Çocuklar, sanal güvenlikle bilinçlenmeli
Kış günlerinden merhaba, Yeni haftanın açılışını üç vakte kadar başımıza geleceği herkesin malumu olan bir gerçekle, deprem ile yapıyorum. Bir felaket halinde toplanma noktası olması gereken alanları AVM ve rezidans ile süslerken, bu potansiyel tehlikenin farkında olanlar geleneksel hale gelen bir yarışmada buluşacak. İnşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencileri tarafından her yıl beklenen geleneksel DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın beşincisi için ön kayıt dönemi başlamış. Geleceğin inşaat mühendislerini teşvik etmeyi amaçlayan yarışmada, üniversite takımlarının 21 Aralık’a kadar http://www.daskbinatasarimi.com/hemen-katil adresinden ön kayıtlarını tamamlamaları gerekiyor. Bu yıl takımların Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alması öngörülen bir otel binası projesi için tasarımlarını sunması beklenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na beşer kişilik takımlar halinde başvurulabiliyor.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında 25 STK’nın oluşturduğu Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu‘nun öncülüğünde; kamu kurumları yetkilileri, akademisyenler, STK üyeleri, üniversite öğrencileri gibi tarafların katılımıyla “Çocuk İstismarında Önleme Çalışmaları“ başlıklı bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş. Bu konuda farkındalığı geliştirmek için atılan ve hedeflenen adımları http://cocukhaklarinikorumaplatformu.org/ sitesinden takip edebilirsin. Çünkü çocuklar, sanal dünyada büyük tehlikelerle karşı karşıyalar. Hatta bu toplantıda GfK Türkiye‘nin gerçekleştirdiği “Çocukların Dijital Dünya ile İlişkisi“ araştırmasının sonuçlarını açıklanmış. Üç ayda bir düzenli olarak yapılan yüz yüze Omnibus çalışmaları kapsamında 15 ilde, 1–17 yaş arası 802 çocuğu olan 537 ebeveyn ile gerçekleştirilen araştırmaya göre çocuklar kendilerine ya da başka birine ait akıllı telefon, tablet veya bilgisayarda günde ortalama 2,7 saatlerini internette harcıyor. Ebeveynlerin yüzde 60’ı çocuklarının internete girişine sınırlama getirdiğini ve ortalama 2 saat 11 dakika kullanmalarına izin verdiğini ifade ediyor. “Çocuğunuz interneti hangi amaçlar için kullanıyor?“ sorusuna ebeveynlerin yüzde 79’u oyun oynamak, yüzde 76‘sı ödev ve eğitici faaliyetler, yüzde 57’si video izlemek, yüzde 36‘sı arkadaşlarıyla iletişimde olmak, yüzde 28‘i dizi/film izlemek ve yüzde 24‘ü fotoğraf/video paylaşmak yanıtlarını veriyor. “Çocuğunuzun kullandığı sosyal medya hesaplarını ve kimlerle iletişim halinde olduğunu yakından takip ediyor musunuz ?“ sorusuna ise ebeveynlerin yüzde 25‘i “takip ediyorum“, yüzde 20‘si “takip etmiyorum“, yüzde 55‘i “Çocuğumun sosyal medya hesabı yok“ şeklinde yanıtlıyor. Sakıncalı sitelere karşı önlem alanların oranı sadece yüzde 8, her 4 çocuktan birinin profili de maalesef herkese açık. Çocukların güvenliği için alınması gereken daha çok yolumuz olduğu görülüyor maalesef.
STFA Grubu’nun sosyal sorumluluk projesi olarak; eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmak üzere Türkçe’ye kazandırılan Khan Academy Türkçe, 5 yılı geride bıraktı. “Herkese, her yerde, kendi hızında, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim” olanağı sunan Khan Academy Türkçe bu sürede 50 milyonu aşkın dersle, 10 milyon kişinin hayatına dokundu. Ücretsiz platformun dersleri matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, bilgisayar bilimi, uzay bilimleri, tıp ve sanat gibi geniş bir alanda içerik sunuyor. Öyle ki, 36 dilde ulaşılabilen uluslararası eğitim platformu Khan Academy’nin İngilizce’den sonraki en büyük dijital kütüphanesini sunan Khan Academy Türkçe bu sürede 10 milyon kişiye ücretsiz dijital eğitim olanağı sundu. www.khanacademy.org.tr ve tr.khanacademy.org hep takibimizde, çünkü eğitim şart, eğitimde fırsat eşitliği de esas.
Eğitim dedik, eğitimde önemli bir adım olan oyunla ilgili güzel bir haberim var sana. Espor ekosistemi şirketi Riot Games ve çizgi roman şirketi Marvel Entertainment, League of Legends hikayelerini çizgi romanlara uyarlamak için yeni bir işbirliğine imza atmış. Oyunla ilgili ilk çizgi roman da League of Legends’ın ilk şampiyonlarından birinin kökenini konu alan ‘League of Legends Ashe: Savaş Anası’ çizgi romanı Mayıs 2019’da satışta. EY, global bağımsız araştırma firması HFS Research’ün sonuçlarını açıkladığı “HFS En İyi 10 Robotik Süreç Otomasyonu (RSO) Hizmeti Sağlayıcı 2018” raporunda lider şirket olarak gösterilmiş. Bu arada, küresel rakiplerini geride bırakan UXservices, yazılım testi alanında en prestijli ödüllerden biri olan Avrupa Yazılım Testi Ödülleri’nde (The European Software Testing Awards) birincilik ödülüne layık görülmüş. En iyi kullanıcı deneyimi testi kategorisinin birincisi olup, bu ödülü kazanan ilk Türk şirketi olan UXservices ekibi ödülünü, Londra’da düzenlenen törende almış.
Küresel pazarda lider bir IP tabanlı ağ şirketi olan PLANET ise Color Touch LCD Kablosuz LAN Yönetilebilir Switch (WS-2864PVR) ürününün yanı sıra diğer yenilikçi ağ ürünleriyle de 2019 Tayvan Mükemmellik Gümüş Ödülü’ne layık bulunmuş. PLANET bunların yanı sıra 2019 Tayvan Başarı Ödülü’ne de layık görülen bir teknoloji şirketi olmuş. Dünyanın önde gelen ekonomi ve finans dergilerinden İngiltere merkezli Global Finance ve Emea Finance’in düzenlediği iki prestijli yarışmanın da birincisi Akbank olmuş. Akbank, Global Finance dergisinin “Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Ödeme ve Tahsilat Bankası” ödülünü ve EMEA Finance’in, “Hazine Hizmetleri Ödülleri 2018 (Treasury Services Awards 2018)” kapsamında “Orta ve Doğu Avrupa’da En İyi Ödeme Hizmetleri (Best Payment Services in Central and Eastern Europe)” kategorisinde birincilik ödülünü kazanmış.
Ekin Teknoloji; TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından oluşturulan 13. Teknoloji Ödülleri’nde Ekin Patrol G2 ile Büyük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi’nde ödül almış. Bireysel Emeklilik fon büyüklüğünde öne çıkan AvivaSA ise Altın Örümcek ödüllerinde www.otomatikkatilim.com sitesiyle, Mikrosite kategorisinde üçüncülük ödülü alarak, sektöründe ödül alan tek firma olmuş. Ericsson Türkiye de İTÜ ARI Teknokent’in düzenlediği BEETECH 2018 Ödülleri’nde Üniversite Sanayi İşbirliği, Ulusal-Uluslarası Destekler, Ar-Ge Geliri ve Ar-Ge İhracat olarak dört farklı birincilik ödülüne layık görülmüş.
Bu haftaya noktayı iki film ile koyuyorum. Huawei, merakla beklenen Mate20 Pro’yu bir reklam kampanyası ile tanıttı, ürün sloganı “Beklentilerinizi Yükseltin” mesajının görsel anlatımını içeren reklam filmi de https://www.youtube.com/watch?v=kBIAJAI4EQY linkinde. HP Inc. kurumsal ağların siber saldırganlar tarafından nasıl ele geçirilebileceğini ve şirketlerin bu saldırılardan korunmak için neler yapması gerektiğini anlatan ‘The Wolf’ kısa film serisinin ‘True Alpha’ isimli üçüncü bölümünü duyurdu. Christian Slater, Breaking Bad ve Better Call Saul dizilerinden Jonathan Banks ve The Wolf’a bu bölümde dahil olan ‘Wonder Woman’ filminin oyuncusu Betty Adewole var.
Bu haftaya da noktayı koyuyor, yine görüşelim diyorum.
İTİRAZIM VAR
Ekip işini ve işin değerini objektif olarak değerlendirmekten yoksun kişilerin, kendilerine sorulmadan ahkam kesmesine itirazım var.