4. Telekomünikasyon Zirvesi sona erdi
TELKODER tarafından gerçekleştirilen zirvelerin dördüncüsü Sapanca’da yapıldı._x000D_
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından geleneksel hale gelen Telekomünikasyon Zirvesi toplantılarının dördüncüsü 19-20 Şubat tarihleri arasında Sapanca’da gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmalarını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ve TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak yaptı.
Sektörün tüm bileşenlerini biraraya getiren etkinlikte geçtiğimiz yıllara göre sektörde düzenlemelere yönelik problemlerin azaldığı gözlenirken en önemli sorunun rekabet ve yeni nesil işletmecilerin sektörde yeteri kadar pay alamaması olduğu konuşmalarda dile getirildi.
Etkinlikte konuşulan diğer konuların başında ise yakınsamayı yakından ilgilendiren vergi sistemi oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu konunun Maliye Bakanlığı ile birlikte yürütülecek çalışmalar doğrultusunda yeniden tanımlamaların yapılacağı ve vergiler üzerinde düzenleme getirileceğini belirtti. BTK Başkanı Tayfun Acarer, yeni nesil işletmecileri yakından ilgilendiren alan kodları ile ilgili +1 düzenlemesinin Danıştay’dan dönmesinin ardından yeni nesil işletmecilerin de varolan alan kodlarını kullanmasına yönelik çalışmalara BTK’nın başladığını kaydetti.
Kim ne dedi?
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:
“Daha fazla paylaşımcı olalım”
Bizim istediğimiz elimizdeki imkanları paylaşalım. Yakınsama geleceğin konusu. Bu vergi sistemi ile yakınsamayı gerçekleştiremeyiz. Katma değerli hizmetleri geliştiremeyiz. Çünkü vergi tanımlamaları farklı mantıkta. Bu içerik midir yoksa ses midir bunların tanımlamalarını kim yapacak. Kavga burada başlıyor. Bizim anlaşılabilir bir vergi sistemine tek bir vergi sistemine geçersek işletmeleri de yanlış yola gitmelerine zemin hazırlamayız. Vergici, bilişimi telekomünikasyonu bilmez. Bunun içinde arkadaş benim bir film gönderdim bu iletişim sayılmıyor bunu hariç tut dediğinde ben anlamam diyor. Benim için bu iletişimdir diyor hesaba yazıyor.
CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu:
“Düzenleyici kuruluş bağımsız olmalı”
Düzenleyici kuruluş ile siyasi irade arasında ilişkiler bağımsız bir tabanda olmalı. Düzenleyici kuruluşun bağımsızlığı önemli bir konu. Telekom diğer sektörlerin kaldıracı olması açısından önemli. Sektörün önünü açmak için bu üç aktöre düşen görevler bu aktörlerin yaratabileceği engeller nasıl aşılabilir. Üç aktörün yine sektörün büyümesine ne yönde nasıl katkıda bulunabilir. Şirketlerde rekabetin yatırımları çoğalttığını biliyoruz tabi bir de yıkıcı tarafı var. Rekabet içinde olanlar zaman zaman bir araya gelip bir sinerji yaratabilir.
BTK Başkanı Tayfun Acarer:
“Alan kodları ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor”
Alan kodları ile Danıştay’ın kararından sonra varolan sistem üzerindeki çalışmalarımıza başladık. Kısa bir zaman içerisinde bu konuyu da tamamlayacağız. Fatura yükümlülüğü konusu kafaları bulandırdı. Bu yükümlülük belli cironun üzerindeki işletmecilere getirilen bir yükümlülük. Sabit genişbantta yeteri kadar artış kaydedilememesine karşın, mobil genişbantta önemli bir gelişme sağlandı.
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak:
“Rekabet için yeni nesil işletmecilerin payı artmalı”
Beş yıl sonunda artık serbestleşme ile ilgili sorunların çözüldüğü, yeni nesil işletmecilerin pazar paylarının yüzde 40-50’e ulaştığı, tüketicilerin seçme hakkının genişlediği bir telekom sektörü hedefliyoruz. Günümüze kadar gerçekleşen gelişmeler sonucunda şu anda önemli bir düzenleme eksiğinin olmaması sevindiricidir. Ama serbestleşme açısından elde edilen sonuçlar tatmin edici değildir.Demek ki sorun icraatla ilgilidir ve beklediğimiz sonuç alıcı siyasi ve idari icraattir. Beklentimiz daha güçlü ve kararlı bir siyasi iradedir.