4G yıl sonunda hayatımızda
4G ile ilgili yetkilendirme ihalesinin Mayıs ayında yapılması, yıl sonunda da 4G hizmetlerinin sunulması hedefleniyor. 4G ile ilgili ihalenin kapsamında, 800 Mhz, 900 Mhz, 1.800 Mhz, 2.100 Mhz ve 2.600 Mhz olmak üzere toplam 390 Mhz mobil operatörler için ihale edilecek. İhalede şu ana dek verilen toplam frekansın iki katını aşan bir bölüm verilmiş olacak. 2.600 Mhz'den ise bu operatörlerin yanında yeni bir operatöre yer açılması hedefleniyor. Dördüncü operatörün sadece 2.600 Mhz için ihaleye girmesi ve bu operatörün diğer operatörler gibi yükümlülüklerinin olmaması planlanıyor.
2G ve 3G artık yetmiyor
4G ihalesine dair detayları bir toplantı ile basınla paylaşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, iletişim sektörü şirketlerinin yetkililerinin de katıldığı toplantıda 4G’nin gerek iletişim sektörü, gerek bireysel fayda gerekse yarattığı ekonomik değer üzerine bilgiler paylaştı. Artan talep ve ihtiyaçlara karşılık 2G ve 3G altyapısının yeterli gelmediğini, altyapıyı kuvvetlendirmek adına 4G’nin gerekli olduğunu vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:
“4G sistemleri, 3G ile elde ettiğimiz veri süratini onlarca kat arttırabiliyor. Kuşku yok bu sistem ile video ve TV görüntülemek, veri indirmek, akıllı mobil uygulamaları kullanmak 3G'ye oranla kolay ve süratli. Bu çerçevede iletişim yatırımlarını arttıracak önlemler alındı. Fiber yatırımlar önünde duran manileri kaldıran hukuki tedbirler alındı. Ayrıca mobil şirketler ve sektör temsilcileri ile bir araya gelindi, örnek ülkeler tahlil edildi. Ülkemiz için faydalı bir model belirlendi. Kullanım hakları minimum değerleri belirlendi.”
Otoyollar ve YHT ağları kapsam altında olacak
4G ile ilgili yetkilendirme ihalesinin Mayıs ayında tamamlanması, bu sene sonunda hizmetin sunumundan itibaren 6 sene içinde Türkiye'nin yüzde 90'ının, 8 sene içinde yüzde 95'inin 3G ve 4G'nin belirli hizmet kalitesinde kapsama alanına girmesi hedefleniyor. Bakan Elvan, 2G ve 3G kapsamalar ile birlikte Türkiye’de her yerde mobil haberleşme imkanı olacağını söylerken, “3 sene içinde otoyollar, YHT ağlarının yüzde 99'u, 6 sene içinde bölünmüş yolların yüzde 95'i kapsama alanına girecek” bilgisini de verdi.
3G yetkilendirmelerinde getirilen ‘Ar-Ge alanı açma, Ar-Ge elemanı istihdamı, yerli tedarik şartı’ 4G'de de genişletilerek devam edecek. Bu çerçevede mobil operatörlerin kendi bünyelerinde Ar-Ge'nin ilerlemesine destek verilirken, firmaların ihalede aynı şartlarda ve şeffaf yarışması için ihale sonunda tüm operatörlerin elde ettiği bant genişliklerinin dengelenmesi hedefleniyor. Bakan Elvan, bunun için maksimum alınabilecek frekans miktarları koyarak, bant genişliğinde bir operatörün diğerlerine göre ayrıcalıklı hale gelmesini önlemeyi amaçladıklarını belirtti. Elvan şöyle devam etti:
“Altyapının ortak kullanımını ve etkin paylaşımını talep ederek maliyetleri indireceğiz. Ayrıca 3G'nin kapsama yükümlülükleri 2019 yılına dek devam ediyor. Ancak 4G hizmeti sunulan yerlerde ayrıca 3G hizmeti sunulması talep edilmeyecek. 3G hizmeti sunulması durumunda 4G yükümlülükleri aranmayacak. 4G uygun fiyatlardan müşterilere sunulacak.”