2021, stratejik bir yıl!
Katma değerli distribütör olma mottosu ile Vitel, online eğitim, ağ ve erişim güvenliği, uzak yönetim sistemleri ve IoT gibi alanlara daha fazla odaklanmayı hedefliyor. 5G teknolojileri de Vitel’in gündeminde.
Şu bir gerçek ki; pandemi ile bilişimin gücü tüm dünyada tam anlamıyla hissedildi. Bu konuda en tutucu şirketler ve şahıslar bile dijital dönüşümün önemini ve gerekliliğini fark etti. Ağ yönetimi, iş sürekliliği, internet erişimi, güvenlik ve bulut tabanlı video konferans gibi farklı ve birbirini tamamlayan başlıklarda uluslararası markaların teknolojilerini Türkiye’de temsil eden Vitel’in CEO’su Deniz Eşiyok’a göre pandemi, dijital dönüşüme bir katalizör görevi üstlendi. Böylece 2015 yılından itibaren literatürümüze giren dijitalleşme, yani iş süreçlerinin akıllı iş birimleri tarafından işlenmesi ve karar destek mekanizmalarına katkı sağlaması akımının en az 10 yıl erkene alınmasına yol açtı. Evden çalışma oranı da yüksek seviyelere ulaştı ve Deniz Eşiyok’a göre, bu oran salgının bitiminden sonra fazla düşmeyecek. Çünkü şirketler bunu artık bir çalışma politikası olarak kabul etmeye başladı. Pandemi, onarımı yıllar sürecek sorunlar yarattı. “Ancak bilişim sektörünün bu anlamda çok şanslı olduğu her otoritenin mutabakat sağladığı konulardan biri” vurgusunu yapan Deniz Eşiyok, Vitel’in özellikle 2010’la birlikte hızlanan gelişimine işaret etti. “Firmamız, Bilişim 500 şirketleri arasında her geçen yıl üst basamaklara tırmanmaya devam ediyor. Bu sebeple aslında bir pandemi süreci olmasa da dijitalleşme ve otomasyon tarafında Vitel, 2019 yılı içinde önemli adımlar atmış ve planlamalar yapmıştı. 2020, bunu hızlandırdı” bilgisini veren Deniz Eşiyok, bu kapsamda otomasyon sistemlerinin devreye alındığını, tüm operasyon sunucularının dünyanın her yerinden erişilebilecek şekilde bulut ortama taşındığını ifade etti. Vitel’in kendi bünyesinde dijitalleşme süreci devam ederken; temsilcisi olunan ManageEngine, Ruijie, Peplink, Extreme Networks, Moxa, Genetec, Silver Peak ve Vidyo gibi teknoloji firmaları, stratejik iş ortakları ve hizmet verilen kurumlar da aynı paralellikle online iş süreçlerine hızla adapte oldu. Geçen yıl online eğitime yönelik sınıflardaki ses ve görüntü sistemleri, evden eğitime yönelik kesintisiz ve yüksek hızlı erişim çözümleri, uzaktan erişim ve yönetime yönelik çözümler, video konferans ve toplantı odası çözümleri, engelsiz bankacılık, çok noktalı ve yedekli merkezi erişimler (SD-WAN çözümleri ile) hiç olmadığı kadar talep gördü. Deniz Eşiyok, 2021 yılı beklentilerini ise haberimizde paylaştı:
Sahip olduğunuz çözüm yetkinliğine neleri katmak hedefinizde? Bu konuda yine küresel arayışlarınız var mı?
Vitel, katma değerli bir distribütör olma mottosu ile hareket eden bir şirket. Bu nedenle iş ortakları ve kanalı için bir entegratör gibi ihtiyaçlara kulak vermekte ve buna yönelik çözümler üretebilmek adına girişimde bulunmakta. Online eğitim, ağ ve erişim güvenliği, uzak yönetim sistemleri ve IoT gibi alanlara daha fazla odaklanmayı hedefliyoruz. Bu konuda arayış ve temaslarımız devam ediyor. Öte yandan, global arenada bazı teknolojiler öne çıkıyor. Bu gelişmelere ülke ve şirket olarak kayıtsız kalmamız mümkün değil. Yolumuz uzun, dinamik ve konusunda uzman ekibimiz ile şirketlerin toplam değer zincirlerini dijitalleştirmeye devam edeceğiz.
Gerek çalışanlar gerek iş ortaklarınızı sürekli güncel tutmak için nasıl bir eğitim takvimi ile ilerliyorsunuz?
Vitel’in bir katma değerli distribütör olduğunu vurgulamıştım. Bu katma değeri yaratan şey geniş bilgi birikimi ve tecrübeli teknik kadrosu. Bu sayede yeni çözümlere hızla adapte olabiliyoruz. Teknik kadromuz; sertifikasyon, eğitim, tecrübe ve sayı olarak bir distribütörden beklenmeyecek düzeyde iyi durumda. İş ortaklarımız bizimle çalışırken bu güven ve gücü yanlarına alıp konforlu bir işbirliğine imza atıyorlar, keza müşterilerimiz de her fırsatta memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Vitel, yoğun bir eğitim takvimine sahip. 2020 yılında yaklaşık 100 eğitim organizasyonuna imza attık, toplam katılımcı sayısı ise binlerle ifade edilebilir. Bunun dışında, ihtiyaç ve taleplere göre dijital organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Eğitimleri verirken ana hedefimiz genel farkındalığı sağlamak olduğundan çoğunlukla marka bağımsız teknolojileri anlatmaya çalışıyoruz. Bunun yanında iş ortaklarımızın teknik kadrolarının bilgi seviyelerinin ve tecrübelerinin artmasına katkı vermek de hedeflerimiz arasında yer alıyor.
2021 yılı ve orta vade için kurumsal hedefleriniz ve stratejileriniz hakkında bilgi verir misiniz?
2019 yılında sektör ortalamasının üzerinde ciddi bir büyümeden sonra 2020 yılını pandemiye rağmen yine büyümüş ve daha güçlü bir şirket olarak tamamladık. Bu ivme ile başladığımız 2021 yılını da hedeflerimize katkı sağlayacak stratejik bir yıl olarak görüyoruz. Bu yıl yine yüksek bir büyüme hedefi ile yola çıktık. Senenin ilk çeyreğinde tüm dönüşüm süreçlerimizi tamamlamış olacağız. Yeniden yapılandırılan İnsan Kaynakları birimimiz ve 2020 son çeyreğinde büyük gelişme gösteren Pazarlama departmanımıza ek olarak; tüm teknik kadromuzun bu yıl gücümüze güç katacağı görüşündeyim. 2021 sonunda Bilişim 500 listesinde ilk 100 şirket içinde yer alma hedefimiz bulunmakta. Yeni markalarımız ve çözümlerimiz ile iş ortaklarımız ve müşterilerimizin dijital dönüşüm yolculuğuna liderlik etmek istiyoruz. Vitel, 2021 yılında da her anlamda büyüyen ve buna paralel pastayı da büyüten bir şirket olacak. Bunun sonuçlarını iş ortaklarımız ve müşterilerimize yansıtmaya devam edeceğiz.