“5G ve 6G’deki dijital sıçramayla birlikte siber güvenlik en önemli önceliğimiz”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 19 Eylül tarihinde düzenlenen İstanbul Medipol Üniversitesi 4’üncü 6G Konferansı’nın açılışına katıldı. Karaismailoğlu, ‘5G ve Ötesi’ teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin yerlileştirilmesinin temel öncelikleri olduğunu vurgulayarak “2027 yılına geldiğimizde mobil abonelerin yarısının 5G teknolojilerini kullanacağı öngörülüyor. 2030’lara doğru 6G teknolojisi, bilişimde kamu ve özel sektör için ‘kilit taşı’ konumuna gelecek. 5G teknolojilerinden yüz kat daha fazla hızlı olacağı öngörülen 6G, dijital dünyada tüm sektörlerde yapay zekâ ile biyolojik tüm sistemler eş zamanlı olarak iletişim ve etkileşim içinde olacak” şeklinde konuştu.
Karaismailoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi’nde gençlere seslenerek “Bilginin üretilmesi, paylaşılması ve bilgiye erişim, baş döndürücü hızlara ulaşırken, oyunun kuralları da değişiyor. Eğer bilgiyi üretmiyorsanız, ürettiğiniz bilgiyi bir ürüne dönüştürmüyor ve bu ürünü dünyaya tanıtamıyorsanız ne gelişmeniz ne de kalkınmanız mümkün. Yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka… Bilişim sektörünü bu üç fazda başarıya ulaştırabilirsek, Türkiye hem cari açığını kapatmada hem de ihracatta büyük bir mesafe kat edecek. Bunun için de sizin gibi gençlerin yetişmesi, Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olması son derece önemli” dedi.
Kamu-özel sektör ile üniversite-reel sektör iş birliklerini hızlandırıyoruz
Karaismailoğlu, “2021 yılında ülkemizdeki bilişim sektörü, bir önceki yıla göre yüzde 20’ye yakın büyüdü” ifadesini kullanarak şunları kaydetti: “Çalışmalarımızda, devlet aklı ile hareket ediyor, kamu-özel sektör ile üniversite-reel sektör iş birliklerini de hızlandırıyoruz. Bu süreçteki temel hedefimiz; dünya ile rekabet edecek hızda, ekonomik internet erişimi ve katma değerli hizmetleri halkımızın faydasına sunmak.” İnternet hızının öneminin farkında olduklarına işaret eden Karaismailoğlu, “Çünkü; birkaç saatlik iletişim kesintisinin bile oluşturduğu rahatsızlığa ve milli uygulamaların ne kadar gerekli olduğuna hep birlikte şahit olduk. Elektronik haberleşme şebekelerinde yerli ve milli yazılım ve donanımların kullanılması, ekonomik faydanın yanında, halkımızın hızlı, güvenli ve kapsamlı erişimine katkı sağlayacak. Bu yaklaşımla ülkemizin en hızlı internet altyapısına kavuşması adına var gücümüzle çalışmaları sürdürüyoruz. 4,5G’nin ilk yatırım döneminde ancak yüzde 1 olan yerlilik oranı bugün yüzde 33’leri geçti. Teknolojiyi sadece tüketen değil, tasarlayan, geliştiren, üreten, marka oluşturup, dünyaya satan konuma gelmek istiyoruz. Bilişim, iletişim ve uzay çalışmalarımızda üç temel kriter var; yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka. Bu bağlamda 5G’yi de sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil, milli güvenliğimizin gereği olarak görüyoruz. Hem 5G ve hem de 6G teknolojilerinde dijital sıçramayla birlikte, siber güvenlik en önemli önceliğimiz” değerlendirmesini yaptı.
5G, Türkiye’nin gelecekteki projeleri ve gençleri için elzem
“2027 yılına geldiğimizde mobil abonelerin yarısının 5G teknolojilerini kullanacağı öngörülüyor” diyen Karaismailoğlu, 2030’lara doğru 6G teknolojisinin bilişimde kamu ve özel sektör için ‘kilit taşı’ konumuna geleceğinin altını çizdi. Türkiye’nin bu teknolojilerde öncü olmak zorunda olduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, “Başta gençlerimiz olmak üzere, halkımızın hızlı ve güvenli bir internet altyapısına kavuşması adına bir vizyon ortaya koyduk. Birkaç ay önce İstanbul Havalimanı’nda milletimizle paylaştığımız 5G çalışmalarının yerli ve milli olması adına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki; 5G, Türkiye’nin gelecekteki projeleri için, gençleri için elzemdir. Tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğimiz gibi, 5G sürecinde de Türkiye olarak güçlü bir şekilde masadayız” dedi. Karaismailoğlu, şu noktalara dikkat çekti: “5G ile birlikte diğer kablosuz bağlantılara göre daha güçlü, daha hızlı ve daha verimli bir internet altyapısına kavuşacağız. Bu yaklaşımla çalışmalarımız yerli ve milli bir şekilde aralıksız devam ediyor. Türkiye, 5G ile birlikte teknolojide hızını da artıracak. Araç-yaya iletişimi, araç-araç iletişimi, araç–altyapı iletişimi artacak, böylelikle sadece insanları değil, tüm nesneleri daha hızlı bir şekilde birbirine bağlayacağız. Tarım, sanayi, eğitim, sağlık, finans, eğlence, ulaşım ve daha birçok alanlarda hayatımızı kolaylaştıracak, internet erişimiyle aynı zamanda, devlet olarak halkımıza sunduğumuz hizmetleri elektronik ortama taşıyarak, mekandan bağımsız bir şekilde, emek, kaynak ve zamandan ciddi tasarruf sağlıyoruz.”
5G alanında sağlanan her gelişme, 6G’nin zeminini de oluşturuyor
Adil Karaismailoğlu, “5G ve ötesi teknolojilerine yönelik kritik bileşenlerin yerlileştirilmesi temel önceliğimizdir” ifadesini kullanarak “Mobil operatörlerimizin 5G’ye hazırlık yapabilmeleri için, yerli ve yabancı üreticiler tarafından geliştirilen ürünlerin mobil şebekelerde denenmesi için birçok süreli izin verdik. İstanbul, Ankara ve İzmir dahil toplamda 18 farklı ilimizde bu denemeler sürmekte. 5G alanında sağlanan her gelişme, 6G’nin zeminini de oluşturuyor.” “5G teknolojilerinden yüz kat daha fazla hızlı olacağı öngörülen 6G, dijital dünyada tüm sektörlerde yapay zekâ ile biyolojik tüm sistemler eş zamanlı olarak iletişim ve etkileşim içinde olacaklar” değerlendirmesini yapan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, yapay zekânın yaygınlaştırılmasıyla birlikte kurulu ulaşım sistemlerimiz üzerindeki hareketliliği, çok daha akıllı, çok daha hızlı, güvenli ve ekonomik olarak işletip yönetebileceğiz. 6G teknolojilerinin, vakit ve efor verimliliği kadar, enerji verimliliği ve çevre ve iklim konularında da olumlu etki yapmasını bekliyoruz. Artık yüzyıllık süreçleri, 10’ar yıllık dilimlerde yaşıyoruz. Geleceğin 10 yılını, 6G teknolojilerinin hız ve kapasitesiyle yönetebiliriz. 6G haberleşme teknolojilerinde Wi-Fi yerine, Li-Fi, yani; yüksek enerjili LED’lerle görünür ışıkla haberleşme teknolojileri kullanılacak. Kısacası, zaman ve mekândan bağımsız, sanal bir dünyadaki gerçekliği keşfedeceğiz” şeklinde konuştu.
“6G’nin patentlerini şimdiden yapmaya hazır bir grup olarak çalışmaya devam edeceğiz”
Programda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da bir konuşma yaptı. Haberleşme sektörünün çok hızlı bir değişim yaşadığını belirten Sayan, haberleşme ekosisteminde yerliliği ve milliliği en ön plana aldıklarına dikkat çekti. 6G’de fiziki ürünlerin dışında en büyük sermayenin standartlarla ilgili sahip olunan patentler olduğunu aktaran Sayan, “Bu vizyonla yerlilik, millilik, Ar-Ge çalışmalarımızda 6G’nin patentlerini şimdiden yapmaya hazır bir grup olarak çalışmaya devam edeceğiz” sözleriyle yapacakları çalışmaların sinyallerini paylaştı.