22 Ağustos 2019 Bursa için ”Dönüşüm Günü” olacak
22 Ağustos 2019 tarihinde Sheraton Bursa Hotel’de gerçekleşecek Teknoloji Platformu etkinliği dijital dönüşümün bugünü ve yarınını sahneye taşıyacak. Akıllı firmaların dijital dönüşüm yolculuğunun konuşulacağı etkinlikte aynı isimle bir de panel gerçekleştirilecek. Etkinliğin panel yöneticisi olacak Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M.Göker Sarp ile etkinlik öncesinde ufak bir röportaj yaptık:
M.Göker SARP – Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü
Dijital dönüşüm son zamanlarda sıkça karşılaşılan bir kavram. Ancak bu dönüşüm, üretim hacmi geniş fabrikalara sahip şirketlerde nasıl kurgulanmalı ve nereden başlanmalı?
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) çözümlerinin kullanımı ile dijital transformasyonun ilk adımları atılmış olur. Böylece süreçler temel olarak bir sistem üzerinden yönetilmeye başlar; verimlilikte artış gözlemlenmeye ve süreçlerin iyileştirilmesi ilgili adımlar atılmaya başlar.
Bundan sonraki adımlarda, operasyonları ve süreçleri daha etkinleştirmek için MES (İmalat Yürütme Sistemleri), CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), HRM (İnsan Kaynakları Yönetimi), SCM (Tedarik Zinciri Yönetimi) ve BPM (Kurumsal Süreç Yönetimi) Sistemleri gibi dijital çözümlerin implementasyonu tamamlanabilir. Bu şekilde her aşamada veri entegrasyonu sağlanarak, veri analizi için entegre bir yapı kurma yolunda ilerlenmiş; süreçler, veriler ve dökümanlar da dijitalleşmiş olur.
Üretim alanımızdaki kaynaklardan, proseslerden ve üretilen ürüne göre değişen müşteri deneyimi paylaşımlarından elde edilen verilerin analiz edilip inovasyon amacıyla kullanılması çok önemlidir.
Üretim alanında, sanal gerçeklik ile akıllı cihazlar, ERP’nin şirketler, çalışanlar ve müşteriler için daha fazla değer sağlamasına yardımcı olacak yeni yollarla etkileşime girebilir.
Günümüzde müşteriler her yerde ve her anda hizmet almak istiyorlar. Müşterinin şirketinizdeki yolculuğunun haritası, firmanızın teknolojiyi (dijital dönüşümü) kullanarak iyileştirebileceği alanları tespit için muazzam bir imkan sağlar.
Üreticiler, sektör baskısı altındayken, aynı zamanda dijital dönüşüm sürecinde, işe alma ve elinde tutma yaklaşımlarında daha çevik olmaları gerekiyor. Endüstri 4.0’ın yükselişi ve şirketlerin de benimsemesiyle, çalışanların da rolleri değişmeye başlıyor. Bu da üreticileri güçlü teknik ve dijital içerik becerilerine sahip yeni çalışanları işe almaya zorlayacak gibi gözüküyor.
Sonuç olarak, mevcut sistemler, iş gücü planlaması ve kariyer gelişimi ile ilgili stratejik çabaları desteklemeyen bir durumda.
Yeni akıllı performans izleme sistemleri ile çalışanların performansı daha derin analiz edilebilecek ve böylece daha fazla bilgi ve analizle desteklenen İnsan Kaynakları ekipleri ve üst düzey yöneticiler, çalışanlarının performans ve verimliliklerini daha iyi yönetebilecek.
Bu bağlamda Teknoloji Platformu Bursa’da hangi konulara değineceksiniz?
Dijital Dönüşüm yolculuğumuzun henüz çok başlarındayız. Firmalar hergeçen gün ortaya çıkan yeni bir teknoloji haberi ile sarsılıyorlar. Nasıl hazır olacaklarını ve bu teknolojileri nasıl uygulayacaklarını, ne fayda sağlayacaklarını bilemiyorlar. Rekabetten de geri kalmak istemiyorlar, endişeye kapılmış durumdalar.
“Dijital Dönüşüm Teknolojileri ve Akıllı Firmaların Dijital Dönüşüm Yolculuğu” isimli panelde hep birlikte dijital dönüşüm için temel düzeydeki teknolojileri, firmaların dijital dönüşüm yolculuklarına nasıl başlayabileceğini, diğer adımlarını nasıl ve ne zaman atmaları gerektiğini tartışacağız.
Panelde ”akıllı firma”lardan söz edilecek. Geleceğin akıllı firmaları günümüzdekinden ne gibi farklılıklar taşıyacak?
İş modelleri her geçen gün değişime uğruyor: Kurumsal ve bireysel hayatta mobil cihaz kullanımı ve esnek çalışma eğilimi giderek artıyor.
Kurumsal Yazılımlar’ın konvensiyonel arayüzlerine ek olarak mobil arayüzleri ve mobil uygulamaları yaygınlaşmaya başladı. Bu sayede kurumlar da operasyonel verimlilik ve iş sürekliliği sağlıyorlar.
Önümüzdeki dönemde kurumsal yazılımlar, karşımıza alışılagelmiş fonksiyonlarının dışında daha gelişmiş özellikleri ile çıkmaya başlayacaklar.
5 yıl içinde dijital dönüşüm projeleri ile %20’ye yakın verimlilik artışı bekleniyor. Bu da ancak Veri Analizi, Nesnelerin Interneti, Talep Tahminleme Sistemleri, Artırılmış Gerçeklik ve Akıllı Algoritmalar ile MES (Üretim Yürütme Sistemi), ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ve Lojistik Araçların Entegrayonu ile mümkün
Günümüzde sadece üretim sistemleri değil ürünler de akıllı olmaya başladı.
İlk zamanlarda ürünlerin kendilerini RFID ile tanımlayabilmelerini sağlayan yaklaşımlar gündemdeyken, ürünlerin bilgi sağlama yetenekleri zamanla gelişim gösterdi.
Bugün akıllı ürünler yalnızca kimliklerini saklamakla kalmıyor, aynı zamanda durumları ile yaşam döngüsü geçmişlerini sağlayabiliyorlar ve makine öğrenmesi yoluyla da yaklaşan bakım işlemlerini tahmin edebiliyorlar.
Yapay zekâ ve robotik çözümlerine yönelik yatırımların önümüzdeki 2-3 yıl içinde hızlanarak artmasını bekliyoruz.
Akıllı firmalar, yakın gelecekte artık bu teknolojileri uygulayan firmalar olacak.