7 kritik altyapı teknoloji ekosistemine kazandırılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ağustos tarihinde TÜBİTAK’ın Gebze Yerleşkesini ziyaret ederek toplu açılış ve imza törenlerine katıldı ve TÜBİTAK’ın destekleriyle Hidromek firmasının geliştirdiği ‘Elektrikli, Akıllı ve Sıfır Emisyonlu 7 Ton Sınıfı Lastik Tekerlekli Ekskavatör’ü (HICON 7W) inceleyip test etti. Törene Erdoğan’ın yanı sıra İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da katıldı.
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen program Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TÜBİTAK desteğiyle akıllı, ekonomik ve çevre dostu bir elektrikli şehir ekskavatörü olarak Hidromek firması tarafından geliştirilen ‘HICON 7W’i test etmesiyle başladı. Sahip olduğu elektrikli motoru sayesinde, daha sessiz, daha verimli ve çevre dostu olmasıyla öne çıkan HICON 7W; sıfır emisyonlu olması ve kompakt boyutlarıyla çevresel etkiyi azaltacak, şehrin birçok noktasında kolaylıkla kullanılabilecek. Erdoğan, ekskavatörü testinden sonra beraberindeki heyet ile birlikte ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak ve Türkiye’yi teknoloji pazarı değil, teknoloji üreticisi haline getirecek olan TÜBİTAK RUTE Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin, TÜBİTAK MAM Enerjetik Malzemeler Laboratuvarı’nın, TÜBİTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi’nin TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi’nin, TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi’nin, TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi’nin ve TÜBİTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binası’nın hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Ülkemizin teknolojik altyapısı ve kabiliyetlerinin, TÜBİTAK’ın araştırma merkezleri ve enstitülerinin katkılarıyla her geçen daha da güçlendiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirilen tören ile Gebze ve Ankara’da yedi farklı altyapının teknoloji ekosistemine kazandırılacağını vurguladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinin, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon üssü olma görevini üstlendiğini ifade etti. Varank, enstitülerde yürütülen yenilikçi işlerle, özel sektöre rakip olunmadığını, bilakis, özel sektörün, kamunun ve üniversitelerin katma değer üretmesine katkı sağlandığını kaydetti. Salmonella Hızlı Tanı Kitini dünyada ilk kez geliştirip, patentini aldığımızı belirten Varank, “Kirli su ve yiyeceklerden bulaşan bu bakteri, toplum sağlığı açısından son derece zararlı. Geliştirdiğimiz bu kit, piyasadaki mevcut tanı kitlerine göre çok daha hızlı sonuç veriyor. Çin bize başvurdu, ülkemizden teknoloji transferiyle bu ürünü almak istiyor” dedi.
TÜBİTAK ve HAVELSAN arasında ‘Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi İş Birliği Anlaşması’ imzalandı
TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Sadece 2019 yılında 2.400’ü KOBİ olmak üzere 3.000 firmanın 4.300 projesine ve 166 üniversitenin 5.427 projesine destek verdik. 14 bin öğrencimize burs sağladık ve 460 bin ortaokul lise öğrencimizin proje heyecanlarına ortak olduk” açıklamasını yaptı. Mandal, TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımının, ekosistemimizin sahip olduğu birikimlerin en üst düzeyde değerlendirilmesinin sağlanması için, çıktı ve etki odaklı süreçlerde, birlikte çalışma esaslı stratejik iş birliklerinin kurulmasını özendirdiğini belirtti. TÜBİTAK RUTE Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışı, Enstitü Müdürü Abdülkadir Balıkçı’ya canlı yayın ile bağlanarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ardından, TÜBİTAK’ın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sekapark ve HAVELSAN ile imzalayacağı anlaşmaların törenlerine geçildi. TÜBİTAK MAM ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sekapark arasında ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürün Geliştirme Anlaşması’, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından imzalandı. Anlaşma ile ülkemizin endemik bitki kapasitesinin etkin kullanılarak tarımsal kalkınmada öncü nitelikli tarım uygulaması hayata geçirilecek. TÜBİTAK MAM, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tıbbi aromatik bitkiler alanında Ar-Ge ihtiyacını karşılayacak. Geliştirilecek ürünler, ileride gerçekleşecek Ar-Ge çalışmalarıyla yüksek teknoloji ürünü ilaçlara dönüşecek. TÜBİTAK BİLGEM ile HAVELSAN arasında ‘Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi İş birliği Anlaşması’ ise, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar tarafından imzalandı. Anlaşma ile HAVELSAN, GİS’in yurt içinde ve yurt dışında tanıtımı, yaygınlaştırılması, pazarlanması, satışı, eğitimleri, kart destek paketlerinin geliştirilmesi, saha desteği, bakım ve idame faaliyetlerinden sorumlu olacak; ara katman seviyesine eklenecek yeni yeteneklerin ve özeliklerin geliştirilmesine katkı verecek. TÜBİTAK BİLGEM ise GİS’i, yeni teknolojik eğilimlere ve sektörlerin emniyet kritik sistem ihtiyaçlarına yönelik geliştirme faaliyetlerine devam edecek.