3D artık lafta değil rafta
Krizle birlikte durgun bir dönem geçiren tüketici elektroniği pazarı aradığı heyecanı 3D TV’lerde buldu. Bu yıl teknoloji dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri kesinlikle 3D TV’ler olacak gibi görünürken, bu yıl özellikle Türkiye televizyon pazarında bir hareketlenme yaşanması, satış adet ve tutarlarında büyüme olması bekleniyor. Üç boyutlu TV’lerle 3D teknoloji deneyimi artık sinemalardan evlerimizin içine kadar giriyor.Üç boyutluluk teknolojisinin tarihi esasında çok eskilere dayanıyor. Bu teknoloji ilk defa 1844 yılında üç boyutlu resim görüntüleyebilen ve çekebilen stereoscope cihazında kullanılmış. İlk üç boyutlu sinema ise 1929’da çekilen Hollywood filmi “Power of love” filmi olmuş. Üç boyutluluk konusu bu yıl özellikle James Cameron’un yönetmenliğini yaptığı Avatar filminin gördüğü büyük ilgiden sonra hem teknoloji hem de sinema, televizyon ve oyun dünyasının iyiden iyiye gündemine oturdu. Filmin başarısıyla birlikte 3D’li içerikte de büyük artış olduğunu görüyoruz. Bu yıl sonuna kadar Hollywood’da 200 tane 3D özellikli filmin gösterime gireceği belirtilirken diğer yandan 2010 sonuna kadar dünyada 10 bin sinemanın 3D sinema oynatabilme olanağına sahip olacağı, dünyada sinemaların yüzde 20’sinin 3D altyapılı olacağı öngörülüyor. Ama 3D konusu sadece sinema salonlarıyla sınırlı kalmayacak. Üç boyutlu TV’lerle 3D teknolojisi artık sinemalardan evlerimizin içine kadar giriyor.
Televizyon üreticisi şirketler, çok uzun süredir 3 boyutlu TV’ler üstüne çalışıyorlardı. 3D TV’ler için birkaç yıldır 2010’un çok hareketli geçeceğine dair yorumlar dillendiriliyordu. Beklentiler boşa çıkmadı. Bu yıl teknoloji dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri kesinlikle 3D TV’ler. Özellikle bu yıl Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nda 25 maçın 3 boyutlu yayınlanacağının açıklanması hareketliliği artırıyor. Türkiye’de ise tüketici elektroniği pazarı geçtiğimiz yıl bir daralma yaşamıştı. 3D TV’lerin satışa sunulmasıyla birlikte bu yıl özellikle Türkiye TV pazarında bir hareketlenme yaşanması, satış adet ve tutarlarında büyüme olması bekleniyor. Toshiba’nın gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, dünyada 3D deneyimini evinde de yaşamak isteyenlerin oranı yüzde 80’lere kadar çıkıyor. Türkiye’de henüz benzer bir kapsamda araştırma yapılmasa da, geçmişte LCD ve Plazma TV’lere büyük ilginin gösterildiği Türkiye pazarında 3D TV’lerin de çok ilgi çekeceğini söylemek zor olmaz.
Markalar arka arkaya tanıtımlar yapıyor
Sony 3 boyutluluk teknolojisini sahiplenen ilk markalardan olmuştu. Türkiye’de de 1080p Full HD 3D BRAVIA TV’lerini Haziran ayında satışa sunacağını açıklayan Sony Eurasia Teknik Pazarlama Müdürü Mete Emiroğlu, “Yeni Sony BRAVIA 3D TV’lerin sahip olduğu Image Blur Reduction (görüntü bulanıklığını azaltma) ve Advanced Motionflow 200 Hz PRO teknolojisi sayesinde düzgün, gerçekçi ve akıcı hareketli görüntüler elde ediliyor” diyor. Yine geçtiğimiz hafta içinde iki televizyon üreticisi marka daha Türkiye pazarına sunulacak 3D TV modellerini tanıttılar. LG, 3D televizyonu Infinia LX9500’i tanıttı. Infinia Full LED Slim 3D LCD TV’de 10.000.000:1 dinamik kontrast bulunuyor. LG Elektronik Türkiye Pazarlama Müdür Yardımcısı Ece Erdoğmuş, gözlüksüz izlenebilecek modeller ile ilgili sorumuza, çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki yıl Las Vegas’ta yapılacak bilişim fuarında bu modellerin tanıtımını yapmayı planladıklarını ifade etti.
LG’den sonra Samsung da 3D TV modellerini görücüye çıkardı. Samsung, bu segmentte yıl sonuna kadar 15 bin adet satış gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu modeller, 3.300 ile 9 bin TL arasında değişen fiyatlardan alıcı bulacak. Standart yayını yapay da olsa 3D hale de getirebilen bu televizyonlar, özel bir gözlük kullanılarak izleniyor. Bu gözlüklerin fiyatı ise çift olarak 250 TL olarak belirlenmiş. Ürünlerin piyasaya çıkışı için özel bir 3D’ye giriş paketi olacak. 2 adet gözlük, bir adet 3D destekli Samsung Blu-ray oynatıcı ve Monsters vs. Aliens 3D filmini bu paket içinde yer alacak. Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlama Direktörü Lemi Paksoy, “Samsung 2010’da tüm dünyada 2 milyondan fazla 3D televizyon satışı yapmayı planlıyor. 3D televizyon pazarının ise dünyada 4 milyona ulaşacağına inanıyoruz” diyor. Toshiba önümüzdeki dönemde 3D TV pazarında iddialı olmak isteyen diğer bir şirket. Diğer yandan Toshiba Mobile Display, yeni nesil 3D ekranlarda kullanılmak üzere tasarladığı, 21 inç boyutunda, 3D gözlük kullanmadan seyredilebilen, HD Ready (720p) prototipini de duyurdu.
Sağlıkla ilgili riskler taşıyor
İşin önemli bir boyutu da sağlık. Avatar filmini 3D gözlükle izleyen birçok izleyici, film çıkışı baş ağrılarından şikayetçi olmuştu. Bu 3D’nin özellikle göz sağlığına etkisi konusunda şüphelere neden olmuştu. Üreticiler de, 3D TV’lerin sağlıkla ilgili risklerine karşı uyarılarda bulunuyorlar. Bunlardan biri Samsung. Şirketin resmi internet sitesinde 3D televizyonların; hamileler, sarhoşlar ve uyku sorunu olanlara sağlık açısından zararlı olduğu açıklandı. Uyarılar şu şekilde: “Uzun süre 3D gözlükleri kullanmak baş ağrılarına neden olabilir. Bu durumda TV izlemeyi bırakın ve dinlenin. 3D televizyonlar kalp krizi, epileptik sanrı gibi sorunlara neden olabilir. Uzun süre 3D gözlükleri kullanmak baş ağrılarına neden olabilir. Bu durumda TV izlemeyi bırakın ve dinlenin. 3D televizyonlar kalp krizi, epileptik sanrı gibi sorunlara neden olabilir. Göz kuruluğu olması durumunda da TV izlemeyi hemen bırakın. 3 boyutlu görüntü kullanılmaması durumunda gözlüğün takılması görüşe zarar verir. 3D televizyonları uzun süre yakından izlemek göz bozukluğuna neden olabilir. 3D televizyonun aşırı kullanılması durumunda baş dönmesi, mide bulanması, görüşte azalma ve kramp gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.”
meteg@interpromedya.com.tr
evreng@interpromedya.com.tr