5 sene önce
İstanbul’a gelen bir arkadaşımın elinde gördükten sonra, ilk fırsatta bir BlackBerry almıştım ve bu telefonun iş dünyasında başarısı ben dahil herkesi çok etkilemişti. Arkadaşım bana, herhalde New York’da bu telefonu kullanmayan bir tek finans analisti yoktur, demişti. BlackBerry ismi toplumun hafızasına sonsuza kadar kazınacak diye düşünüyorduk. Halbuki şimdi, BlackBerry yapımcısı yöneticilerini işten atıyor; hisse değeri 120 dolardan 20 dolara düştü. BlackBerry kullanıcıları, dinozorlar olarak görülüyor!
Aralık 2006’de Palm şirketinin CEO’su geleneksel bir bilgisayar firmasının (Apple!) akıllı telefon pazarında başarılı olmasının kesinlikle mümkün olmadığını söyledi. Bizim doğru dürüst bir akıllı telefon yapmamız yıllarımızı aldı. Tecrübesi bilgisayar üretmekle sınırlı bir şirketin bu tecrübeyi kısa bir zamanda edinmesi söz konusu olamaz dedi.
Ocak 2007’de Microsoft CEO’su (Steve Balmer) klavyesi olmayan bir telefonun kesinlikle iş dünyasında tutulmayacağını, çünkü iş dünyası için en önemli uygulama e-postadır ve onsuz olmaz, üstelik bu telefon bir de 500 dolar ise, başarılı olamaz dedi.
Mart 2007’de BT yazarı John Dvorak, Apple’in kesinlikle iPhone’u piyasadan çekmesi gerektiğini ve çok fazla rekabetçi bir ortam olan akıllı telefon pazarında iPhone’un bir şansı yok dedi. Bu pazar içindeki büyük oyuncular (BlackBerry, Nokia ve Motorola) arasında bir yer yok dedi.
Bu statik yaklaşımlar, teknolojik disruption (yeninin eskiyi silip süpürmesi) kavramının hala çok iyi anlaşılmadığının bir göstergesi. Motorola’yı yok olmaktan, Google satın alarak kurtardı. BlackBerry yapımcısı çok zor durumda; Palm’ın sonu ise çok daha yakın.
Diğer yandan, Nokia Symbian kullanım oranı yüzde 47’den yüzde 16’ya, Microsoft telefon platformları ise yüzde 12’den yüzde 1’e düştü. Bu arada Google Android ve Apple iOS platformlarının kullanım oranı sadece son iki yıl içinde sıfırdan yüzde 48’e ve yüzde 2’den yüzde 20’ye yükselmiş.
Apple ve Google başarısını kutlamadan önce şu soruyu sormak gerek, sanırım: onların akıbeti ne olacak? 5 yıl sonra anlarız!