30 bin çöpten ağaç
Çin Çevre Koruma Vakfı, tahta yemek çubuklarının, orman tahribatına yol açtığını göstermek için, 30 bin çubuktan bir ağaç “konumlandırması” (enstalasyon) yaptı. Kuruduğu için ortasından kırılmış 5 metre yüksekliğindeki ağaç, Şanghay’da dikildi. Kenarına, yemek çubuklarının nasıl üretildiğini anlatan bir plaket konuldu. Çubuklar, bir kere kullanıldıktan sonra çöp oluyor.
Çin ve Uzakdoğu’da yemek, özel yapım çift çubukla yenilir. Çinli çevrecilere göre, koskoca Çin’de yemek çubuğu üretimi için ağaç kesimi şimdiki hızıyla sürerse, 20 yıl sonra çubuk yapılacak ağaç kalmayacak. Çünkü yılda milyarlarca çubuk üretmek için milyonlarca ağaç kesiliyor. Çin’le ilgili her rakam fazla büyük. Çubuk üretimi ve ağaç kesimi sayısı da büyük olmak zorunda.
Yemek çubukları kayın ve kavak ağacından… Bir yılda 45 milyar çift çubuk üretiliyor. Bu, günde 130 milyon çift eder. Çin’den ayrıca, çubuk ihracatı da var: Yılda 18 milyar çift!
Çin Greepeace’inin hesabına göre her 24 saatte kesilen orman miktarı 400 bin metrekare. Yılda 16-25 milyon ağaç demek. Yemeği ille çifte çubukla yiyeceğiz diye Çin, ormansız mı kalacak bu gidişle?
Çevre kirliliği ve çevreye duyarsızlıkta, karbondioksit salımında önde giden Çin Yönetimi’nin, dünya umurunda değil. Ama kendi ormanlarını korumak için halkına, “Bundan sonra çubuk değil, çatal bıçak kullanacaksınız” derse kimse şaşırmaz.