‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ sanayinin dijital dönüşümünü hedefliyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni, 18 Eylül tarihinde, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) Ankara’daki Sanayi ve Teknoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen toplantıda açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Cumhuriyet’in 100’ncü yılının kutlanacağı 2023 için vizyonunu ve yol haritasını belirlediği, ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’; 5 ana bileşen ve 23 alt politikasından oluşuyor.
Toplantıya; Bakan Varank’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Çetin Ali Dönmez, Mehmet Fatih Kacır, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanayicilerle, iş dünyası temsilcileri katıldı. Varank konuşmasında, “Nihai hedefimiz, Türkiye’yi küresel eğilimlere yön veren, öncü bir aktör haline getirmektir. ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’ hedefimize bu strateji belgesiyle ulaşacağız” dedi.
Teknoloji tabanlı işlere yapılan yıllık yatırımların 5 milyar liraya ulaşması amaçlanıyor
‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni, 11. Kalkınma Planı doğrultusunda hazırladıklarını belirten Bakan Varank, şu noktaların altını çizdi: “2023’e giden yolda oldukça somut hedefler belirledik. Milli gelirde imalat sanayinin payını artırmak istiyoruz. Son 10 senede ortalama yüzde 16,5 olan bu payı, 2023 yılında yüzde 21’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yenilikçi ve daha gelişmiş bir sanayi için, sanayide çalışan işçi başına katma değeri 35 bin dolara ve imalat sanayi ihracatını da 210 milyar dolara yükseltmek istiyoruz. Ar-Ge harcamalarının milli gelirdeki payını yüzde 1,8’e, bu alanda çalışan insan kaynağımızı 300 bin kişiye ve araştırmacı sayımızı 200 bin kişiye çıkaracağız. Ar-Ge yatırımlarında dünyada söz sahibi olan ilk 2 bin 500 firmalık listeye, ülkemizden 23 firmayı sokmak istiyoruz. Buradan hareketle, yazılım alanında yetenek havuzumuzu genişletip, en az 500 bin yazılımcımız olsun istiyoruz. 2023 yılına kadar, ülkemizde teknoloji tabanlı işlere yapılan yıllık yatırımların büyüklüğünün 5 milyar liraya ulaşmasını amaçlıyoruz. Türkiye’nin yıkıcı teknoloji alanlarında, küresel ölçekte marka olacak en az 23 akıllı ürün çıkarmasını hedefliyoruz. Ülkemizden de ‘unicorn’lar çıksın, başarılarıyla adlarından söz ettirsin, hatta bunlara da ‘Turcorn’ denilsin istiyoruz. Bu kapsamda 2023’e kadar en az 10 ‘Turcorn’ hedefimiz var. Bu stratejinin bel kemiği olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programına özel bir parantez açmak istiyorum. 11. Kalkınma Planında da yer bulan bu program, yüksek katma değerli ürünlerin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretimini amaçlıyor. Bunun için odak sektörlerdeki öncelikli ürünleri destekleyeceğiz. Bu kapsamda Ar-Ge, Ür-Ge, yatırım, pazarlama ve ihracat süreçlerini uçtan uca yönetecek, alıcı ve üreticiyi aynı anda teşvik edeceğiz.”
Sanayinin İki Kaldıracı: Lojistik ve Enerji
Bakan Varank konuşmasında, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi bağlamında hedeflerine ulaşmak için belirledikleri 5 ana bileşen ve 23 alt politikayı şöyle sıraladı:
1) Yüksek Teknoloji ve İnovasyon: Teknolojik Yetkinlikler ve Sektörel Yol Haritalarının Belirlenmesi. Öncelikli Sektörler için Stratejik Malzemelerin Geliştirilmesi. Ar -Ge’de Ekosistem Anlayışı ve Mükemmeliyet Merkezleri. Teknoloji Standartlarının Gelişimine Aktif Katılım, Test Merkezi ve Sertifikasyon. Yıkıcı Teknolojilerde Küresel Girişimler. Fikri Mülkiyet Hakları Kullanımı ve Altyapısı.
2) Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi: Sanayinin Dijital Dönüşümü. Sanayinin Kurumsallaşması ve İhracatı Güçlendiren Adımlar. Rekabet Öncesi İşbirliği ile Sanayi ve Teknoloji Alanları. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve Yeni Yatırım Teşvik Sistemi. Bölgesel Kalkınma, İstihdam ve Markalaşma. Sanayinin Finansmanını Güçlendirecek Yeni Yaklaşımlar.
3) Girişimcilik: Girişimcilik Ekosisteminin Etkin Bir Yapıya Kavuşturulması. Teknoloji Tedarikçisi ve Girişimcilerini Güçlendiren Politika ve Uygulamalar.
4) Beşeri Sermaye: Sürdürülebilir İlerleme için Beşeri Sermayenin Gelişimi. Araştırma ve Geliştirme Yetenek Kapasitesinin Artırılması. Açık Kaynak Platformu ve Türkiye’nin Yazılım Kapasitesinin Artırılması.
5) Altyapı: Veri İletişimi ve Açık Veri Reformu. Bulut Bilişim ve Veri Merkezi. Siber Güvenlik Standartları ve Altyapı. Ulusal Blokzincir Altyapısı. Sanayinin İki Kaldıracı: Lojistik ve Enerji.