2015 yılına damga vuran olaylar
Teknoloji dünyasının bir yılını daha geride bıraktık. Her yıl olduğu gibi bu yılı da oldukça hareketli geçti. Birçok şirket yeni ürünlerini ve hizmetlerini duyururken, çeşitli satın almalar ve birleşmeler de tarihteki yerlerini aldı. Özellikle Dell’in EMC’yi satın alması bu yıla damgasını vurdu. Ülkemiz açısından önemli bir gelişme ise uzun süredir beklenen 4G ihalesinin 5G’ye de atıfta bulunularak 4,5G olarak yapılması oldu. Bu ihaleyle birlikte 2016 yılında mobil cihazlarımızla çok daha hızlı internete bağlanmak artık mümkün olacak.
2015 yılında neler yaşandı, 2016 yılında bizleri neler bekliyor
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi 2015 yılı teknoloji açısından oldukça hareketli geçti. Çifte seçimler ve diğer nedenlerden dolayı sektörde bir sıkışma yaşansa da seçimlerin tamamlanmasından sonra gözle görülür bir hızlanma başladı. 2015 yılının son aylarındaki hızlanmaya bakılırsa da 2016 yılı, özellikle kamu alanındaki alımların başlaması ve projelerin hayata geçmesiyle birlikte sektör açısından oldukça iyi geçecek gibi gözüküyor.
Dell, EMC’yi satın aldı
Şimdi hep birlikte 2015 yılının önemli olaylarına beraber bakalım. En önemli olaylardan birisi Dell’in EMC’yi 67 milyar dolar karşılığında satın alması oldu. Dell’in EMC için bu derece yüksek bir meblağı gözden çıkarmasının en önemli nedeni ise kurumsal alanda daha çok söz sahibi olmayı amaçlamasıydı. Dell, daha önce satın aldığı şirketlerle birlikte, bu satın alma sayesinde sunucular, ağ teknolojileri ve depolama konusundaki yerini oldukça sağlamlaştırdı.
Artık bizim de 4G’miz, pardon 4,5G’miz var
GSA’nın (Global Mobile Suppliers Association) Ekim ayında yayınladığı rapora göre şu anda tüm dünyada toplamda 442 operatör LTE yani 4G hizmeti veriyor. Haziran ayındaki rakamlara göre 4G kullanıcı sayısı ise 750 milyonu aşmış durumda. Geçtiğimiz aylarda yapılan ihale ile birlikte ülkemizdeki üç operatör de 2016 yılında LTE kervanına katılan operatörler arasında biraz geç olsa da yer alacak. Altyapının 1 Nisan’dan itibaren kullanıcıların hizmetinde olması bekleniyor. 4.5G’nin diğer ülkelerdeki 4G’ye göre ne kadar hızlı olduğunu çok yakında deneyimleyeceğiz.
Güvenlik tehditleri arttı
2015 yılına damga vuran güvenlikle ilgili en önemli olaylardan birisi fidye yazılımları oldu. Elektrik, su, telefon, doğal gaz, kargo makbuzu gibi kullanıcıları kandırarak can alıcı yerlerinden vuracak şekilde hazırlanan bu kötü amacı yazılımlar birçok kişiyi çok zor durumda bıraktı. Bu dosyaları açan kullanıcılar sistemlerindeki ve ağlarındaki dosyaların şifrelendiğini ve bu şifrenin açılabilmesi için fidye ödemeleri gerçeği ile yüzleştiler. Bazı durumlarda bu dosyaların şifresini çözmek ya da sistemi geri almak mümkün olurken birçok durumda kullanıcılar tek çare olarak fidyeyi ödemek durumunda kaldılar. Şanslı olanlar dosyalarına erişebilirken, fidye ödemelerine rağmen dosyalarına erişemeyen şansız kullanıcılar da oldu.
Türkiye’yi bir diğer ilgilendiren olay ise geçtiğimiz günlerde tr uzantılı alan adlarının yönetildiği Nic.tr’ye gerçekleştirilen yüksek hacimli DDoS saldırıları oldu. Türkiye’nin geçtiğimiz haftalarda Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra gerginleşen Türkiye – Rusya ilişkilerinin bir sonucu olduğu düşünülen saldırıların 2016 yılına sarkması bekleniyor. Saldırıda tr uzantıya sahip birçok kamu ve özel kuruluşun sistemleri etkilendi. Bazı bankalar ve kamu kuruluşlarının web siteleri ulaşılamaz hale geldi.
2016 yılında bizleri neler bekliyor
2016 yılındaki en önemli beklentilerimizden birisi elbette bilişim sektörünün canlanması. Geçtiğimiz yıldan sarkan kamu projelerinin hayata geçmesi, bekletilen alımların gerçekleşmesi, 4.5G’nin hayatımıza girmesi gibi çeşitli etkenler bizim bu beklentimizi kuvvetlendiriyor. Teknolojik açıdan baktığımızda ise 2016 yılına sanal gerçeklik, bulut bilişim ve elektrikli otomobillerin damgasını vurmasını bekliyoruz.