2021 Ahilik yılı..
BiTekDer (Bilgi Teknolojileri Derneği) ne amaçla kuruldu diye sorunlara Ahilik yapısı benzeri diyorum. Bakın Wikipedi’de Ahilik için ne yazıyor;
“Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli‘nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan …….. halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. …… Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.”
Ahi’nin sözlük manası Arapçada “Kardeşim” demekmiş, 5 çekirdek ilke ile, “Toplumsal Sorumluluk, Hizmette Mükemmellik, Dürüstlük ve Doğruluk, Ortak Yaşama” ile örnek bir ‘yatay örgütlenme’ yapısında olduğu da belirtiliyor.
Bizim derneği de buna benzetmemin ana mantığı da işte bu 5 ilke’nin 4’ünden başlıyor. Ortak Yaşama günümüz dünyasında artık pek mümkün değil ama diğer 4 tanesi için hala umut var; Toplumsal Sorumluluk, Hizmette Mükemmellik, Dürüstlük ve Doğruluk
Bu çalışmanın benzerini bir zamanlar TÜBİDER yapmıştı. Mesleğinde dürüst olduğunu düşündükleri bilişim kanal firmalarına kapılarına yapıştırmak üzere de bir çıkartma yolladılar, üstünde “Bu firma TÜBİDER üyesidir” yazıyordu. Hemen altında da ahlaklı bir firmanın olması gerektirdiği şartlar yazıyor ve o firmanın bunun altına imza atması isteniyordu. Fikre hayran olmuştum. Dernek merkezi tarafından dürüstlüğü onaylanan bayilere yollanan bu yapışkanlı görsel ve kartonların değeri anlaşılamadı. Bir süre sonra suyu da çıktı, her TÜBİDER üyesine gönderilmeye başladı. Sepetin içindeki çürük yumurtalar da bu tabelaları kullanıyor olduklarından kısa sürede konunun esprisi kalmadı.
Ben hala fikrin arkasındayım. Dürüst, çalışkan, sektörüne ve sonucunda ülkesinde fayda sağlamaya çalışan kişiler güç birliği yapabilirler. Bu kişilere karton ve yapışkan göndermek bu zamanda çok anlamlı olmaz ama birer dijital rozet neden gönderilmesin. Rozetin anlamı da “Biz bu üyemizin dürüst ve sektörümüz için çaba gösterdiğini biliyoruz” olabilir.
Bu fikrin bu çağda yürümeyeceğini söyleyebilirler, kim bilir belki de haklıdırlar ama denemeye değmez mi? Evet rozet gönderilecek bu kişileri seçmek de kolay olmayacak doğru ama rozeti alanlar sonuçta derneğimiz görüşüne göre dürüst ve faydalı insanlar olacaklardır.
Böyle fikirlerime karşı çıkanlar hep oldu, zaten linkedin’de paylaştığım anda tam okumadan, fütursuzca saldıranları söylemiyorum bile, onları dikkate almamın bir anlamı da yok, direk “engelle” tuşu ile benimle olan sosyal medya hayatlarına son veriyorum, kendi yaşam alanlarına döndürüyorum. Fakat seviyeyi düşürmeden gelen eleştiriler bana da yön veriyor her zaman. İşte bu fikrime de çok eleştiri gelme ihtimali olsa da diğer yandan yapıcı gelen eleştirilere kapım açık olduğundan vazgeçmiyorum, yazmaya devam edeceğim.
Doğumunun 850. yılında Ahi Evran ve temsil ettiği tüm ahilik müessesi paydaşlarını anmak adına Cumhurbaşkanlığı 2021 yılını Ahilik Yılı ilan etti. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek birçok etkinlik ve törenler Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.
Benim BiTekDer için aynı Ahilik gibi dememin tam 5 ay sonrasında bunu duymak beni mutlu etti. Bu güzel tesadüf bizi daha fazla çalışmak için itici güç oluşturdu.
Maalesef ki içinde bulunduğumuz zamanda menfaatler, dürüstlüğün önüne geçti. Kısa sürede zengin olma hayalleri ile doldurulan genç nesiller, azimle ve ahlakla çalışma yerine kurnazlığı seçerek çok önemli değerlerimizi unuttular. Halbuki toplumu ayakta tutan değerleridir, birlikte olmanın temelini oluşturur.
Suçlusunu bu yazıda aramayacağım, yapanları da eleştirmiyorum, herkesin kendince haklı nedenleri vardır ama gelinen nokta, mini bir yazılım ile yatırım alıp veya 3-5 kuruş biriktirip sonrasında yurtdışına kaçmanın marifet sayıldığı, aşırı enerji tüketimi ile doğanın zarar görmesine aldırmadan madencilik yapmanın övüldüğü, içi boş şirketlerin yatırımcılara çakılmasının alkışlandığı, birinin işini ya da yetiştirdiği bir çalışanını almanın akıllılık sayıldığı, arkadaşına yalakalık adına onun bilgi ve deneyimi yetmeyeceği halde bir iş yerine sokma çabasının dostluk olarak görüldüğü, önüne çıkan dernek yetkililerinin bir başkasının ekmek kapısı olan işlere girmesinin başarı sanıldığı, haber ve içerik çalınarak başka kaynaklarda yayımlanmasının marifet kabul edildiği bir dönemdir.
Bu yanlış yapıya hep karşı çıktım, elimden geldiğince düzeltmeye çalışıyorum, BiTekDer de eminim bundan çok daha fazlasını başaracaktır. Bu düşüncedeki derneklerimizin artması ümidiyle
Yazdım….