3D düşünebilmek, bir refleks halini alıyor
Nano Dimension CEO’su Amit Dror
Nano Dimension’ın elektronik için katmanlı üretim çözümü DragonFly ile elektronik mühendisleri üç boyutlu düşünebilme, geleneksel elektronik üretim metotlarının dayattığı tasarım kısıtlarından kurtulma olanağı buluyor.
Türkiye’de CDT’nin temsilciliğini üstlendiği Dragonfly Pro 2020 3D yazıcının üreticisi olan Nano Dimension, elektronik mühendislerine bir baskı devre kartını (PCB) veya RF devresini fikirden gerçek bir ürüne bir gün içerisinde getirme olanağı sunuyor. Yani bir dış tedarikçinin üretim, test ve teslim sürecini beklemek yerine, ilgili şirketin tüm bu çalışmaları kendisinin yapabilmesi, böylece tasarımdan üretime hızlı bir geçiş sağlaması mümkün oluyor. Bunun ürün geliştirmede haftalar, hatta aylar kazandırabildiğine vurgu yapan Nano Dimension CEO’su Amit Dror’a göre, IoT teknolojilerindeki gelişim ve farklı cihazları kapsayan yayılım, elektronikte 3 boyutlu baskı teknolojilerinin potansiyelini de güçlendiriyor. Detayları Amit Dror ile konuştuk:
Öne çıkan ürünleriniz ve bunların tercih edilme sebeplerini paylaşır mısınız?
Değişik geometrilerde, düzlem kısıtları olmadan özgür tasarımlar yapabilme şansı elde ediyor. Prototipleme aşamasında, kartın kurum içinde basımı sağlanarak dış tedarikçilere olan bağımlılık ortadan kaldırılıyor, daha hızlı ve ucuz ürün geliştirme yapılabiliyor. Pek çok fikrin daha hızlı ve düşük maliyetle test edilerek ürünleştirilmesi kurumun inovasyon yetilerini de katkı sağlıyor. DragonFly kullanımının bir faydası da özellikle havacılık ve savunma sanayindeki kurumların gizlilik içinde geliştirme ve test yapabilmesi. Dış tedarikçilere aktarılacak prototip bilgileri gerek bilgi gizliliği gerek güvenlik açısından kurumlar için risk teşkil ediyor. DragonFly bu riski ortadan kaldırıyor. Bildiğim kadarıyla Nano Dimension’ın DragonFly ürünü dışında piyasada elektronik için katmanlı üretim olanağı sunan hiçbir girişim ya da profesyonel çözüm yok. Bu nedenle elektronik sektöründe faaliyet gösteren kurumlar için DragonFly; geleneksel ürün tasarım ve üretim kısıtlarını kaldıran ve inovasyonun yolunu açan bir sistem.
3D başlığında sektör özelinde ürün geliştirmede nasıl bir Ar-Ge süreciniz var?
Nano Dimension, DragonFly yazıcısı ile elektronik için gerçek anlamda katmanlı üretim imkânı sunuyor. Bu elektronik prototipleme için 3D yazıcı üreten firmaların tümünden farklı bir teknolojinin kullanımını gerektiriyor. DragonFly ile PCB, radyo frekans antenleri ve sensörler basılabiliyor. Bu sayede Nano Dimension 3D baskının mekanik üretimde yıllardır sağladığı esneklik, hız, verimlilik, tasarım özgürlüğü ve gizliliği gibi birçok olanağı elektronik sektörüne getiriyor. Elektronikte katmanlı üretim ve 3D baskı için izlenmesi gereken Ar-Ge süreçleri geleneksel mekanik katmanlı üretim için gerekenlerden çok daha karmaşık olabiliyor. DragonFly’da iletken metal ve yalıtkan polimer aynı anda basılıyor. Bu da birbirinden çok farklı özellikleri olan iki malzemeyi uyum içerisinde ve en iyi performans gösterecek şekilde basmayı gerektiriyor. Metallerin basımı için tercih edilen çok yüksek sıcaklıklar ve özel koşullar, polimerlerin basımı için çok iyi olmayabiliyor. Bu nedenle birden fazla malzemenin fiziksel ve elektriksel özelliklerinin, karmaşık bir üretim sürecinin ve hassaslık kriterlerinin göz önüne alındığı zorlu Ar-Ge çalışması gerekiyor.
Uygulamaları siz mi geliştiriyorsunuz yoksa ihtiyaç duyan şirketle birlikte mi hareket ediyorsunuz?
Uygulamaların geliştirilmesi konusunda pek çok kurum ile işbirliği yapıyoruz. Bunlara en iyi örneklerden birisi anten uygulamaları alanında birlikte ilerlemeler kaydettiğimiz Harris Corporation. Harris ile geliştirdiğimiz 3D baskı antenlerin, geleneksel yöntemlerle üretilen antenlerle tamamen aynı şekilde davrandığını gördük. Yüksek karmaşıklıkta sınırlı sayıda üretim yapılan havacılık ve savunma sanayiinde Harris ile kazandığımız başarı bizim için çok önemli. Bir süre önce Avrupa’da DragonFly sistemini satın alan ilk firmalardan olan Almanya merkezli Hensoldt ile de stratejik işbirliğine başladık.
3D teknolojisi, reel sektörü nasıl değiştirecek? Siz burada nasıl konumlanmayı hedefliyorsunuz?
Şu an için teknolojimiz daha çok hızlı prototipleme üzerine. Ancak DragonFly’ın birkaç yıl içerisinde son ürünlerin de büyük bir kısmını basabileceğini tahmin etmek zor değil. Bugün arabalar, bilgisayarlar, evler, telefonlar gibi neredeyse bütün ürünler elektronik içermekte ve IoT ile her şey birbiriyle iletişim halinde olacak. IoT trendi, tasarımcıların daha önceden elektronik içermeyen ürünlere bile elektriksel özellikler katmasının yolunu açıyor. Bu da çoğu ürünün bir şekilde elektronik aksam içereceği anlamına geliyor. Yani şirketler; ya daha küçük ürün ya da daha karmaşık ve fonksiyonel ürünler üretmenin yollarını arayacaklar. Nano Dimension’un teknolojisi de bu akımda önemli rol oynayacak.
CDT ile işbirliğiniz paralelinde, Türkiye pazarını ve potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’ye yönelik stratejiniz ve öncelikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Nano Dimension küresel bir şirket. Kuzey Amerika bugün en büyük pazarımız, ancak Avrupa ve Asya Pasifik ülkelerinde de hızla büyüyoruz. Bu yönüyle CDT ileri elektronik tasarım ve üretim çözümleri sağlama konusunda bölge lideri ve bizim ileri teknolojimizi Türkiye’de etkin bir şekilde sunmamız için ideal bir iş ortağı. Uzun yıllardır geniş bir endüstri yelpazesinde çok sayıda müşteriye hizmet sunan CDT’nin bir süre önce Ankara’da organize ettiği ‘Teknoloji Günü’ etkinliğine katıldım. Olumlu geri bildirimler aldık DragonFly ile ilgili. CDT’nin müşterilerine ürün geliştirme ve üretimi konusunda sunacağı hizmetlere destek vermekten mutluluk duyacağız. Bildiğim kadarıyla Nano Dimension’ın ürünü DragonFly dışında piyasada elektronik için katmanlı üretim olanağı sunan hiçbir girişim ya da profesyonel çözüm yok. Bu nedenle elektronik sektöründe faaliyet gösteren kurumlar için DragonFly benzersiz bir çözüm.
Gerek 2019 yılı gerekse orta vade için hedef, plan ve öncelikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Önümüzdeki haftalar içerisinde DragonFly’ın en yeni versiyonunu piyasaya sunacağız. Bu sistem, müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla bir yılı aşkın süren yakın çalışmaların bir sonucu ve müşterilerimizin ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirildi. Yeni sistem ile müşterilerimizin sistemden aldığı verim ve katma değerin önemli ölçüde artmasını bekliyoruz. Uzun vadede ise hem mevcut müşterilerimizin yeni sistemler almasına hem de yeni müşteriler kazanmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.