2023 hedefleri için yenilikçi projelere ve projecilere ihtiyaç var
PMI TR’ın her yıl PM SUMMIT markası altında geniş katılımlı olarak düzenledikleri Proje Yönetim Zirvesi, “Projelerle Geleceği Şekillendirmek” temasıyla 12 Mayıs tarihinde Ankara’da Cer Modern’de gerçekleştirildi. BThaber’in de sponsorları arasında yer aldığı etkinlikte, proje yönetiminin bir zorunluluk ve meslek olduğu vurgulandı.
‘Proje Yönetim Zirvesi’nin açılışına katılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, STK’ların önemine vurgu yaparak “STK’lar ne kadar güçlüyse ülke de o kadar güçlüdür” ifadesini kullandı. Kadıoğlu, proje ve proje yönetimi kavramına değinerek “Projelerin hazırlanması gerekiyor. Uygulamaya geçmesi de devamlılığı açısından çok önemli. Zaman, iş ve para yönetimi bir arada yapılabilirse başarılı olunabilir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak her yaptığımız çalışmayı projelendiriyoruz” şeklinde konuştu. PMI Türkiye PM SUMMIT Proje Yöneticisi Meliha Bayrak, “Geleceği şekillendirmek; tüm zamanların proje ve mirasına doğru çıkılan bir yolculuktur. Bizler, proje yönetim dünyasının geçmişten geleceğine doğru uzanan bu yolculuğa sizlerin katılımlarıyla çıkıyoruz. Bu yolculukta bilgi ve birikimlerimizi paylaşıyor, elde etmiş tecrübelerimizi aktarıyor ve yeni nesil yönetim bakış açısıyla geleceği projelerle ele alıyoruz” dedi.
Proje paydaşlarımızın arasında buzdolabındaki domates de olacak!
PMP Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kurtoğlu, nesnelerin internetinin ve büyük verinin proje yönetimini çok etkilemeye başladığına dikkat çekerek “Gelecekte proje paydaşlarımızın arasında buzdolabındaki domates de olabilecek; ondan gelen veriyi alabileceğiz. Her şeyin birbirine bağlı olması projelerimizi de etkiliyor. Projeleri tek tek ele almaktansa, bir bütün olarak yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Projelerin insana dönük olması çok önemli” açıklamasını yaptı. SPL Grup CEO’su ve PMI Fellow Aaron J. Shenhar, ‘Gelecek Burada – Proje Yönetimini Yeniden Şekillendirmek’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Projelerin bugün çok daha karmaşık olduğunu aktaran Shenhar, üç yeni elementi; strateji, liderlik ve inovasyon olarak adlandırdı. Proje Yöneticisi ve Stratejist Levent Erkan, konuklara “Dünyanın en büyük insani krizinin merkezindeyken sizlere ihtiyaç var!” şeklinde seslendi.
Geleceğe hazırlanmak yaratıcılık yönümüzü geliştirmekten geçiyor
‘2023 Vizyonuyla Gelecekteki Proje Yönetimi Stratejilerimiz’ panelinin moderatörlüğünü, ‘PMI Turkey Chapter’ Ankara Şube Direktörü Emre Alıç gerçekleştirdi. Panele; Avrupa Birliği Bakanlığı, Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, Havelsan Süreç Yönetim Müdürü Zeynep Arzu Çelik, Aselsan Bilgi Teknolojileri Direktörü Fatih Bilgi ve Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu katıldı. Özcan, dünyada önemli bir aktör olabilmek için Türkiye’nin kendine bir yol haritası çizmesi gerektiğini belirterek “İddialı hedeflere ulaşmak için yapısal dönüşüm gerekiyor. Türkiye önümüzdeki 10 yılda çok daha fazla proje konuşacak. Türkiye’nin proje kültürü açısından değişime ihtiyacı var. 2023 hedefleri için taklit değil, daha yaratıcı, yenilikçi projelere, dolayısıyla projecilere ihtiyaç var. Hâlâ proje uzamanı ihraç edemiyoruz!” açıklamasını yaptı. Stratejik planlamanın Havelsan için büyük önem taşıdığını kaydeden Çelik, savunma sanayinde hedeflere ulaşmak için iş birliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “Milli teknolojileri geliştirmek çok önemli. Her zaman bir adım daha önde olmalıyız. Üniversite – sanayi iş birliği büyük önem taşıyor. Türkiye’nin genç nüfus oranı hepimiz için fırsat. Bizi bekleyen projelerle deneyimli proje yöneticileri sayesinde başa çıkabiliriz” dedi. Bilgi, BT projesinin BT’den çok süreci ilgilendirdiğine dikkat çekip proje tarifleri başarısız olduğu için BT projelerinin başarısız olduğunun altını çizdi. Projelerin basit ve hedefe yönelik olması gerektiğine vurgu yapan Bilgi, “Basitleştirin, karmaşıklaştırmayın! Basitlik ve yalınlık daha iyi yönetim süreçleri için çok önemli” ifadesini kullandı. Türksat’ın BT tarafında entegratör görevi gördüğünü belirten Çöllüoğlu, “Değişime adapte oluyorsanız, zaten geç kalmış oluyorsunuz. Ülke olarak proje yönetiminde farkındalığımız var mı? ‘Proje Yönetimi’ ders olmalı, proje yönetimi artık bir zorunluluk ve bir meslek. İyi işler iyi ekiplerle ortaya çıkıyor” değerlendirmesini yaptı. Alıç, “Yönetebilmek için önce ölçmek gerekiyor; tüm çalışmalarda tehdit ve fırsatları yönetmek için teknolojiyi araç olarak kullanmak lazım” ifadesini kullanarak “Geleceğe hazırlanmak yaratıcılık yönümüzü geliştirmekten geçiyor” dedi. Projectivity Solutions Şirketinin CEO'su ve Başkanı, PMI Silikon Vadisi Bölümünün Kurucusu Phil Bristol da yaptığı konuşmada; proje yönetimi ofislerinin başarısızlığına sebep olan nedenler arasında sabit fikirliliği, ‘proje polisi’ olmayı, ölçümleme yapmamayı sayarken bir liderin marifetini de; motive etmek, ilham vermek ve çözüm üretmek olarak açıkladı. Tüm gün süren etkinlikte; paneller ve çalışma atölyelerinin yanı sıra proje yönetiminde gelecekte kullanılması muhtemel yöntemler ve eğilimler de ele alındı.