69 ve 108
Yine bir küresel ölçüm: Birleşmiş Milletler e-Devlet Raporu.
Önce kötü haber: 183 ülke arasında Türkiye, sosyal sermayesi bakımından 108. sırada. Yani: Yetişkin nüfusun okuma yazma durumu + ilkokuldan yükseğe kadar bütün eğitim kurumlarında okuyan nüfus esas alınarak hesaplanıyor. Yetişkin nüfus okur yazarlık oranımız yüzde 88,7. Eğitimde olan nüfus oranımız yüzde 72,7. Bunları çarp böl karekökünü al, çıkan puan: .8339. Bizi 108. sıraya koyuyor.
Komşularımızı tanıyalım: Üst katlarda Jamaika. Suudi Arabistan (Suudi Arabistan!) ve Sri Lanka.
Alt katlarda: Ekvator. Birleşik Arap Emirlikleri (Abu Dabi!).
Şimdi iyi haber: 183 ülke arasında Türkiye, e-devlette 69. sıraya yükseldi. Bir önceki BM Raporu (2008) bizi 76. sıraya koymuştu. Şimdi daha iyi olmuşuz.
Buradaki komşulara bakıyoruz: Üst katta Tunus. Trinidad ve Tobago. Brunei.
Alt katta: Venezuela. Costa Rica. Çin. El Salvador.
Komşularda pek iş yok. Eh, 69. sıra biraz gerilerde tabii…
Ama yine de iyidir. Bir küresel raporda yükselmeyeli epey olmuştu. Bu iyi geldi. İnşallah sürer.
Acaba bunu neye borçluyuz? Geçen yıl, AB e-Devlet Yarışması’nda Adalet Bakanlığı UYAP-SMS Bilgi Sistemi büyük ödül aldı. Ayrıca o dahil, 4 proje finale kaldı. Demek ki isteyince oluyor. Bu işi sürdürebilmek esas. İstikrarla.
İstikrarla süren başka bir konu var: Devlet, e-devlet başarıları hakkında zerre bilgi vermiyor. Çıt yok. Adalet Bakanlığı, Avrupa’da büyük ödül aldıktan sonra bakan, basına tek laf etmedi. Avrupa’da en kıytırık başarıyı kocaman haber yapan basınımız, UYAP başarısını bilmediği için yanından geçti gitti.? Yazık. Çünkü: Bu işlerde sessizce çalışan bürokratları teşvik fırsatını bizzat yöneticileri kaçırıyor. Bir işte başarının en önemli unsuru “heves ve gayret”tir. Para bile değil.