2021 güvenlik önlemleri!
Bugbounter.com platformuna kayıtlı yüzlerce uzman araştırmacıyla test ihtiyacını hızlı, hesaplı ve etkin şekilde çözen BugBounter, 2021’de siber güvenlik dünyasında yön verecek öngörülerini aktardı. BugBounter Kurucu Ortağı Murat Lostar, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Geçtiğimiz yıl, özellikle uzaktan çalışma yöntemiyle siber güvenlik stratejilerinin de temelden değiştiği bir dönem oldu. Bu yıl, yaşanan değişimin yaratacağı etkileri göreceğiz. Kurumların siber güvenlik önceliklerini yeniden değerlendirerek sistemlerinde eksik veya eskiden kalan bileşenleri güncellemesi gerekiyor. Bu sırada sistemlerini de bir bütün olarak siber güvenlik uzmanlarına denetlenmesi ve bunu belirli sıklıkta yapması önemli. Bugüne kadar alınan sızma testleri hizmetlerinin sağladığı dönemsel faydaların yanına bug bounty programları ile sürekliliğin sağlandığı ve güvenlik testlerinin çok daha geniş bir kitle tarafından yapılabildiği yenilikçi çözümler de kurumların tercihi olacak.”
Siber güvenliğin artan payı: Şirketler, gelişmiş saldırıları belirleyici çözümler kullanmaya önem verecek. Siber korumaya ve siber tehditleri tespit etmeye yönelik harcamalar, önümüzdeki 6 ayın öncelikleri arasında yer alacak.
E-posta güvenliği: E-posta güvenliği alanında sadece güvenilir alıcıların e-postasının ulaşmasına izin vererek, oltalama saldırılarının önüne geçebilen sıfır güven yaklaşımı öne çıkacak. Bu yönüyle sıfır güven yaklaşımı, sınırsız e-posta arasından kötü olanları belirlemek yerine sınırlı sayıdaki gerçek göndericileri seçiyor.
Tüm işleyiş takipte: Düşük temas ekonomisinin ihtiyaçlarını karşılamak için oluşan yeni iş modelleri ve özel hizmetler günlük hayatlarda yer almaya devam edecek. Tam görünürlüğün nasıl sağlanacağını ve aynı tedarik zincirindeki yeni uzak kuruluşlar arasındaki karşılıklı ilişkinin nasıl güvence altına alınacağı önemli.
Güvenlik çözümleri tek çatı altında: Düşük bütçeye rağmen şirketlerin CIO’ları dijital dönüşüm yolculuklarını tamamlamak için çalışacak. Sistemlerin birleşmesi ve sade bir yapıya sahip olması için de birçok hizmeti tek platformda buluşturan teknolojilere yönelecek.
Uzaktan çalışmaya destek: Şirketler, ölçeklenme sınırına ek olarak kullanıcı deneyimi, güvenlik ve maliyet alanlarında sorunla karşılaşabilirler. Zoom, Teams, Slack gibi modern, bulut tabanlı çözümler kullanıldıkça geleneksel uzaktan erişim çözümlerinin öne çıkacak.
Risk dengesi kurulacak: BT ekipleri, ölçeklenebilirlik ve erişilebilirlik gibi kurumsal ihtiyaçları giderirken güçlü güvenliği de sağlayacak. Belirli bir düzeye kadar riski göze alma ve dayanıklılığı da buna paralel olarak artırma stratejisi öne çıkacak.
Daha az VPN: Şirketler zamanla kurumsal BT mimarilerinin büyük çaplı uzaktan çalışma yöntemini destekleyebileceğini görecek. Ayrıca daha yeni protokolleri temel alan VPN’ler tercih edilecek.