“2016’da uluslararası pazarda faaliyete geçeceğiz”
Kitle kaynağın gücünden faydalanarak sahadaki veriyi tüm Türkiye'deki kullanıcıları ile kısa sürede toplayan Bountry uygulaması, şirketlere hem zaman hem maliyet tasarrufu sağlıyor. Üç genç girişimcinin hayat geçirdiği, Twentify, Bountry uygulaması sahadan veri toplaması gereken firmalar ile bu verileri toplayabilecek akıllı telefon kullanıcılarını bir araya getiriyor. Bu dikkat çekici girişim hakkında Şirket Kurucu Ortağı İlker İnanç ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Twentify fikri nasıl ortaya çıktı?
Son yıllarda akıllı telefon teknolojisinin hızla gelişmesi ve akıllı telefonların geniş kitleler tarafından kullanılmaya başlaması ile birlikte cebimizdeki aletlerle yapabileceklerimizin sınırı yok denecek kadar az. Biz de bu gelişmeleri fırsat bilip, her bir akıllı telefon kullanıcısının firmalar için çok kritik olan saha bilgisini, tam yerinde, gerçek-zamanlı ve düşük maliyetlerle toplayabileceğini düşündük. Türkiye ve Kanada’dan danışmanlarla yaptığımız görüşmeler sonucu, bu fikrin el değmemiş bir pazarda fırsat yaratacağı gördük ve Twentify’ı Şubat 2014’te üç kurucu ortak, İlker İnanç, Çağlar Bozkurt ve Tolga Bakkaloğlu kurmaya karar verdik.
Twentify ile hangi sorunlara çözüm buluyorsunuz?
Twentify sahadan bilgi toplaması gereken firmalar ile bu bilgiyi onlar için toplayabilecek akıllı telefon kullanıcılarını buluşturan Bounty adında bir mobil kitle kaynak (crowdsourcing) platformu sunuyor. Bounty sayesinde firmalar saha bilgisine yazı, resim, video olarak çok hızlı, her yerden ve çok daha düşük maliyetle ulaşabiliyorlar. Ayrıca Bounty uygulamasını kullanan akıllı telefon kullanıcıları da boş zamanlarında basit görevler yaparak ek gelir edebiliyorlar.
İş modelinizden ve hedeflediğiniz sektörlerden bahsedebilir misiniz?
Bounty oldukça esnek ve yapılabileceklerin sınırı olmayan bir platform. Firmaların ihtiyaçlarına göre pazar araştırması, mağaza denetleme, müşteri kazandırma, uygulama deneyimleme, rakip fiyat takibi, saha operasyonları gibi çözümler sunuyoruz. Çok farklı sorunlara verimli çözümler üretebildiğimiz için perakende firmaları, bankalar, mobil operatörler, tüketici elektroniği firmaları, elektrik dağıtım şirketleri, girişimler gibi müşterilerle çalışıyoruz.
Şirketlerin size geri dönüşü nasıl oluyor?
Mobil Kitlekaynak yeni ve umut vaat eden bir alan olduğu için, genelde ilk toplantımızdan sonra bir proje gerçekleştiriyoruz. İlk proje sonunda firma yetkilileri toplanan verinin hızını ve kalitesini gördükten sonra çalışmayı genişletmek için hemen bizimle iletişime geçiyorlar. Örneğin 5.000’e yakın mağazası olan Türkiye’nin en büyük perakende şirketlerinden biri için rakip fiyat toplama projesi gerçekleştiriyoruz. Kendilerinin geleneksel yöntemle 1 haftada toplayabildikleri veriyi sadece 2 saatte toplayıp, aynı gün sonuç raporunu kendileriyle paylaşıyoruz. Üstelik bunu geleneksel yöntemden 3 kat daha ucuza yapıyoruz!
Sizin için sahada görev yapacak kişiler ile nasıl bağlantı kuruyorsunuz?
Bounty’yi akıllı telefon kullanıcılarına tanıtmak için genelde sosyal medya mecralarını kullanıyoruz. Sosyal medya mecralarının gelişmiş reklam hedefleme teknolojisi sayesinde, istediğimiz bölgede istediğimiz demografik özellikteki kullanıcıları Bounty’ye kazandırabiliyoruz.
Kullanıcılar sisteme kayıt olduktan sonra onlar ile uygulama içindeki canlı destek bölümünü kullanarak sürekli iletişimde kalıp onları görevlere yönlendiriyor ve görevlerle ilgili sorunları çözüyoruz.
Hangi illerde aktifsiniz? Özellikle daha kırsal bölgelerde üniversite öğrencileri ile bağlantıya geçiyor musunuz?
Türkiye’nin 81 ilinde de aktifiz. Bizim en büyük farklarımızdan biri de bu. Geleneksel saha araştırma veya saha operasyon firmalarının Türkiye’nin her iline ulaşması mümkün değilken, biz 81 ilde yaşayan kullanıcılarımız ile müşterilerimize istedikleri saha verisini sunabiliyoruz. Şehir merkezlerinin yanında, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’daki kırsal bölgelerde de aktif bir kullanıcı kitlemiz var. İnternet ve akıllı telefon kullanıcısı sayısının artması ile birlikte artık dünya birbirine daha yakın. Bu sayede Hakkari’deki, Giresun’daki, Nevşehir’deki, Uşak’taki insanlara kolayca ulaşabiliyoruz.
Twentify’nin 2016 yılı stratejileri nelerdir?
Kurulduğumuz Şubat 2014’ten bu yana geçen 1,5 yıl gibi kısa bir sürede 35’ten fazla müşteriye hizmet veren, sahada görev yapmaya hazır 50.000 kullanıcısı olan bir şirket olduk. 2016’da müşteri portföyümüzü geliştirmeye devam edip, uluslararası pazarlarda faaliyete geçmek için araştırmalarımızı sürdüreceğiz.
Bu yapıyı yurt dışına da sunmayı planlıyor musunuz? Nasıl bir stratejiyle yurtdışına açılacaksınız?
Yurtdışında faaliyet göstermek için çeşitli stratejileri değerlendiriyoruz. Yurtdışındaki bir firmayla ortaklık yapmak, yurtdışı büyümesi için yeni bir tur yatırım almak, bir iş ortağı ile birlikte çalışmak gibi farklı stratejiler söz konusu. Ayrıca farklı ülkelerden iletişim halinde olduğumuz iş ortaklarımız da var. Bu süreçte yatırım aldığımız TRPE Venture Partners’ın tecrübeli yöneticileri ve danışmanlarından da önemli ölçüde destek alıyoruz.