21. YY bireyinin eğitimi: Bilişim sektörü için fırsatlar
21.Yüzyılda birey için hangi becerileriler gerekli? Bireyi bu becerilerle donatacak eğitim sistemi nasıl olmalı? Bu eğitim sistemine ve bireyin gerekli becerilerle donatılmasına bilişim teknolojilerinin katkısı ne olabilir? Dünya Ekonomik Forumu (DEF) ve Boston Consulting Group’un 2015 yılında yayımladıkları “New Vision for Education – Unlocking The Potential of Technology” başlıklı raporu (http://bit.ly/2I6ZuuH) bu soruların yanıtlarını kısmen de olsa veriyor. (Raporun interaktif versiyonu: http://widgets.weforum.org/nve-2015/)
Raporun, gerekli bulduğu 16 beceriyi geçen yazımdaki (http://bit.ly/2Hj190J) şekil listeliyor. Bu beceriler şu 3 gruba ayrılıyor: Temel okuryazarlık, yetkinlikler, karakter nitelikleri. Var olan eğitim teknolojileri genellikle temel okuryazarlık becerilerini geliştirmeye odaklanıyor. Eleştirel düşünme, problem çözme gibi yetkinlikler için veya merak, insiyatif, liderlik gibi karakter nitelikleri için ise yeterli teknolojik destek eksiği var. Yandaki şekilde, hangi grup beceriler için hangi eğitim teknoloji örnekleri olduğu ve hangi alanların boş kaldığı gösteriliyor. Bu alanları dolduracak eğitim teknolojilerini geliştirmek bilişim sektörü önünde önemli bir fırsat.
Proje ekibindeki bir DEF uzmanına göre, özellikle interaktif simülasyonlar ve oyunlar, bu boşlukları doldurmak için potansiyel taşıyor (http://bit.ly/2Em8FoP).