“2023 yılında hem ekibimizi, hem gelirimizi, hem de yeni müşterileri referanslarımıza katarak büyüdük”
Aktek Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Baytan
- Aktek hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’nin köklü kuruluşlarından biri olan Akkök Holding’in grup şirketlerinin teknoloji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2007 yılında kurulan Aktek Bilişim; grup içinde gerçekleştirdiği başarılı projelerin ardından, başarısını grup dışındaki müşterilere de sunarak, birçok katma değerli ve başarılı projeye imza atmıştır. Paydaşlarına, iş ortaklarına ve müşterilerine uçtan uca tümleşik yapıda çözümler sunarak onlara rehberlik etme hedefiyle çalışan şirketimiz, kurumsal bilgi sistemleri, veri bilimi ve iş zekası, AI, IoT, görüntü işleme, BT altyapı, veritabanı yönetimi, siber güvenlik, yazılım geliştirme ve robotik süreç otomasyonu alanlarında; dijitalleşme yolculuğunda firmalara danışmanlık yapmaktadır.
Gücümüzün asıl kaynağı olan değerli çalışma arkadaşlarımız; uzman kadromuzla, müşterilere özel üretilmiş esnek ve kullanıcı dostu çözümler geliştirerek, rekabet avantajı sağlamaları için büyük bir özveri ile çalışıyoruz.
- Pazarla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?
Teknoloji pazarı hızlı bir evrim geçiriyor. Yeni teknolojilerin, özellikle IoT, yapay zeka, görüntü işleme, RPA gibi alanlardaki gelişmelerin, hem son kullanıcılar hem de iş dünyası için yeni fırsatlar sunduğunu görüyoruz. Rekabetin arttığı bir ortamda güvenlik ve sürdürülebilirlik odak noktalarımız arasında önemli ve kritik bir konumda yer alıyor. Sektöre genel olarak baktığımızda, TL olarak bir artış söz konusu, fakat yaşanan ekonomik sıkıntıların bir yansıması olarak dolar bazında küçülmelerin yaşandığını görüyoruz. Gözlemlediğimiz kadarıyla, Bilişim 500 araştırması, 2022 yılında sıralamaya giren şirketlerin toplam gelirinin 2021 yılına göre %74 büyüyerek; 372 milyar TL’ye ulaştığını ortaya koyuyor. Bu araştırmaya göre sıralamaya giren şirketlerin 187’si, %100’ün üzerinde bir büyüme kaydetmiş ve 2022 yılında 89 yeni şirket sıralamaya girmiş.
Diğer bir yandan, TÜBİSAD verilerine göre bilgi ve iletişim sektöründe 2022 yılında pazar büyüklüğü, %54 artışla 408,9 milyar TL’ye ulaşmış. Fakat dolar bazında %17 küçülerek 24,7 milyar USd’ye gelmiş. Bu durum, sektördeki büyümenin yerel para birimlerindeki artışlara rağmen, döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle sınırlı kaldığıni bizlere açıkca gösteriyor.
- Şirket olarak 2023 yılını nasıl geçirdiniz?
2023 yılı hepimiz için zorlu bir yıl olmasına rağmen, başarıyla hedeflerimizi tutturduk. Hem ekibimizi, hem gelirimizi, hem de yeni müşterileri referanslarımıza katarak büyüdük. 2022 yılından 2023 yılına TRY hasılatımızı %80 arttırırken, net karımızı %85, EBITDA’mızı ise %90 arttırmış bulunuyoruz.
- Bugün şirket bünyenizde kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz? Çalışan profilinize ait bilgiler nasıl? Kadın/erkek çalışan sayılarınız nedir?
Şirketimizde 92 erkek, 34 kadın çalışanımızla toplam 126 kişiyiz. Çalışanlarımızın çoğu teknik kökenli mühendislerden oluşuyor. 2024 yılında bu sayıyı 164’e çıkartmak istiyoruz ve 5 yıllık büyüme planımız içerisinde 306 kişiye ulaşma hedefimiz var. Ayrıca yönetim kurulunda kadın yönetici oranımız da %40 oranında yer alıyor.
- Geçen yıl öncelikleriniz neler oldu?
Aktek karlı ve verimli bir işletme olmasının yanı sıra, ana gayemiz her zaman teknolojiyi yakından takip eden ve bu yönde müşterilerine yön gösteren bir rehber olmaktır. 2023 yılında da bu kapsamda, YTÜ Teknoloji Geliştirme bölgesinde yönetici şirket onaylı birçok proje geliştirdik ve müşterilerimize faydalı çözüm sunan ürün ve hizmet grubunu bir araya getirdik. Aktif olarak yürüttüğümüz 8 teknopark projesi ile birlikte yaklaşık 77 milyon TRY teknopark proje harcamamız bulunuyor.
Yeni alanlara odaklanarak IOT, veri analitiği, yapay zeka gibi kar amacı gütmeden yeni ürün ve hizmetler geliştirdik. Bunun yanı sıra, kendi odak alanlarımız dışında gelişen teknolojileri desteklemek için GSYF yatırımları yaptık. Cloud ürünler 2024 yılında da odak noktamızdaki yerini korumak ile birlikte, 2023 yılında Türkiye’de Oracle ExaCC ürün hizmetini ilk sunan partner olma statümüz ile avantajlı fiyatlarla müşterilerimize katma değer sağladık ve hala sağlamaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik başlığına atfettiğimiz önem günden güne artmak ile birlikte, 2024 performans hedef kartımızda da ESG başlıklarımız geniş yer alıyor.
- Geçen yıl hangi alanlarda ne tür yatırımlarınız oldu? Küçülttüğünüz ya da çıktığınız iş alanları oldu mu?
IoT, veri analitiği, yapay zeka konuları bahsettiğimiz gibi kar amacı gütmeden, yeni ürün ve hizmet üretmeye odaklandığımız yeni alanlarımız oldu. Diğer yandan, iş birimlerimizde küçülme veya çıkma gibi bir durum yaşamadık. Tüm iş birimlerimiz, büyümeye ve yüksek müşteri sadakatine odaklanarak, değerli müşteri portföyümüze hizmet vermeye devam etti.
- Şirket olarak 2024’e ilişkin beklenti ve hedefleriniz neler?
2024 yılına hızlı ve olumlu bir başlangıç yaptık. Bu yılın başında, enflasyon muhasebesi, iş zekası, siber güvenlik gibi alanlarda yeni projeler üzerinde çalışmaya başladık. Ayrıca Cloud çözümleri konusunda da, vendorlarla çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda imzalayacağımız önemli projelerimizi de duyurmayı planlıyoruz.
- Gelecek yıl için ne kadarlık bir büyüme hedefi koydunuz? Net karı arttırmak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Aktek, 2024 yılında da, faaliyet gösterdiği alanlarda katma değerli ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine odaklanmayı sürdürecek. Ülke istihdamına ve milli gelire olan katkımızı artırmaya devam ediyoruz; bu bağlamda, kadromuzun geçen yıla kıyasla %30 artmasını ve ciromuzun hem yurt içinde hem de yurt dışında %130 artış göstermesini hedefliyoruz. Ayrıca, net karımızda %54’lük büyüme hedefimiz bulunuyor.. Bu hedeflere ulaşmak için, kaliteli hizmet anlayışımızı koruyarak ilerlemeyi planlıyoruz.
- Yeni pazarlara giriş veya mevcut pazarlarda genişleme planlarınız var mı?
Hedeflediğimiz pazarın ihtiyaçlarını ve potansiyelini değerlendirmek için kapsamlı pazar araştırması yapan firmalardan destek alıyoruz. Farklı pazarlara girerken yerel kültürü ve iş pratiklerini anlamak ve buna uygun stratejiler geliştirmek için iş ortaklarımızla stratejik birliktelikler kuruyoruz.
- 2024’te yeni yatırımlar için ne kadarlık bir bütçe ayırdınız? Finansman ihtiyacını karşılamak için hangi yolu izleyeceksiniz?
2024 yılı, iş birliklerine ve yeni alanlardaki yatırımlara odaklanacağımız bir dönem olacak. Bununla paralel olarak, bizler için gurur verici süreçlerden bir tanesi de; kredi imkanlarının kısıtlı olduğu sektörümüzde, planladığımız yatırımların büyük bir kısmını, kendi öz kaynaklarımız ile finanse etmeyi hedefliyoruz.
- Sürdürebilirlik alanında ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz, gelecek hedefleriniz arasında neler yer alıyor?
Aktek olarak sürdürülebilirlik konusuna büyük önem veriyoruz ve bu doğrultuda çeşitli adımlar atıyoruz. İş süreçlerimizde, dijital dönüşümü benimseyerek, çevresel etkileri azaltmaya odaklanıyoruz. Bunun yanı sıra, müşterilerimizin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak amacıyla, çözümler geliştiriyoruz. Çevresel etkilerimizi azaltmak için, enerji kullanımını optimize etme, ürün ve hizmetlerimizin sürdürülebilir tasarımını sağlama ve atık yönetimi konularında çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, çalışanlarımızın sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesini ve katılımını teşvik etmek için eğitimler düzenliyoruz.
Gelecek hedeflerimiz arasında, sürdürülebilirlik stratejimizi daha da güçlendirmek ve çevresel etkilerimizi en aza indirmek bulunuyor. Ayrıca, toplumsal sorumluluklarımızı daha etkin bir şekilde yerine getirmek ve sektörde sürdürülebilirlik alanında öncü bir rol oynamak için çaba gösteriyoruz.
- Sektörünüzün bugün ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Beklentileriniz neler?
Teknoloji sektörü, sürekli ve hızlı bir değişim içinde. Yapay zeka, 5G, nesnelerin interneti (IoT), uzaktan çalışma teknolojileri, cloud çözümler ve sürdürülebilirlik gibi alanlar ön plana çıkıyor. Yakın gelecekte bu teknolojilerin daha da entegre hale gelmesi ve yeni teknolojilerin eklenerek, sektörün genişlemesi bekleniyor. Ancak, siber güvenlik ve etik konuları da artan, kritik bir öneme sahip olacak.
Ekonomik belirsizliğin sürdüğü şu günlerde, şirketler temkinli davranmaya özen gösteriyor. Ancak, IT ve dijitalleşmenin önemi her ölçekteki firmalar tarafından net bir şekilde kabul edilmiş durumda. Ekonomik belirsizliğin olduğu geçmiş yıllarda kolayca ötelenen IT harcamalarının, artık bu kadar kolay gözden çıkarılabileceğini düşünmüyoruz. IT yatırımı ertelemenin, rekabette geri kalmak ve verimlilikte kayıp yaşamak anlamına geldiği firmalar artık anlaşıldı. Bu nedenle, sektörümüzün geleceğinde, katma değerli ve tümleşik yapıda işleyen proje sayılarının artacağını ve sektörün önemli bir oranda büyüyeceğini düşünüyorum.