5G için tüm paydaşlar üzerine düşeni yapmalı
TÜBİTAK-TEYDEB desteğiyle ‘Yerli ve Milli’ imkânlarla, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) firmaları tarafından geliştirilen ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nde (UUYM5G) yeni ürünlerin lansmanı, 12 Aralık tarihinde Türk Telekom Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.
Etkinlikte; yerli ve milli 5G sistemlerinin demoları tanıtıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “HTK tarafından yürütülen 5G projesine ULAK da dahil oldu ve oluşan bu sinerjiyle ve güç birliğiyle hedeflere en kısa zamanda ulaşılacak” açıklamasını yaptı.
Toplantıya; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Başkanı Orhan Aydın ile proje sorumluları ve sektör yetkilileri katıldı. Programın açılışında konuşan Sayan, Türkiye’de son dönemlerde 5G’ye yönelik önemli çalışmalar yürütüldüğünü kaydederek “‘Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ ile 5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştiriliyor.
4.5G yetkilendirmesi kapsamında mobil işletmeciler tarafından yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık donanım ve yazılım yatırımı yapılıyor. Bunun en az yüzde 45’inin yerli ürünlerden temin edilmesi gerektiğini dikkate aldığımızda, pastadan ayrılan bu payın yerli üreticilerimiz tarafından iyi değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Sayan, 4.5G ile getirilen yükümlülüklerin başlangıç olduğuna dikkat çekerek asıl hedefin 5G teknolojisine ilk geçen ülkelerden birinin de Türkiye olması ve 5G şebeke ekipmanlarının önemli bir kısmının yerli kaynaklarla üretilmesi olduğunu vurguladı. Sayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son dönemlerde 5G’ye giden yolda ülkemizde önemli çalışmalar yürütülüyor. HTK’nın yürütmekte olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ ile 5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştiriliyor. Proje kapsamında geliştirilen radyolink ekipmanlarının tasarımı tamamlanarak Mart 2020’de canlı şebekede test edilebilecek ve gelecek yılın haziran ayında şebekelerde kullanılabilecek duruma gelecek.
HTK tarafından yürütülen 5G projesine ULAK da dahil oldu ve oluşan bu sinerji ve güç birliğiyle hedeflere en kısa zamanda ulaşılacak. Günümüzde, başını Çin ve ABD’nin çektiği ‘5G ve Ötesi’ teknolojilere yönelik dünyada bir teknoloji savaşı var. Bu savaşın farkında olarak biz de gereken tedbirleri almalı ve üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirebilmek için kamu, özel sektör, 3 büyük operatörümüz, HTK ve ULAK olarak üzerimize düşenleri hep birlikte yapmalıyız.”
KOBİ’lerin iş birliğiyle oluşan HTK önemli bir misyonu yükleniyor
Karagözoğlu, yaptığı konuşmada; 5G şebekesi ve ekosisteminde yer alacak teknolojilerin tüm dünyada gittikçe görünür hale gelmeye başladığını ifade ederek “Dünyada 2020 yılının, 5G teknolojileri için önemli bir milat olacağını, ürünleşme açısından piyasada ilk önemli gelişmelerin ortaya çıkacağını öngördüğümüzde, ülkemizde de bu konuda gerekli adımların bir an önce hayata geçmesi büyük önem taşıyor. Ülkemizde elektronik haberleşme sektöründeki iş birliğinin önemini dikkate aldığımızda, KOBİ’lerin iş birliği ile teşekkül eden HTK’nın sektörümüzdeki yegâne organizasyon olduğunu ve ülkemiz adına önemli bir misyonu yüklendiklerini belirtmek istiyorum.
5G teknolojilerine yönelik verdiğimiz deneme izinlerinde, bir yılı aşkın süredir HTK ve ULAK gibi yerli üreticilerimizle yapılan ortak çalışmaları her zaman göz önünde bulundurduk. Bu süreçte yapılan çalışmaları, elde edilen deneyimleri ve sonuçlarını, işletmecilerimizden ve HTK üyelerimizden yakın bir dönemde istiyor olacağız” açıklamasını yaptı. Özdebir de, “5G haberleşme şebekesinde Türkiye olarak varolabildiğimiz ölçüde, teknolojik gelişmelerin bir paydaşı olma imkânına sahip olacağız. Teknolojiyi yalnızca kullanan değil kullanacağı teknolojiyi üreten olma yolunda ilerliyoruz.
İletişimi ve cihazların dünyayla etkileşimini dönüştürecek olan 5G teknolojisinde Türkiye olarak atacağımız her adım anlamlıdır” şeklinde konuştu. Çalıştayda; yerli ve milli 5G sistemlerinin demoları tanıtıldıktan sonra BTK Kurum Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek’in yönettiği Yürütme Kurulu düzenlendi. Kurulda; operatörlerin ve HTK’nın görüşleri alınırken sorunlar da masaya yatırıldı ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesine yönelik saptamalar yapıldı.