Çocuklar kodlama ile güçleniyor
Yeni haftadan merhaba,
Alışkanlık oldu, bu haftaya da karın doyuran içeriklerle başlıyorum. Mobil uygulama Scotty, Paket hizmeti için Tazemasa.com ile işbirliği yapmış. Böylece Scotty Paket, meyve-sebzeden yöresel lezzetlere, bakliyattan organik ürünlere yüzlerce taze ürünü bir arada sunan Tazemasa.com’dan yapacağımız alışverişleri İstanbul’un her yerine iki saatte teslim edecekmiş. Hız, sağlıklı ürünler ve açlığı giderme fırsatı bir arada.
Bu arada Multinet Up, kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran marka işbirliklerine devam ediyor. Son olarak Multinet kart kullanıcıları, cep telefonu tamiri uygulaması Cepfix’ten yapacakları cep telefonu ve tablet tamirlerinde 35 TL indirim kazanacakmış. www.cepfix.com üzerinden cep telefonu ve tablet tamir taleplerinde bu indirimden 30 Nisan’a kadar yararlanmak mümkün.
Çocukların gelişimi ve eğitimi için verilen her türlü destek bu sayfalarda yer almayı hak eder. Türkiye’nin dört bir yanında her yıl yüzbinlerce çocuğa eğitim desteği veren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV), Umuda Pedal ekibinin desteğiyle hayata geçirdiği Tasarım ve Beceri Atölyesi, TEGV Ferit Aysan Eğitim Parkı’nda açılmış. TEGV çocukları için 2018 Temmuz’un ilk haftasında Göteborg – Hamburg arasında İsveç’ten Almanya’ya yaklaşık 800 km pedal çevirerek Tasarım ve Beceri Atölyesi için bağış toplayan Umuda Pedal ekibi adına konuşan Dermatolog Doktor Erkan Koyuncu, “Mesafenin bir önemi yok dedik ve çocuklara bir tasarım ve beceri atölyesi kurmak için yola çıktık, 33 kişi 800 km bisiklet sürdük. Şu an iki atölye açabiliyoruz. Bundan sonrası için de planlarımız var. Hepsini tek tek gerçekleştirmek için pedal çevirmeye devam edeceğiz” demiş. 8-14 yaş arasındaki çocukları için kurulan Tasarım ve Beceri Atölyeleri, çocuklara 3D baskı cihazından robot kitlerine, kodlama platformlarından elektronik devre kartlarına uzanan bir yelpazede yeni nesil öğrenme imkânı sunuyormuş. Sayılarının artması dileğiyle…
Sayıları artsın ki şimdi paylaştığım gibi daha nice gurur haberleri bu sayfaları doldursun… Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA) öğrencilerinin düzenlediği liselerarası ilk ve tek kodlama yarışması CodeFest bu yıl 4’üncü kez gerçekleşmiş. Türkiye’nin dört bir yanından liseli kodlama tutkunlarının buluştuğu Kodlama Festivali’nin bu yılki şampiyonu ise Çapa Fen Lisesi’nden Ahmet Burkay Kınık, Halil İbrahim Kasapoğlu ve Umutcan Alkan’dan oluşan “Poşet” takımı olmuş. Toplam 54 takım ve 200’den fazla katılımcıya ev sahipliği yapan festivalde takımların, dev bir kelime bankasından baştan ve sondan okunuşu aynı olan tek bir kelime yaratacak bir kod yazmalarını gerektiren “palindrom yarışması” yapılmış. Sadece yarışma da değil… Üniversite eğitim görevlileri ve sektör uzmanları, UAA kampüsüne gelerek, çeşitli konularda çalıştaylar gerçekleştirmiş.
Yaratıcılık ve girişimciliğe dair bende haberler bitmez. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen, sporda inovasyona ve bölgedeki spor teknolojisi startup’larının sahip olduğu potansiyeli en üst düzeye çıkarmaya odaklanan SPIN İnovasyon Hızlandırıcısı’nın kazananları belli olmuş. 1907 Fenerbahçe Derneği, MEF Üniversitesi ve HYPE Sports Innovation işbirliği ile hayata geçen programa beslenme, fitness, performans ölçümü, medya ve taraftar artırmaya yönelik toplam 54 başvuru yapılmış. Endüstri liderlerinin rehberliğinde gerçekleştirilen 4 aylık program sonunda sağlık, artırılmış gerçeklikle antrenman, akıllı statlar, büyük veri, taraftar yönetimi/katılımı ve espor alanlarında 7 start-up dereceye girmiş.
Çevresel gündemi kamu spotu haline getireyim. Bugüne kadar tüm Türkiye’de 15 bin tondan fazla atık elektrikli ve elektronik eşyayı (AEEE) geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandıran ELDAY, Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile işbirliğiyle okullarda e-atık toplama kampanyası başlatıyor. Elektronik atıklar konusunda farkındalığı artırmak, çevreye zarar veren ve ülke ekonomisi için kayıp anlamı taşıyan e-atıkların geri dönüşüm zincirine kazandırılmasını teşvik için gerçekleştirilen “Yok Artık” isimli projede en fazla elektronik atık toplayan öğrenciler de farklı ödüller ile teşvik edilecekmiş. Çevresel gündemi başarı ile taçlandırayım. Arçelik, dünyanın sürdürülebilirlik alanındaki en kapsamlı yayını olan “2019 Sustainability Yearbook-Sürdürülebilirlik Yıllığı”nda yer alarak önemli bir başarıya imza atmış. Öyle ki Arçelik, örnek çalışmalarından ötürü “Industry Mover-Sektöründe En Çok Sıçrama Yapan Şirket” olarak adlandırılmış. Sustainability Yearbook’ta bu yıl 2 bin 700’e yakın şirket değerlendirilmiş, 36 ülkeden 458 şirket yıllıkta yer almış ve Arçelik de bunlardan biri.
Ödüller gelsin o vakit… SAP Türkiye, yenilikçi İnsan Kaynakları stratejisi ve uygulama süreçlerindeki başarısıyla Top Employers Institute tarafından bu yıl da “En İyi İşveren” sertifikası ile ödüllendirilmiş.
Teknolojide kadın istihdamını artırmak amacıyla hayata geçirilen Türkiye’nin en büyük kadın yazılım, eğitim ve gelişim platformu “Geleceği Yazan Kadınlar” ile Turkcell, Barselona’da Global Mobil Ödülleri’nde Kadın İçin Teknoloji kategorisinde Sektör Liderliği Ödülü’nü almış.
İlçemden kültür sanat başlıklarını paylaşayım, madem bahar geldi, dışarda olmanın da vakti. Kısa film severlerin ilgiyle takip ettiği 4. Kısa Film Kolektifi Festivali, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde 22 Mart’a kadar devam edecek. Festivalde kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel türde 64 kısa film izlenebilecek. Bu yıl sinematografik makyaja özel yer ayrılan festival kapsamında Makyaj Sergisi, Cosplay Yarışması Finali ve Makyaj Atölyesi de var. Yine Kadıköy’deyim… Tarihi doku ve belleği ile Kadıköy’ün en önemli yerlerinden biri olan Yeldeğirmeni’nde üretim yapan sanatçıların eserleri, “Yeldeğirmeni’nden Kent Öyküleri II” adlı sergi ile Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Farklı disiplinlere sahip 14 sanatçının eserleri 3 Nisan’a kadar bizi bekliyor.
Haftaya buluşmak dileğiyle.