41. Kat’tan teknoloji mesajları
BThaber tarafından düzenlenen BThaber Next Step toplantılarının ikincisi, “Türkiye İş Bankası ve Teknoloji Yaklaşımları” başlığıyla Türkiye İş Bankası’nın Levent’teki binasında gerçekleştirildi.
İş Kuleleri’nin 41. katındaki toplantıya Türkiye İş Bankası yöneticileri, bilişim ekibi, banka ve iştiraklerinin yöneticileri ve sektörün önde gelen çözüm sağlayıcıları katıldı. Katılımcılar, dev bir bankanın ve bağlı iştiraklerinin bilişimi nasıl kullandığını ve gelecek vizyonunda bilişimin rolünü bizzat bu işi yapanlardan dinleme şansı yakaladılar.
Sektör genelinde gerçekleştirilen toplantılarda konu belli şirketlerin sunduğu çözümlerin detayları ve bu çözümlerden özel bir amaç için faydalanan kurumların ortaya koydukları başarı hikayelerinin paylaşılması şeklinde ilerler. Oysa dev kamu kurumlarının ve özel şirketlerin her birinin bilişime dair kendine özgü bir dünyası ve farklı bir bakış açısı var. Sunulan özel birtakım çözümlerin ötesine geçerek kurumlara özgü bakış açısının farkına varmak, bilişim kavramının kurum genelindeki stratejik önemine geniş bir perspektiften yaklaşarak ülkemizin bilişimle kalkınma vizyonuna ışık tutmak açısından son derece önemli.
Bu amaçla yola çıkan BThaber Next Step toplantılarının ikincisi, “Türkiye İş Bankası ve Teknoloji Yaklaşımları” başlığıyla Türkiye İş Bankası’nın Levent’teki genel merkezinin 41. Katında yer alan toplantı salonunda gerçekleştirildi. Türkiye İş Bankası yöneticilerinin yanı sıra Anadolu Sigorta, İş Yatırım, Softech yetkililerinin katıldığı toplantıya bilişim sektöründen ise Trend Micro, Komtaş, Datamarket, HP, Oracle, EMC, Intel ve Microsoft yöneticileri katıldılar.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye İş Bankası ADK ve Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, böyle bir toplantının kendileri için ne anlama geldiğini şu sözlerle özetledi:
“Bu kez farklı bir toplantı yaklaşımına imza attık ve her günümüzü birlikte geçirdiğimiz teknoloji şirketlerinin çözümlerini dinlemenin ötesinde, bizler sizlerden aldığımız teknolojiyi bankamızda ve işletmelerimizde nasıl kullandığımızı anlatma fırsatı bulduk. İş birimlerimizin proje ve program liderlerinin ve yöneticilerinin bu bilgileri aktardığı böyle bir toplantı, bizim için de bir ilk.”
Aran, daha sonra Türkiye İş Bankası’nın 2010’da hazırladığı bir sunumu paylaştı ve bankanın 2020’ye kadar çizdiği yol haritasının detaylarını aktardı. “Bu dönüşümdeki temel amacımız teknoloji tarafında Türkiye İş Bankası vizyon ve stratejileriyle uyumlu, büyümeyi hızlandıran ve verimi artıran teknolojilere yatırım yapmak, BT hizmetlerini ihtiyaç kadar satın alınabilen unsurlara dönüştürmek, rekabet gücü yüksek BT organizasyonu yaratmaktır” diyen Aran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sektörü en çok bulut bilişimin etkileyeceğini, bu zamanın yaklaştığını hissediyorduk. Bulut bilişimin yazılım ve teknoloji geliştirenlere yönelik bakkallardan süpermarketlere geçişe benzer bir etkisi olacağını, bu değişime uygun pozisyon almak gerektiğini düşünmüştük. Bu değişime bizi zorlayan bazı faktörler vardı. Özellikle bankanın büyüme arzusu, yeni segmentlere ve coğrafyalara ulaşma hedefi, satışa, inovasyona ve müşteriye odaklanma, maliyet optimizasyonu ve standardizasyona dair adımlar atmamız bekleniyordu.
Biz bunun için ortak servis merkezi oluşturduk ve banka içindeki işleri ortak servis merkezi üzerinden yapmaya karar verdik. Ölçek ekonomisi, grup sinerjileri, bilgi bazlı inovasyon ve odaklanmayı da bu merkezin etrafında konumlandırdık. İstedik ki bankayı birlikte büyütelim, ortak servis merkezi de büyümeyi destekleyen fabrika olsun, performans odaklı çalışma kültürü ve optimum kaynak ataması sağlayalım. Bankanın organik ve inorganik büyümesini sağlayacak yetkinlikleri kazanalım.”
Başarı kriteri bankanın başarısı
Hakan Aran, Türkiye İş Bankası ve iştiraklerinin bilişim grubunu “Bankanın asli görevlerini yerine getiren ekiplerin silahlarını yenileyen, cephanesini sağlayan bir destek ekibi olarak” olarak konumlandırdıklarını söyledi. Başarı kriteri olarak kabul ettikleri ölçütün bankanın genel başarısı olduğunu söyleyen Aran, “Bizler bankaya bağlı her birimin işini daha iyi yapması için çalışıyoruz. Banka başarılıysa biz de kendimizi başarılı kabul ediyoruz” diye konuştu.
Aran ayrıca Türkiye İş Bankası için 2012 yılının konsolidasyon, 2013 yılının optimizasyon, 2014’ün inovasyon ve 2015 sonrasının da yapılanma aşamasından sıyrılmış olgun dönem olarak konumlandırıldığının altını çizdi.
Hakan Aran’ın verdiği bilgilerin yanı sıra, üç ayrı bölüm olarak gerçekleştirilen toplantıda Türkiye İş Bankası ve bağlı iştiraklerin geliştirdiği projelerden sektör temsilcilerinin aktardığı çözümlere kadar birçok farklı konuya da değinildi.
Bu sayfadaki yerimiz kısıtlı olduğu için şimdilik diğer detaylara yer veremedik. Ancak önümüzdeki haftalarda toplantı içeriğine çok daha geniş şekilde yer vereceğimiz bir özel yayınla karşınızda olacağız.