‘2020 Yılının Bürokratı’ Şeref Şık oldu
Sıcaklardan selam,
Yeni normalimizde pandemisiz içerik olmaz malum. Analitik şirketi SAS’ın araştırmasına göre, aşılar kullanıma sunulduğunda müşterilerin harcamaları artıyor. Pandeminin müşteri davranışlarını kalıcı olarak değiştireceği aşikar. Türkiye’deki tüketiciler dijital kanallara geçti ve sadece yüzde 15’i pandemi öncesi alışveriş alışkanlıklarına geri dönme niyetinde. Tüketicilerin yeni normali benimsemesinde düşük fiyatlar ve özel indirimler ise başrolde. Ama bu başrolde müşteri deneyiminin sürekli geliştirilmesi esas itici güç. Araştırmaya göre, işletmelerin daha özel bir müşteri deneyimi sağlamasına yardımcı olmak için müşteriler de şirketlere kişisel verilerini sağlama konusunda daha istekli.
Müşteri beklentileri dönüşürken, çevresel öncelikler de önemini artırıyor. EY Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği yıllık endeksine göre; 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde çok sayıda ülke zayıf ekonomik koşullara rağmen enerji hedeflerini yükseltmeyi planlıyor. Endekste ABD ve Çin yine ilk iki sırada ve Hindistan da üçüncü sıraya yükselmiş. EY’nin (Ernst & Young) bu yıl 57.’sini hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre; küresel olarak net-sıfır hedeflerinin yakalanabilmesi için 5,2 trilyon dolarlık ek yatırım yapılması gerekiyor. Endekste kurumsal yatırımcıların enerjideki dönüşümün finansmanında oynaması gereken rolün önemi vurgulanıyor. Bu arada, temiz enerji yatırımları da teşvik edilecek. EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erkan Baykuş’un belirttiği gibi bu endeks, pandeminin aciliyet teşkil eden çevresel sorunlarla ilgili farkındalığın küresel çapta yükselmesini sağladığını açıkça gösteriyor. Endekste dünya genelinde birçok hükümetin offshore rüzgâr enerjisinde yeni projeler başlatmaya yönelik deneme niteliğinde girişimlerde bulunduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin 30. sıradan 25 yükseldiği endeksle ilgili detaylar https://www.ey.com/en_gl/recai sitesinde.
Hepimizin hayatında bir “e-atık” gerçeği var artık. İstenmeyen, çalışmayan veya kullanılmayan bilgisayarlar, televizyonlar, monitörler, cep telefonları, PDA’lar, VCR’ler, CD çalarlar, faks makineleri, yazıcılar ve benzeri bu elektronik atık veya e-atıklar ise, doğaya karışarak çevreyi kirletiyor. Elektronik atık (e-atık) konusunda proaktif girişimlerde bulunduklarını belirten İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen; tüketicilerine yeni ürünlerini ulaştırırken, elektronik atıkları kullanıcılardan alma ve bu sayede, elektronik atık konusunda fark yaratacak bir uygulamaya değinmiş. Nurettin Erzen, “Ofisimizde ve depomuzda, tüm geri dönüşüm kurallarına sıkı bir şekilde uyuyoruz. Tüm ofislerimizde, atıl duruma gelmiş veya onarımı mümkün olmayan tüm elektronik ürünleri, düzenli olarak anlaşmalı olduğumuz geri dönüşüm firmasına gönderiyoruz. Bu şekilde; 2020 yılı Şubat ayında 1,8 ton, 2021 yılı Mart ayında 3,4 ton elektronik atığı geri dönüşüme kazandırdık. Ofiste kullandığımız elektronik cihazlarda kullandığımız pillerin ömrü dolduğunda bunları bir yerde topluyor ve düzenli olarak Taşınabilir Pil ve Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) yetkililerine ulaştırıyoruz” demiş. Herkeste bu bilicin gelişmesi dileğiyle… Bu arada Erzen, İncehesap.com olarak satışı mümkün olmayan, ancak çalışır durumda olan elektronik ürünleri, yardıma ihtiyacı olan köy okulları ve derneklere ücretsiz olarak ulaştıracakları bir projenin planlamasına başladıklarını da vurgulamış.
Böylece gelelim ödüllere, başarılara, gurur veren içeriklere… Dört yıldır Türkiye’nin En İyi İşvereni seçilen ve Avrupa’nın En İyi İşverenleri listesinde de yer alan Kuveyt Türk’ün, gelecekteki yöneticilerini yetiştirmeyi amaçladığı MT (Management Trainee) programı, 23 bin 850 gencin oy kullandığı “Top100 Talent Program” yarışmasında, Türkiye’nin en iyi 10 yetenek programı arasında yer alırken, bankacılık sektöründe de en beğenilen ikinci program olma başarısı göstermiş.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü görevini sürdüren Şeref Şık’a, genel merkezi Ankara’da bulunan TÜM-KARDER (Tüm Karadeniz İlleri Kültür Turizm Eğitim Derneği) tarafından ‘2020 Yılının Bürokratı’ ödülü verilmiş. Girişimcilerin ve kurumsal müşterilerin web ve mobil dünyasında daha görünür olmaları adına çözümler üreten Cool Digital Solutions da ödüle doymuyor. Son bir yılda IT Governance, IDC, Clutch, TiEcon gibi kurumlardan tam 11 ödül alan Cool Digital Solutions, Türkiye’de “Project House” konseptini başarılı şekilde uygulayabilen sayılı şirket arasında yerini almış. Oyun üreticisi ve yayıncısı Alictus ise 12 ay önce belirlediği hedeflerine ulaşarak, bu dönemde 15 kişiden 30’a çıkan ekibine toplam 600 bin dolar ödül dağıtmış. Pandemi süreciyle birlikte tamamen uzaktan çalışma öncelikli bir modeli benimseyen, 2 ülke ve 7 şehirde ekibi olan şirkete göre, ortaya koydukları ‘hedef odaklı ödül havuzu’ modeliyle her bir Alictus üyesi yıllık maaşlarını en az 2 katına çıkarmış. Tamamen kendi oyunlarını geliştiren ve yayınlayan Alictus kurucuları Emre Taş ve Ecem Baran, “Yeni oyunlarla büyümeye devam” demeyi de unutmamış. ESEN tarafından geliştirilen Görüntü Destekli Seyrüsefer Sistemi GÖRDES, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD ) tarafından KOBİ Dalında Yenilikçi Ürün Ödülü’ne layık bulunmuş. TÜBİTAK’ın AR-GE desteğini de alarak geliştirilmiş olan GÖRDES, dünyada benzer fonksiyonlu sistemlerin ilkleri arasında yer alıyor bu arada…
Bu sıcakta buharlaşmazsak, haftaya buluşmak dileğiyle,