3D uzaya doğru uçuyor
Hindistan da, Ay’da üç boyutlu baskı (3D) tekniğiyle bina inşa etmeyi planlıyor. Times of India gazetesine demeç veren Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü ISRO’nun başkanı Mylswamy Annadurai, Ay’a 3D yazıcı ve robotlar gönderip, Ay’daki toprak ve malzemeyi kullanarak bina inşa etmeye Hindistan’ın da katılmak istediğini söyledi. Bu konuda NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) olmak üzere, Elon Musk gibi girişimcilerin de fikir ve projeleri var. Hepsi, Ar-Ge aşamasında. Bu projelerin hız kazanması gerekiyor. Çünkü Trump, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) masrafına 2025’ten itibaren ABD’nin katılmayacağını açıkladı. Fatura yılda 3-4 milyar dolar. Bunun büyük kısmını ABD ödüyor.
Şu sırada ISS’de iki tane 3D yazıcı var. Bunlar, bazı yedek parçayı yerçekimsiz ortamda üretmeyi başardı. Astronotların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla NASA ve Amerikan Makine Mühendisleri Birliği (ASME) “İki ayrı işlevi tek parçada toplayan bir alet” üretme yarışması açtılar. Yarışmaya ABD çapında 500 genç katıldı. Birinci gelen Arizona’lı Austin Suder, uzayda 3D ile yapılabilecek basit ama şimdiye kadar kimsenin düşünmediği bir “karabiner” üretti. Bu, dağcıların iplerini takmak için kullandıkları açılır-kapanır anahtarlığı andırıyor, ama Austin’in tasarımı, üzerine alet ve cihaz takılabilecek şekilde. Uzayda astronotların en büyük sorunlarından biri, yerçekimsizlik yüzünden alet-edevatın elden kaçınca yakalanamaması. Austin’in tasarımı ISS’e gönderilecek. Ve orada yenileri 3D ile yapılabilecek.
ISS’in 2025’ten sonra da 2040’lara kadar ticari amaçlarla kullanılması için Boeing ve Biotech Amgen ilaç şirketinin projeleri medyaya yansıdı. Amgen, kemik erimesine (osteoporoz) iyi gelecek iki ilacını ISS’de “daha hızlı” ürettiğini açıkladı. Bir uzay seyahatinde sağlığa en büyük tehdit yerçekimsiz ortamda kemiklerin doku kaybına uğraması. Techshot adlı bir başka şirket de yerçekimsiz ortamda insan organ parçalarını 3D ile üretmeyi bu yıl deneyecek.
Halen dünyada mide ve diğer yumuşak organlar, fiziki destek sistemiyle 3D olarak üretilebiliyor. Ama kalp gibi çok daha karmaşık bir organ henüz dünyada da yapılamadı. Çünkü 3D baskıdan sonra fiziki destek ünitesi kaldırılınca yer çekimi yüzünden 3D kalp dağılıyor. Belki diyorlar, uzayda kalp “yapabiliriz”? Zaten, uzayda kök hücrenin “daha çabuk” yapılabildiğini Boeing açıkladı.
Bu arada, Airbus, IBM, Alman Uzay Ajansı (DLR), Münih Teknik Üniversitesi (LMU) uzmanlarından oluşan 50 kişilik bir ekip ISS’de astronotlara yardımcı olması bir robot geliştiriyorlar. Adı bir erkek ismi Cimon, ama aslında uzun bir ismin baş harfleri (Crew Interactive MObile CompanioN). 5 kilo ağırlığında bu yapay zekalı top gibi robot da elbette 3D ile üretildi. Beynine IBM Watson yardım edecek. Cimon, ISS’deki diğer robotlara katılacak:
ISS’de halen Japon icadı bir dron “havada” dolanıyor. Adı “JEM Internal Ball Camera” olan bu robot da top şeklinde. Kısa adı Int-Ball olan bu robot, durmadan resim ve video çekiyor. ISS’deki gündelik yaşamın kaydını tutuyor.