3D YAZILIMLARDA TERCİHLER, ÖNCELİKLER, GEREKLİLİKLER
Üç boyutlu yazılımlar, üretim süreçlerinin çok farklı noktalarında giderek daha fazla yer alıyor. Autodesk İş Geliştirme Koordinatörü Taylan Dedeoğlu, 3D yazılımların Türkiye’de ağırlıklı olarak endüstriyel tasarım, üretim, mimari, inşaat ve altyapı gibi sektörlerde tasarım kararlarını ve uygulamada ortaya çıkabilecek her türlü konuyu önceden deneyimlemek ve öngörebilmek için kullanıldığını söyledi. Dedeoğlu, şirketlerin önceliklerini şöyle anlattı:
“3D uygulamaların önemli bir özelliği tasarımları gerçeğe yakın derecede görselleştirebilme yeteneğine sahip olmaları. Bu yazılımların esas büyük katma değeri ise kullanılacak malzeme miktarı, üretim maliyetleri, zaman değişkeni de dahil edildiğinde, 4 boyutta üretimini ne sürede tamamlanacağı, üretim aşamasında çıkabilecek 2 boyutlu çözümler ile öngörülmesi neredeyse imkansız olan hata ve kayıpları engellemesi. Bu yapı şirketlerin ERP programları ile bütünleştirilerek, mevcut kaynakların daha verimli kullanılmasına da imkan tanır. Bu yazılımların bir özelliği ise, üretim sürecindeki farklı disiplinlerin birbirleri ile bütünleşik çalışarak, proje süreçlerinin hatasız sürdürülmesine imkan tanıması.”
Kendi müşterilerinin çoğunluğunun savunma sanayinde olduğunu söyleyen ArGe Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Murat Oğuzsimsaroğlu, “Yat ve gemi üretim sektöründe, vagon sanayinde de faaliyet gösteriyoruz” dedi. Adobe Akdeniz Ülkeleri ve Türkiye Teknik Satış Müdürü Barış Özcan ise, kendi ürün yelpazelerinden örnek vererek, şirketlerin tercihleri konusunda şunları söyledi:
“Adobe’nin Photoshop, After Effects ve Flash gibi 3D desteği de bulunan yazılımları daha çok reklamcılık, yayıncılık, masaüstü ve web tasarımı, eğitim ve e-öğrenim gibi alanlarda kullanılıyor. Şirketler projelerini kısa sürelerde bitirme baskısıyla karşı karşıya ve kolay öğrenilebilir, kolay kullanılabilir çözümlerle sonuca daha hızlı ulaşmayı tercih ediyorlar.”
A-Ztech Başkanı Zeki Erman da, bu çalışmanın en çok yapıldığı sektörleri otomotiv ve yan sanayi olarak sıraladı. Bunu üretim, savunma, havacılık ve eğitim alanlarının izlediğini belirten Erkan, Türkiye’de 3D yazılım kullanımının gelişmekte olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Özellikle simülasyonlar önemli yatırımlar. Bir otomotiv testinde, duvara çarpan prototipin bedeli 500 bin avro. Oysa simülasyon ürünlerini kullanarak, her şeyi bilgisayar üzerinde daha düşük maliyetle gerçekleştirebilirsiniz.”
Dassault Systèmes Türkiye Satış Direktörleri Burak Süsoy ve Süleyman Müftüoğlu, 3D’yi tercih eden sektörleri otomotiv, uçak ve savunma sektörü ile imalat sektörü, özellikle de makine imalat sektörü ve dayanıklı tüketim ürünleri olarak sıraladı. Müftüoğlu ve Süsoy, şöyle devam etti: “Her sektörde rekabette öne geçebilenin kriterleri maliyet, kalite ve temin süresidir. Bu da yeni teknolojilerin kullanımını gerekli kılar. 3D uygulamalar ise tüketicinin satın alma eğiliminin görülmesini sağlar, hatta bunlardan CRM verisi çıkartmak da mümkündür.”
Bilkom Adobe Ürün Yöneticisi Mert Saka da “En yoğun kullanım CAD uygulamalarının ağırlıklı olduğu mimarlık ve alt alanlarında” dedi ve ekledi: “Reklamcılık ve post prodüksiyon alanlarında ise daha çok 3D modelleme yazılımlarının kullanıldığını gözlemliyoruz.” Saka, bu uygulamalarda şirketlerin tercihlerini de şöyle sıraladı:
“Tüm alanlarda öncelikli konu hazırlanan 3-boyutlu tasarımın gerçeğe en yakın şekilde hareketli görüntü veya resme dönüştürülebilmesi. Bu nedenle mimarlar için Artlantis gibi gerçekçiliği artıran araçlar kullanılmakta. Bu araçlar, gerçekçiliği çok farklı bir noktaya taşıyor. Diğer bir eğilim ise mimarların ve mühendislerin aynı anda, aynı proje dosyası üzerinde birlikte çalışabilmesi. Reklamcılık ve post-prodüksiyon gibi alanlarda ise 3-boyutlu tasarım ve animasyonların sezgisel yolla, mühendislik becerileri gerekmeksizin, hızla hazırlanabilmesi önemli.”
Boğaziçi Yazılım CAD/CAM Satış Temsilcisi Mustafa Özan, “3D yazılımlar, özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründe tasarım ve üretim amaçlı kullanılıyor. Plastik/sac parça ve kalıp tasarımı/imalatı, makine tasarımı, analiz, endüstriyel tasarım uygulamalarında, ayrıca eğlence, sinema gibi sektörlerde 3D teknolojisinden yararlanılıyor” dedi. Özan’a göre birçok şirketin bu teknolojiyi tercih sebebi maliyet azaltacak uygulamaları en uygun fiyata almak.
Grup Otomasyon ve Bilgi İşlem Sistemleri Genel Müdürü Ayhan Çıkın da, bu teknolojinin artık birçok sektörün ‘olmazsa olmazı’ haline geldiğini söyledi. Çıkın, “Bir ürünü çok hızlı geliştirip pazara en hızlı biçimde rakiplerden önce sunmak gerekiyor. Bu sistemleri kullanmadan bunu yapmanın olanağı yok. Maliyetleri düşürüyor ve her şeyi sanal ortamda hazırlayıp analiz çalışmalarını yapabiliyor, sonra da fiziksel hale getiriyorsunuz” dedi.
SAP Türkiye İş Zekâsı Çözüm Yöneticisi Yücel Yüksel de, bu teknolojinin kullanım alanının ne kadar yaygınlaştığını şu sözlerle örnekledi: “SAP BusinessObjects’in dünya genelinde 45 binden fazla müşterisi var. Bu müşterilerin önemli bir kısmının, Xcelsius çözümünden faydalandığı gözlemlenmekte. 3 boyutlu grafiklerin tüm dünyada kullanımı yaygın olmakla birlikte, Türkiye’de de benzer bir eğilimin son aylarda yaygınlaştığını görüyoruz. 2011’de ise BT’ye bağımlılığı daha da azaltacak ve görselliği zenginleştirecek yeni sürümümüzü piyasaya süreceğiz.”
Tasarımın yeniden kullanımı ve tasarımın doğrulaması kavramları endüstriyel tasarımda oldukça ön planda. 3D Endüstriyel Tasarım kategorisinde yazılımlar üretiyoruz. Türkiye’nin giderek daha fazla sanayi ülkesi durumuna gelmesi ile, imalat yapan her şirkette ürünlerin tasarım aşamasında ürünlerimiz kullanılıyor. Kolay öğrenilebilir ve kullanılabilir bir yazılım ihtiyacı ön plana çıkıyor. İşe yeni başlayan eleman ürünü hemen öğrenebilmeli ve kolay kullanabilmeli. Kullanım yaygınlığı ise ikinci ihtiyaç. Böylece dosya değişiminde entegrasyon sorunu az oluyor. Dünyanın en hafif bisikleti de SolidWorks ile tasarlanıyor, en yüksek kaliteli Fender gitarları da. Makine tasarımından fabrika tasarımına kadar geniş alanda örnekler verilebilir. Türkiye’de kaliteli ürünün kaliteli tasarım ile mümkün olduğunun farkında olan birçok müşterimiz var. Hala 2 boyutlu tasarım yapan firmaları 3 boyutlu tasarım ile tanıştırmak bir hedefimiz. Müşterilerimize, üretilebilir ürünü en kısa sürede tasarlamaları için tasarım doğrulama araçları sunuyoruz. Solidworks Simulation ürün ailemiz ile 2011’de bu pazarda daha aktif olacağız.