24/7 sürekli çekap durumu
Apple ve Google sağlığımızı 24 saat 7 gün sürekli ölçmek için IoT patentleri alıyor. Apple, genel sağlık durumunu olmazsa olmaz ceptelle izleyecek. Bloomberg ve New York Times’da yayınlanan haberlere göre Apple, bileğe takılacak bir cihazla kandaki şeker miktarını ölçmeyi tasarlıyor. Böylece, şeker ölçümü için kan örneğine gerek kalmayacak. Ayrıca Apple Watch’ı, sürekli çalışacak bir kalp ritm cihazına (EKG) dönüştürecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Kullanıcı, saatin iki kenarını tutacak, saat vücuttan yok kadar az bir elektrik akımı geçirecek, aynen bir EKG gibi ölçüm alacak. Zaten Apple Watch için AliveCor adlı şirket, ceptelle izlenecek bir EKG cihazını (KardiaMobile) piyasaya sürmüştü. Bu cihaz, Apple Watch ile de kullanılabiliyor (KardiaBand). Koruyucu hekimlik, erken tanı kavramları, bileğimize taşıyor.
Google ise 4 Ocak’ta açıklanan patentinde işi daha da büyütüyor: Banyoyu sensörlerle donatacak. Uzun yıllardır IT fuarlarının oyuncağı olan “akıllı ayna” gündelik yaşama girecek.
Google’ın “optik sensörleri” aynadaki surette, insan gözünün fark edemeyeceği renk oynamalarını saptayacak. Böylece, yüzdeki kan dolaşımında bir tuhaflık var mı ona bakacak. Renk değişimi, kalp ritminde –hissedilemeyen- bir yetersizliğe işaret edebilir. Kan akış hızı, doğrudan kalp sağlığını gösteriyor. Optik sensörler, ışığı elektrik sinyaline çeviriyor, buradan da kişinin sağlığına dair veri elde ediliyor. Bu işlemlerde yapay zeka çalışıyor: Bir insanın, hatta doktorun bakarak ayırdedemeyeceği miniskül renk farklarını yapay zeka çok daha hızla seçebilir. Google bütün bu parametreleri, cepteldeki bir uygulamayla eşleştirecek.
Sağlıkla ilgili ölçümler konusunda 2009’dan bu yana Google ve Apple’ın toplam 80 patent başvurusu olduğu bildirildi. Örneğin Apple, cilde yapışan sensörlerin ileteceği bilgiyi nasıl toplayacağını anlatan patentinde bu tür 8 sensör tanımlıyor. Biri yanakta, biri boyunda, dördü bilek ve el üstünde, ikisi ayak bileğinde. Bu, “klasik” EKG ölçümlerinde elektrotların vücuda yapıştırıldığı noktalar. Google, bir yatağa uzanmadan, elektrok takılması için üst baş çıkartmadan, sürekli olarak vücutta taşınacak bir “mobil EKG ölçümü” öneriyor.
Google patentinde, “kalp hastalığı birinci derecede ölüm nedenidir, oysa bu önlenebilir bir hastalıktır” diye yazdı.
Patentte ilginç bir ayrıntı ise, bir “gözlük”ten söz etmesi. Google Gözlüğü, herkesin kullanacağı bir cihaz olacakken, şimdi sadece belirli iş dallarında profesyonel amaçla kullanılıyor. Ancak, Google Gözlüğü’nün denendiği dönemde örneğin cerrahlar, yaptıkları ameliyatları bu gözlükle ekranlara yansıtmışlardı. Şimdi de ABD’de Augmedix ve Hodei gibi genç şirketler, Google Gözlüğü’nü teletıp uygulamalarında kullanıyorlar. Doktorlar, hastalarla görüşürken bütün tıbbi veriler, “gözlük üzerinden” bilgisayara iletiliyor. Böylece doktor, hastayla daha uzun süre ilgilenebiliyor. Bilgisayar başında oturup, uzun uzun hasta raporu hazırlamasına gerek kalmıyor.