4.5G Şebekesinde Kullanılacak İlk Yerli Baz İstasyonu Anteni ASELSAN tarafından geliştirildi
ASELSAN’ın yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri konusunda çalışan firmalar ile birlikte ülkemizin ve Avrupa’nın en önemli üniversite ve araştırma merkezlerinden uzmanların katılımı ile düzenlenen “5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı” Ankara’da gerçekleştirildi.
Konferansta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve mobil operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un desteği ile çalışmaları devam eden ilk yerli Baz İstasyonu Anteni görücüye çıktı.
Konferansta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın huzurunda gerçekleştirilen imza töreninde ise ASELSAN; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ilk Yerli Baz İstasyonu Anteni’nin kullanımına yönelik işbirliği anlaşması imzaladı.
ASELSAN tarafından tasarlanıp, ilk prototipleri üretilen Yerli Baz İstasyonu Anteni’nin laboratuvar testleri tamamlandı. Bu konuda ASELSAN tarafından özgün ve patentli olarak geliştirilen anten, faz dizili ve çok giriş çıkışlı olup aynı anda 2G, 3G, 4G ve 4.5G teknolojilerinde yayın yapabilmektedir.
Dr. Faik Eken: “Mobil haberleşme şebekelerine ürünlerimiz ile ASELSAN damgası vurmak istiyoruz.’
ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, imza töreninde şunları söyledi :
“ASELSAN’ın 41 yıldır kazanmış olduğu teknolojik birikim, ülkemizin önemli projelerinde ciddi bir katma değer yaratmaktadır. ULAK Baz İstasyonu ile başlattığımız mobil haberleşme şebekelerine yerli ürün verme serüveni Baz İstasyonu Anteni ile sürüyor. Bilindiği üzere ULAK Baz İstasyonumuz operatör laboratuvarlarında yüzlerce testten geçmektedir. Bu çalışmaların bitmesine az kalmış ve yakında canlı şebeke sahalarında kurulumları başlayacaktır. ULAK’a paralel olarak başlattığımız Baz İstasyonu Anteni geliştirilmesinde de büyük mesafe kaydettik. Baz İstasyon ile Antenimizin en kısa zamanda saha testlerinden de geçeceğine inanıyoruz. Mobil haberleşme şebekelerinde kullanılabilecek yerli ürün çeşitliliğinin artmasından memnuniyet duyuyoruz. Geliştirilen ürünlerin yurtiçi ihtiyacı karşılamasının yanı sıra yurtdışına ihracatını da hedefliyoruz.”
Kaan Terzioğlu: “Mobil teknolojinin lideri olarak ülkemizin teknolojide tüketen değil üreten konuma gelmesi için yerli üretimi destekliyoruz”
5G yol haritasının konuşulmasından memnuniyet duyduğunu belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şunları söyledi.
“Böyle bir toplantının düzenlenmiş olması ve 5G yol haritasının konuşulmasından memnuniyet duyuyorum. Her nerede çalışma yapılırsa biz katkı vermeye hazırız. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın da konuya büyük desteği var. Teknolojiyi takip eden değil, birlikte geliştiren olacağız. Kırıntıları toplayan değil, teknolojiye yön veren olmalıyız. Elbette 2G ve 3G’yi çok önemsedik. Fakat gördük ki hız ve kapasiteyle ilgili artık yetersiz kaldı. Cumhurbaşkanımızın direktifi doğrultusunda 4.5G’ye geçtik. 2020’de 5G’ye geçmek ve bununla yetinmeyip sektör ile milli ve özgün ürünlerle geçmek önem taşımaktadır. Konunun tüm paydaşları bunun için yerlilik oranlarına özen göstermelidir.
5G’de yerli ve millilik oranını yükseltmek için 4.5G’de yerlilik oranını artırmamız gerekmektedir. Bu konuda üstümüze düşeni yapıp birlikte bu konuda yol alalım. Evrensel hizmet kapsamında 1799 artı 1500 yerleşim yerine hizmet götürürken ULAK Baz istasyonunu kullanmak istiyoruz. Bugün atılan imzanın yerlileştirme ve birlikte çalışma adına iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Geleneksel hizmetlerin yanı sıra nesnelerin interneti, makinelerin haberleşmesi için 5G büyük önem taşımaktadır. Sürücüsüz araçlar gibi teknolojiler 5G ile hız kazanacak. 5G hükümet programımızda özellikli ve ayrıcalıklı olarak yer alıyor. Uluslar arası arenada söz sahibi olabilmek için çalışmalarımızı öne çekmemiz gerekiyor.”
BTK Başkanı Dr Ömer Fatih Sayan, “5G ve ötesi teknolojiler yeni bir yaşam tarzı yaratacak. Kurduğumuz 5G Türkiye Forumu ile çalışmalarımız sürüyor. 5G’yi ilk kullanan ülkelerden biri olmak için sık bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, “Keşke ULAK projesini 1 yıl önce başlasaydık. Bugün çok farklı bir noktada olabilirdik. 5G için işe erken başlıyoruz. Tüm paydaşlar ile bir sinerji oluşturacağız. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatımızı artıracak yükte hafif, pahada ağır ürünler geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.