5G treninin kaçmaması için gereken adımlar tartışıldı
Bilişim Zirvesi’18’in ikinci gününde Beylerbeyi 2 Salonunda, Teknolojik Grup desteğiyle, HTK (Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi) ve BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) katkı ve katılımlarıyla “Türkiye Yerli ve Milli Uçtan Uca 5G Teknolojisiyle 2020’de ‘ALO’ Diyor” konu başlığıyla 5G ve Kümelenme faaliyetlerinin konuşulduğu ve değerli bilgilerin verildiği oturumlar gerçekleştirildi.
Teknolojik Grup yöneticisi Aykut Seyrek’in program sunumuyla ve açılış konuşmasıyla başlayan oturumlarda daha sonra, HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, ‘Türkiye’de Haberleşme ve Kümelenme’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Veli Murat Çelik, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’nin tanıtımını yaptığı konuşmasında, oluşumun faaliyet ve gelecek planları hakkında da bilgiler verdi.
HTK’nin ülkedeki sektörel birliklere iyi bir örnek olduğunu ifade eden Çelik, çalışmaların başarıyla devam ettiğini ve ülkeye, sektöre ciddi katkılar sağlayacağını ifade etti.
Daha sonra söz alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek de
‘5G için yerli ve milli ekosistemin oluşturulması’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ülkemizdeki 5G çalışmalarını değerlendiren Gazali Çiçek, bu çalışmaların artarak devam ettiğini belirtti. BTK’nın bu çalışmalarda aldığı rolleri ve gösterdiği katkılar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Çiçek, bu ekosistemin oluşturulmasının önemini bir kez daha vurgulayarak, ekosisteme dahil olmak isteyen firmalarımıza kapının açık olduğunu ve katkılarını beklediklerini ifade etti.
Oturumlar, TÜBİTAK BİLGEM İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu’nun ‘TÜBİTAK BİLGEM’de bugüne kadar Telco Alanında yapılan Yerlileştirme ve Millileştirme faaliyetleri’ konu başlıklı konuşmasıyla devam etti. TÜBİTAK çatısı altında BİLGEM’in telekomünikasyon alanındaki çalışmaları, faaliyetleri ve yatırımlarının anlatıldığı konuşmada, geliştirilen tüm ürünler hakkında kısa bilgilendirmeler veren Muratoğlu, BTK, HTK ve diğer ilgili unsurlarla işbirliği ile hareket ederek değer yaratılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
Oturumlar panelle son buldu
Oturum kapsamında bir panel de gerçekleştirildi. ‘Haberleşmede Yön ve Yerlileşme Çabaları’ konulu panelin yönetimini BTK Teknik Düzenlemeler Daire Başkanı Ramazan Yılmaz yaptı. Telenity CEO’su İlhan Bağören, TEYDEB BİLTEG Koordinatörü Murat Güler, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Bayat, HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik ve Ulak Haberleşme AŞ Genel Müdürü Dr. Metin Balcı’nın panelist olarak yer aldığı panelde, kurumlarının haberleşmedeki çalışmalarını ve katkılarını alttılar. Eksiklerin ve gidilmesi gereken yolların da masaya yatırıldığı panelde, 5G treninin kaçmaması için gereken adımlar üzerinde de durularak verimli bir bilgi paylaşımı gerçekleştirildi.