2012 tarihinde PTT ve ING Bank’ın işbirliği ve Ar-Ge Merkezimiz Oksijen’in mühendislik çalışmaları ile Cep Nakit Kart’ı tanıttık ve kısa sürede başarılı sonuçlar elde ettik. Yaptığımız çalışma ile ülkemizde mobil finansal hizmetler alanında bir miladı başlatmış olduk ve bu konudaki küresel dönüşümün yarattığı ihtiyaçları Türkiye’ye uyarlamak üzere bir kapı araladık.”
Güvenlik, hız ve kolay kullanım öne çıkıyor