2022 ödeme sistemlerinde “Önce mobil” yılı olacak
Mobil ödeme yöntemi ile yapılan tüketici harcamalarının 2021’de 54 milyarı aştığı tahmin ediliyor. 2022 yılının tüketicilerin ödeme yöntemlerini mobil cihaz ve teknolojiler yoluyla güçlendirme yoluna gitmeyip, artık doğrudan “önce mobil” demeye başlayacağı bir yıl olması bekleniyor. Yılın takip etmemiz gereken teknolojik trendlerini ödeme sistemleri sektörünün duayen ismi John Chaplin okurlarımız için yanıtladı.
Alışverişlerdeki tutarların doğrudan tüketicilerin mobil telefon faturalarına yansıtıldığı mobil ödeme (MÖ) yöntemi ile yapılan son kullanıcı harcamaları 2021 yılında küresel çapta 54 milyar dolara ulaşırken, uzmanlar 2022’nin büyümeyi daha da hızlandırma potansiyeline sahip kimi trendleri yakından takip etmemiz gereken bir yıl olacağını vurguluyor.
Herhangi bir banka/kredi kartına ihtiyaç duyulmayan MÖ yöntemi ile 2018’de yapılan tüketici harcamaları küresel olarak 27,7 milyar dolar gibi bir rakama ulaşmıştı. Ödeme şirketlerinin büyük bölümü pandeminin ilk dönemlerinde işlem hacimlerinde yüzde 50’ye varan düşüşler kaydedince, ödeme sistemleri alanındaki inovasyon çalışmaların sekteye uğrayabileceği yönünde bir endişe belirdi. Ancak tüm bu kaygılara rağmen 2021, fiziksel ödemelerin dünyanın pek çok bölgesinde daha az popüler hale geldiği bir yıl oldu. MÖ yöntemiyle yapılan harcamaların 2018’deki pazar büyüklüğünün neredeyse iki katına ulaşarak 54,5 milyar dolara erişmiş olduğunu tahmin ediyorlar. Juniper Research isimli araştırma şirketi, MÖ yöntemiyle yapılan tüketici harcamalarının 2024’te 89,9 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
Bu arada endüstrinin önde gelen uzmanları, özellikle 2022 yılının alternatif ödeme yöntemleri alanında ümit verici gelişmelere gebe olduğunu ve bu nedenle belli başlı inovasyon trendlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Helios Investments Partners isimli yatırım şirketince desteklenen TPAY Mobile’ın ödeme sistemleri alanında yaklaşık 35 yıllık bir deneyime sahip olan Yönetim Kurulu Başkanı John Chaplin, nakitten dijital ödemelere doğru son 12 ayda geçen 12 yıla nazaran daha büyük bir geçiş gördüklerinin altını çizerek, 2022 yılında sektördeki inovasyon çalışmalarına daha büyük ihtiyaç duyulacağının kesinleşmiş olduğunu söyledi.
“İnovasyonun özellikle hangi alanlarda hızlandığına baktığımızda, aslan payını mobil cihazlardan gerçekleştirilen ödemelerin aldığı görülüyor,” diyen Chaplin, değerlendirmesini şöyle noktaladı: “Yani, insanlar geleneksel ödeme yöntemlerini mobil cihaz ve teknolojiler yoluyla güçlendirme yoluna gitmiyor, artık gerçekten “önce mobil” diyor ve mobili temel alan alternatif ödeme yöntemlerine yöneliyor.”
Ödeme sistemleri alanında yaklaşık 35 yıllık bir deneyime sahip olan ve VISA’nın 17 yıl tepe yöneticiliğini de yapmış John Chaplin’e göre, 2022’de ödeme sistemleri sektöründe belli başlı birkaç eğilimin özellikle dikkatle takip edilmesi şart:
- Servis Modeli Bankacılığı (BaaS), söz konusu trendlerin en önemlilerinden biri. Bununla, tüketicilerin mobil uygulama ya da internet tarayıcısı temelli arayüzlersunan şirketlerin üzerinden doğrudan eriştikleri ve sadece elektronik bankacılık dağıtım kanalları üzerinden hizmet veren şubesiz bankaların açık bankacılık servisleri kastediliyor. Bu açık bankacılık servislerinin geleneksel bankalara kapsamlı bir alternatif sunma ihtiyacı duyan fintek şirketleri için 2022’de son derece önemli bir gelişim alanı olarak belirmeye başlayacağı öngörülüyor.
- Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (Central Bank Digital Currency – CBDC), yükselen bir başka trend olarak öne çıkacak gibi görünüyor. Bitcoin, Ethereum gibi henüz yasal çerçevesi netleşmemiş kripto para birimlerinden farklı olarak, merkezi bir otorite tarafından piyasaya sürülerek denetleniyor. Merkez Bankası Dijital Para Birimleri, ülkelerin yasal para birimlerini dijital olarak temsil eden bir özelliğe sahip. Dolayısıyla, tüketicilerin söz konusu para birimlerini yasal bir araç olarak gündelik ödemelerinde yaygın bir şekilde kullanmaya başlayabileceği, borçlarını ödeyebileceği ve vergi işlemlerini yapabileceği dile getiriliyor. CBDC dünya genelinde adından söz ettirmeye başlayan önemli bir trend olarak görülse de, merkez bankalarının ticari bankacılık sektörü karşısındaki rolüyle ilgili belirsizlik ilgili tarafları düşündürmeye devam ediyor. Kısacası, bu konudaki soruların yanıtlanmasını beklemek gerekecek.
- “Şimdi Al Sonra Öde” (BNPL – Buy Now Pay Later) platformlarının da 2022’de yıldızının parlaması olasılık dahilinde görülüyor. Alışverişlerin kredi kartı ya da kart ihraç eden bir banka olmaksızın fintek platformları üzerinden vadelendirilmesini sağlayan “Şimdi Al Sonra Öde” platformları, son dönemde yüksek değerlerde yatırımlar çekiyor. Ancak düzenleyici kurumların bu alana daha fazla regülasyon getirmesi gerektiği de açık. 2022’de bu alanda neler olacağını hep birlikte göreceğiz.
- Yerel iş modellerinin bölgeye ihracı. 2022’de adından söz ettirmesi beklenen ve endüstri uzmanlarının yakından takip ediyor olacağı bir diğer husus da, ödeme yöntemleri alanında bir ülkede başarılı olmuş kimi iş modellerinin başka ülkelere aktarılma hızı olacak, gibi görünüyor. Deneyimli İngiliz fintek uzmanı John Chaplin, bunun MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinin en büyük mobil ödeme şirketi olan T-Pay Mobile’ın, Türkiye’nin öncü mobil ödeme şirketlerinden Payguru’yu satın almasının ardında yatan faktörlerden biri olduğunu vurguluyor. Chaplin’in bu konudaki düşüncesi şöyle: “T-Pay Mobile, bu sayede özellikle küçük tutarlı ödemelerde kullanıcıların banka hesaplarına kolayca erişim sağlayan alternatif bir platformu Türkiye’deki üye işyerlerinin hizmetine sunan Payguru’nun bu alandaki uzmanlığını edinme şansı yakaladı. 2022’de bu fırsatının nasıl değerlendirileceğini görmek heyecan verici olacak.”