‘45 yıllık Ar-Ge gücümüzle uluslararası teknoloji markası olmayı hedefliyoruz’
Bu yıl Ar-Ge’de 45. yılını kutlayan Netaş, sahip olduğu mühendislik ve teknoloji gücüyle yerlileştirme alanındaki çalışmalarında hedef yükseltti.
Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde konuşan Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, “Ar-Ge ve saha yönetim gücüne sahip lider sistem entegratörü kimliğimizle, küresel ve yerli 120 iş ortağımızla uluslararası teknoloji markası olmayı hedefliyoruz” dedi.
“Türkiye’nin dijital dönüşüm tarihine baktığınızda telekomünikasyon altyapısının modernleştirilmesinden, yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesine kadar Netaş’ın izlerini görürsünüz” diyen Altay, “45 yıl önce ilk özel telekom ArGe’sini kurarak “yerlilik” hamlesini başlatan, ilk yazılım ihracatını gerçekleştiren Netaş, bugün de 800 mühendisi ile Türkiye’nin dijital dönüşümünde stratejik bir rol oynuyor. Şimdi önümüzdeki hedef uluslararası pazarlarda büyümek” diye konuştu.
“Yerlileştirme ile ekonomimize olan 3.5 milyar dolarlık katkımızı artıracağız”
Altay, “Yeni nesil iletişim teknolojilerinin Ar-Ge’si başta olmak üzere Türkiye’yi bölgenin yüksek teknoloji üssü haline getirmek istiyoruz. Yerlileştirme çalışmalarımızla da bugüne kadar ülkemize kazandırdığımız 3.5 milyar dolarlık tasarruf miktarını artırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
“Türkiye’nin dijital dönüşümü için gerekli birçok teknolojik altyapı ve projelerinde bizim imzamız var. Akıllı şehirlerden şirketlere, eğitimden hukuka, spordan savunma teknolojilerine kadar kısacası tüm Türkiye’nin Dijital Dönüşümü için gereken IoT, Büyük Veri, 5G gibi en yeni ileri teknolojileri geliştirmek için çalışıyoruz. Bu teknolojilerde kendi ArGe ürünlerimizi de kullanıyor olmamız Netaş olarak en güçlü kaslarımızdan biri” diyen Altay, yurtdışında da Dijital Dönüşüm projeleri hayata geçirdiklerini anlattı.
“Yeni pazarlara odaklandık, Dijital Dönüşüm ihracatını artıracağız”
Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’nın dijital dönüşümünde de etkin rol aldıklarını belirten Altay, “KKTC’nin gümrük süreçlerinden, e-devlet yapılanmasına, telekomünikasyon altyapısının modernleştirilmesine kadar birçok alanda dijital dönüşüm projelerini hayata geçirdik. Afrika’nın en büyük enerji şirketi Sonatrach’ın da veri merkezini kuruyoruz. Bu ve daha birçok uluslararası örnek projelerimiz yeni pazarlara açılmamızda ve Dijital Dönüşümü ihracatımızı artırmamızda rol oynayacak” açıklamasında bulundu.
Akıllı Şehir ve Siber Güvenlik teknolojileri Netaş standındaydı
Netaş Dünya Mobil Kongresi’nde yer alan standına Dijital Dönüşüm, Ar-Ge-İnovasyon, Telekomünikasyon ve Profesyonel Hizmetler başlıkları altında ürün ve çözümlerini ziyaretçilerine anlattı. Netaş söz konusu dört başlık altında sunduğu bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT), büyük veri ve siber güvenlik teknolojileri ile enerji, ulaşım, eğitim, sağlık, e- devlet ve eğlence gibi alanlarda yenilikçi çözümlerini tanıttı.
Ar-Ge yetkinliklerinin yanı sıra Netaş, yerlileştirmedeki deneyimi ve uluslararası servis ağıyla uçtan uca sunduğu çözüm ve servislerini de dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarla paylaştı.
AB, 5G-MEDIA Platformu’nu proje ortağı Netaş ile dünyaya anlattı
Avrupa Birliği 5G Altyapı Birliği’nin (5GIA) üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Netaş, Barcelona’da GSMA tarafından düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde, diğer proje ortaklarıyla birlikte 5G Media Platformu’nun tanıtımını gerçekleştirdi. AB 5G Altyapı Birliği’nin standında gerçekleştirilen tanıtımda, Netaş proje kapsamında gerçekleştirdiği Servis Geliştirme Kiti ve Servis Görselleştirme Platformu’nu anlattı.
5G Media Platfomu, AB’nin 700 milyon Euro yatırdığı 5G projeleri arasında yer alıyor. Avrupa Birliği Horizon2020 çerçevesinde desteklenen proje ile AB ve aday ülkelerdeki medya sektöründe faaliyet gösteren kurumların ve start-up ekosisteminin hızlı ve etkin şekilde 5G’ye geçişlerini desteklemeyi amaçlanıyor. Netaş’ın 5G-Media Platformu kapsamında sunduğu sözkonusu teknolojiler sayesinde start-up’lar geliştirdikleri medya uygulamalarını test ortamında nasıl çalıştığını grafiksel olarak gözlemleyebilecek. İstedikleri performansı aldıktan sonra son kullanıcıya uygulamalarını sunabilecekler.