5G abone sayısı katlanarak büyüyecek
Ericsson Mobilite Raporu’nun son sayısına göre, dünya çapında 5G aboneliklerinin sayısının 2022’nin sonunda 1 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. 2027’ye ilişkin tahminlere göre ise yeni aboneliklerin Batı Avrupa’da yüzde 82’si, Körfez ülkelerinde yüzde 80’i ve Kuzey Doğu Asya’da yüzde 74’ü 5G aboneliği olacak. 5G kullanımının henüz başlamadığı Hindistan’da 2027’ye kadar yeni aboneliklerin yaklaşık yüzde 40’ı 5G aboneliği olacak. Küresel ölçekte 2027 yılına kadar tüm aboneliklerin yarısının 5G olacağı ve abone sayısının da 4,4 milyara ulaşacağı düşünülüyor.
Ericsson’un mobil veri trafiğine dair tahminlerini paylaştığı Ericsson Mobilite Raporu’nun 22’inci sayısına göre dünya çapında mobil veri trafiği geçtiğimiz iki yıl içerisinde iki kat arttı. Artan akıllı telefon ve mobil geniş bant kullanımı ile toplum ve endüstrilerin dijitalleşmesi, trafikteki bu artışın temel sebepleri arasında yer alıyor. Yakın zamanda gerçekleştirilen araştırma ve tahminler, COVID-19 pandemisi ve jeopolitik belirsizliklere rağmen veri bağlantısı ve dijital hizmetlere yönelik talebin arttığını ve bu artışın süreceğini gösteriyor. Mobil geniş bant hizmetleri, her yıl yüzlerce milyon yeni abone kazanıyor.
Ericsson Mobilite Raporu’nun 2022 Haziran sayısı 5G’nin önceki tüm mobil teknolojilerden çok daha hızlı ölçek kazandığını gösteriyor. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri 5G kapsama alanında bulunuyor. Yalnızca 2022’nin ilk çeyreğinde bile 70 milyon yeni 5G aboneliği gerçekleştirildi. Rapora göre, 2027 yılına dek dünya nüfusunun dörtte üçü, 5G hizmetlerine erişim kazanacak. Ericsson Genel Müdür Yardımcısı ve Şebekeler Başkanı Fredrik Jejdling, “Ericsson Mobilite Raporu’nun en son sayısı, 5G’nin şimdiye kadarki en hızlı büyüyen mobil teknoloji nesli olduğunu gösterdi ve Ericsson bu büyümede kilit bir rol oynuyor. Her gün dünyanın dört bir yanından müşterilerimiz ve ekosistem ortaklarımızla iş birliği içerisinde, milyonlarca insanın, işletmenin, endüstrinin ve toplumun 5G’nin sağladığı faydalardan en kısa sürede yararlanabilmeleri için çalışıyoruz” dedi.
Ericsson Mobilite Raporu Genel Yayın Yönetmeni Peter Jonsson, “İletişim hizmet sağlayıcıları (CSP) geliştirilmiş mobil geniş bandın ötesindeki iş fırsatlarını değerlendirmek için inovasyon hazırlığı yaparken, birçok bölgede bağımsız 5G ağ kullanımı da artıyor. Sağlam bir dijital ağ altyapısı şirketlerin dijital dönüşüm planlarının temelini oluşturduğu gibi, onlara müşteri hizmetlerine dönüştürülebilecek yeni yetkinlikler de kazandırıyor” dedi.
Rapor ayrıca Sabit Kablosuz Erişim’in (FWA) geniş bant hizmetlerde oynadığı rolün giderek daha da önem kazandığına da dikkat çekiyor. Ericsson’un tahminlerine göre FWA bağlantıları 2022’de 100 milyonu aşacak ve 2027’ye dek bu sayı iki katından fazlasına, neredeyse 230 milyona yükselecek. Raporda IoT konusunda ise 2021’de geniş bant IoT’nin (4G/5G) 2G ve 3G’yi geride bırakarak hücresel IoT bağlantılı cihazlarda kullanılan en yaygın teknoloji haline geldiği ve yüzde 44 gibi bir kullanım oranına ulaştığı belirtiliyor. Büyük IoT teknolojileri (NB-IoT, Cat-M) kullanımı 2021’de yaklaşık yüzde 80 oranında artarak, toplam bağlantı sayısı 330 milyona yükseldi. Bu teknolojiler üzerinden bağlantı kuran IoT cihaz sayısının 2023 yılı itibarıyla 2G/3G’yi geçmesi bekleniyor.