20’inci zirvenin ardından 21 için mesai vakti
Kış günlerinden selam,
Yorucu ama ekip olarak 20’inci kez alnımızın akıyla üstesinden geldiğimiz bir Bilişim Zirvesi’ni geride bıraktık. 20’inci Bilişim Zirvesi’ne dair tüm detayları BThaber gazetemizde okuyabileceksin. Ama her zaman olduğu gibi 21’inci zirve için de beyin fırtınalarına başladık. Pandemiyle beraber ben de dahil olmak üzere birçok insan spora daha çok önem verir hale gelip, spor salonuna gitmek konusunda da yine pandemi yüzünden temkinli davranınca, sportif mobil uygulamalara gün doğdu. Sağlık ve fitness mobil uygulamalarının kullanım oranları rekor oranda artarken, pandemi bitse bile spor dünyasının çehresinin değişeceği aşikar. Giyilebilir teknolojiler ve VR-AR teknolojilerinin spor endüstrisine farklı bir boyut kazandıracağına dikkat çeken spor fütüristi Hakan Demiray, “Gündemimizde dijitalde süreklilik, spor disiplini edindirme ve kişi odaklı uygulamalar var. Sadece mobil uygulamalar değil, giyilebilir teknolojiler de spor sektöründe geniş yer bulacak. Nabız ve solunum hızı, atılan adım, yakılan kalori sayısı, kat edilen mesafe ve hatta uyku düzeni, duruş ve kas gerilmeleri gibi çeşitli vücut parametrelerini ölçmek için sensörlü akıllı giysilerin kullanımı daha yaygın gelecek. Akıllı saat ve akıllı bileklik başlangıç oldu. Ardından akıllı ayakkabı, gözlük ve dahası gelecek. Bunlar spor salonlarını tamamen ortadan kaldırmasa da kişiye mekan bağımsız, daha bireysel ve özgür alanlar yaratacak” demiş.
Spordan elektriğe geçelim. Zira masrafı bitmiyor, ama yokluğu da dert demek. Elektriğin kullanıldığı saatlere dikkat ederek tasarruf yapmak ise her daim mümkün. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan ulusal elektrik tarifeleri birim fiyatları tek zamanlı ve üç zamanlı tarife grupları için ayrı ayrı https://encazip.com/elektrik-tarifeleri sitesinde yayınlanıyor. Üç zamanlı tarifeye geçildiğinde elektriğin kullanım saatlerine dikkat edilmesi gerek.
Enerji demişken, Arena, şirket bünyesinde “Yenilenebilir Enerji Teknolojileri” iş biriminin kurulmasına karar vermiş. Birim bünyesinde, başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir temiz enerji üretimi teknolojilerine ait ürünlerin dağıtımı yapılacak.
Gelelim ödüllere… Bir Hewlett Packard Enterprise şirketi olan Aruba, Gartner’ın “Magic Quadrant Kablolu ve Kablosuz Yerel Ağ Bağlantıları Erişim Altyapısı” dalında on beşinci kez lider seçildi ve diğer tüm üreticileri geride bırakarak Vizyonerlik bölümünde en üst sırada yer aldı. Aruba, Gartner’ın bir diğer tamamlayıcı “Kablolu ve Kablosuz Yerel Ağ Bağlantıları Erişim Altyapısına Yönelik Kritik Yetkinlikler” raporunda ise tüm kullanım senaryolarında en yüksek skoru alarak bu seviyeye ikinci defa ulaştı. Tech Data, kanal ortaklarının önemli hizmet alanlarındaki performanslarına göre distribütörleri değerlendirdiği CONTEXT ChannelWatch 2020 Ödüllerinde “Avrupa’da Yılın Distribütörü” ve “Avrupa’da En İyi Müşteri Hizmetlerini Sunan Distribütör” ödüllerinin sahibi oldu.
Amerikan Büyükelçiliği ve Zorlu Holding desteğiyle, Türkiye Girişimcilik Vakfı ve MEF Üniversitesi ortaklığında, eğitim teknolojileri alanında farkındalık yaratmak ve eğitim alanındaki problemlere inovatif çözümler üretmek amacıyla hayata geçirilen NEXT 2020 projesi kapsamında Edtech Summit gerçekleştirildi. Sunum yapan yedi takımdan CodeHome birinciliği kazandı. Uluslararası Kadın Girişimcileri Destekleme Fonu (IWEC) tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Kadın Girişimciler Yarışması’nda Özyeğin Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zuluğ, sağlıklı beslenme alanındaki girişimi “PACHA: Doğa Kolajen ve Protein Cipsi” ile ödüle layık görülmüş. Kadınların başarıları bu kadarla sınırlı değil. Türk Prysmian Kablo, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Türkiye Kadın Direktörler Konferansı’ kapsamında ‘Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu’ ödülünün sahibi olmuş. İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen “16th ACI Europe Awards” kapsamında, “Dijital Dönüşümde Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödülüne layık görülmüş.
Pandemi yüzünden okullar ve eğitim takvimi altüst oldu, 24 Kasım Öğretmenler Günü de bu süreçten etkilendi. Ama Anadolu Vakfı, pandemiye rağmen yurtçapında çalışmalarına ara vermiyor. Tersine, kapsamı her geçen gün genişleyen projeleriyle hayatına dokunduğu insanların sayısı yüz binlere ulaşan Anadolu Vakfı, “Değerli Öğretmenim” projesi kapsamında Artvinli öğretmen ve idarecilerle buluşmuş. Şartlar dolayısıyla online olarak devam eden programda öğretmen ve idarecilere 19 Kasım’da “Yaratıcı Düşünme” eğitimi verilmiş. “Değerli Öğretmenim” projesi kapsamında verilen eğitimler İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliği ile uzaktan erişim uygulamaları üzerinden devam ediyor. ‘
Haftanın gurur veren bir haberi ile zirve sonrası mektubumu noktalayacağım. Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 14 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, Arkeo-köy Tevfikiye’den sonra şimdi de Troya’nın keşfinin başlangıç noktası sayılan Çıplak Köyü’nü Etno-köye dönüştürmüş. 5000 yıllık bir tarihin üzerinde yaşayan Çıplak Köyü’nde hayata geçirilen çalışmalarla, köy halkının kültürel ve tarihi turizmde aktif rol oynaması hedefleniyormuş. Etno-köy projesi; Türkiye’de müze, ören yeri ve kültürü- tarihi ile hâlâ yaşayan köyleri bir araya getiren tek proje. Proje; Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nün etno-kültürel mirasını yansıtacak şekilde kurgulanmış.
Haftaya yine buradayım,